شاید برای شما هم پبش آمده که بعد یک استراحت و یا در حال سپری کردن دوران نقاهت. عضلاتتان گرفته شده است و یا احساس کرختی کرده اید. بعضی از بیماران هم هستند که در شرایط استراحت مطلق قرار دارند و نمیتوانند حرکتی داشته باشند. با این که استراحت مطلق برای این بیماران لازم و ضروریست ولی ممکن است عوارض و خطراتی هم به همراه داشته باشد. برای این که اینگونه عوارض را کاهش دهید، مقاله زیر را بخوانید.

باید بدانید که ورزش برای بیمارانی که استراحت مطلق هستند نیز الزامی است تا از برخی مشکلات مانند لاغر شدن عضله جلوگیری شود.دکتر احمد باقری مقدم متخصص پزشکی ورزشی درباره ورزش در حال استراحت مطلق بیان کرد:اگرچه این استراحت ضرورت دارد ولی ممکن است بیمار را دچار عوارضی همچون زخم بستر، تشکیل لخته در اندام و آمبولی، کوچک شدن عضلات، افت وضعیت روانی و افسردگی، افزایش ورم پا و… کند که گاهی می تواند خطرناک هم باشد.

استراحت مطلق می تواند به دلیل آسیب به یک عضو هم باشد یعنی پزشک بیمار را از حرکت دادن یکی از اعضای بدنش منع یا آن را با وسیله ای بی حرکت کند مثل گچ گیری دست یا پا که معمولا 3-2 ماه عضو گچ گرفته شده، کاملا بی حرکت می ماند اما بعد از بازکردن گچ، دچار لاغری و کوچک شدن بافت عضلات می شود. بیمارانی هم که به مدت طولانی از ویلچر استفاده می کند و اندام تحتانی شان بی حرکت می ماند، دچار عوارضی می شوند. این بی حرکت شدن عضو ضروری است اما چاره مشکلات متعاقب آن چیست؟استراحت مطلق

اهمیت ورزش در بیماری و جلوگیری از زخم بستر با ورزش

از ایزومتریک کمک بگیرید

انقباض عضو بدون اینکه باعث حرکت دادن آن شود، را ایزومتریک می گویند. در استراحت مطلق، می توان از تمرین ها و انقباض های ایزومتریک برای جلوگیری از بروز مشکلات بعدی کمک گرفت. این تمرین باید به صورت شل و سفت کردن عضلات بزرگ بدن در دست ها و پاها و مکرر انجام شود. به طور مثال انقباض عضله دوقلوی ساق به مدت 10 ثانیه و تکرار آن حداقل 10 بار بدون اینکه حرکتی در مفاصل ایجاد کند. چنین تمرین هایی از لاغری عضلات و رکود خون پیشگیری و پمپاژ جریان خون را فعال می کند.

دست و پا شکسته اید!

اگر به دلیل شکستگی عضوی در گچ یا آتل قرار گرفته باشد، همین روش ها برای آن به کار می رود در عین حال این بیماران باید حرکت های تکراری و تمرین های ورزشی برای سایر اندام های سالم را هم انجام دهند. مثلا اگر دست و ساعد در گچ قرار دارد، پیاده روی کنند.

نکته قابل توجه در انقباض های ایزومتریک این است که بیماران قلبی و فشارخون نباید حرکت های انقباضی ایزومتریک را انجام دهند و باید از حبس نفس، زورزدن و در دست گرفتن اشیاء به مدت طولانی بپرهیزند زیرا این تمرین ها می تواند فشارخون را به طور موقت افزایش دهد.

منبع: بهداشت نیوز