چاقی از جمله عارضه هاییست که علت بیشتر بیماری هاست. اگر میخواهید به بسیاری از بیماری ها مبتلا نشوید، همین امروز تصمیم بگیرید که وزن خود را کم کنید و به وزن نرمال و سلامتی برسید. یکی از خطرناک ترین بیماری هایی که چاقی از دلایل آن است، سرطان معده است. اگر میخواهید درباره رابطه چاقی و سرطان معده بیشتر بدانید، مقاله زیر را حتما بخوانید.

چاق‌ها رکورددار سرطان معده!

سرطان از مهلک‌ترین و شایع‌ترین بیماری‌هاست که به اعتقاد پزشکان بروز رفتارهای نامتناسب با سلامتی ازجمله چاقی را می‌توان عامل مهمی در بسترسازی ابتلای آن بویژه سرطان معده به عنوان کشنده‌ترین نوع این بیماری دانست.
بیماری سرطان که به زبان ساده آن را ناشی از تکثیر مهارنشده سلول‌ها می‌دانند، یکی از عوامل اصلی بروز مرگ و میر شناخته شده که بعد از بیماری‌های قلبی، عروقی دومین عامل شایع مرگ و میر در کشورهای توسعه ‌یافته و سومین عامل مرگ در کشورهای کمتر توسعه‌ یافته معرفی می‌شود.

سرطان سینه و مری شایع‌ترین در زنان و مردان

دکتر قاسم جان بابایی اظهارکرد: در نوار شمالی ایران سرطان دستگاه گوارش همانند معده، روده بزرگ و مری شایع تر و بالعکس در نوار جنوبی ایران آمار شیوع این نوع سرطان‌ها پایین تر است.
این فوق تخصص خون و آنکولوژی افزود: این در حالی است که بر اساس اعلام وزارت بهداشت سرطان سینه شایع‌ترین سرطان در بین زنان و سرطان مری شایع‌ترین در بین مردان کشور است.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی مازندران گفت: در مطالعه‌ای که در 20 سال اخیر توسط این دانشگاه انجام شده و با مقایسه اطلاعات دو دهه، می‌توانیم بگوییم در حال حاضر میزان ابتلا به سرطان معده که رایج‌ترین سرطان دستگاه گوارش در استان مازندران و کشنده‌ترین نوع سرطان است، در حال کاسته شدن است و بر میزان بروز سرطان روده بزرگ که قابل علاج‌ترین سرطان این دستگاه است، افزوده شده است.

تغییر رفتارهای زندگی؛ نجات دهنده

رئیس دانشگاه علوم پزشکی مازندران گفت: مهم‌ترین عوامل تاثیرگذار در بروز سرطان معده در مردم مازندران رفتار افراد شامل اضافه وزن و چاقی، کم تحرکی، حجم غذای سنگین و چرب و سرخ کردنی، مصرف سیگار و الکل که در حال افزایش است و بهداشت دهان و دندان می‌باشد که تمامی این عوامل با تغییر رفتار و عادات مردم قابل پیشگیری هستند.
عامل دیگر عوامل محیطی شامل آلاینده‌های محیطی، دسترسی مواد صنعتی، شیمیایی و فاضلاب‌ها به آب‌های سطحی مازندران و آلودگی آب آشامیدنی است که به دلیل وجود مواد سرطان زا در بروز این بیماری موثرند.
دکتر جان بابایی گفت: استفاده از سموم کشاورزی خطرناک و غیراستاندارد نیز عامل مهم دیگر است که به رغم مدیریت درست جهاد کشاورزی استان در این امر، هنوز برخی کشاورزان از روی ناآگاهی مبادرت به خرید و استفاده سموم خطرناک، غیراستاندارد و نامناسب با صیفی جات به خاطر ارزان بودن و یا درجه آفت کشی بالا از افراد غیرفنی و مجاری غیرقانونی می‌کنند.
کشاورزان باید آگاه شوند که لازم است سموم کشاورزی با استانداردها تهیه و شرایط سم پاشی هم باید رعایت شود.
بهترین نان کدام است؟باید به مردم آگاهی داد حجم غذا، مصرف برنج و غذاهای چرب را کاهش داده و به سمت نیم پرس (مقدار) کردن غذا و مصرف خورشت روی آورند. مصرف میوه و سبزیجات در بین مردم مازندران به عنوان استانی که خود قطب کشاورزی است، از میانگین کشوری پایین تر و مایه تاسف است.

ارتباط سو تغذیه با سرطان

کارشناس مسئول تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران تصریح کرد: افرادی که سوء تغذیه دارند و بدنشان با کمبود کالری مواجه است نیز بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به سرطان معده قرار دارند، همچنین کمبود پروتئین‌ها و ویتامین‌ها بویژه ویتامین‌های C و A و متعادل نبودن مصرف ماهی و مرغ به همراه گوشت قرمز که منبع پروتئین است، نیز از دیگر دلایل ابتلا به سرطان معده است.
استفاده از حداقل پنج واحد میوه و سبزی در روز و همچنین غذاهای گیاهی غنی از پروتئین و نشاسته مثل غلات، لوبیاها و سیب‌زمینی، مقدار زیادی از مواد مغذی ضد سرطان را به بدن می‌رساند.
وی افزود: رژیم غذایی یکی از مهم‌ترین قسمت‌های پیشگیری و درمان سرطان است.

مراجعه زودهنگام تنها راهکار درمان سرطان

رئیس دانشگاه علوم پزشکی مازندران خاطرنشان کرد: تمامی انواع سرطان‌ها به شرط مراجعه زودهنگام بیمار در مرحله اولیه که بیماری قابل جراحی بوده و امکانات درمان با شیمی و پرتو درمانی وجود دارد، قابل درمان هستند و برعکس بیماری با توموری که وارد مرحله پیشرفته شده، لاعلاج خواهد بود.
فوق تخصص خون و آنکولوژی افزود: هرچه سن بالاتر می‌رود ابتلا به سرطان نیز افزایش می‌یابد، زیرا مهمترین علت ابتلا به سرطان، سن است و براین اساس هرچه میانگین امید به زندگی در جامعه‌ای بالاتر می‌رود خطر بروزسرطان و میزان شیوع آن نیز در آن جامعه بیشتر می‌شود.
با افزایش عمر، احتمال ابتلا به بیماری‌های مزمن مثل دیابت، فشارخون و سرطان افزایش می‌یابد.
یعقوبی مهمترین نکته در مورد بیماری سرطان را پیشگیری و در مرحله دوم تشخیص و در مرحله سوم درمان خوب دانست و گفت: کاهش استرس و نیز برخورداری از روحیه مبارزه جو در بیمار نیز در درمان و بقای بیماری موثر است.
علائم‌سرطان دردهای مداوم به دلایل نامشخص، کاهش وزن بدون دلیل، نفخ کردن مداوم، تغییرات سینه و خونریزی غیرعادی در خانم ها، تغییرات پوستی، بروز مشکل در بلع، درد شکم و افسردگی به طور همزمان بویژه در زنان، مشکلات گوارشی و سوءهاضمه بدون هیچ دلیل مشخص، سرفه‌های مداوم، خستگی، تب مداوم و بدون دلیل و عفونت دهانی از جمله متداول‌ترین علائم سرطان هستند که باید جدی گرفته شوند.

توصیه‌هایی برای مبارزه با سرطان

ترک سیگار، افزایش مصرف غلات و میوه و سبزیجات از جمله سیر، کاهش وزن، ورزش و تحرک بدنی، محافظت از پوست در برابر آفتاب و مصرف ویتامین دی از جمله راهکارهای و توصیه‌های پزشکان برای مبارزه با بروز سرطان است.
سرطان در کشور ما سالانه بیش از 30 هزار ایرانی را به کام مرگ می‌کشاند و با افزایش امید به زندگی و افزایش درصد سالمندی در جمعیت کشور، دور شدن سبک زندگی از محیط پاک و بدون آلاینده‌های
سرطان‌ زای صنعتی انتظار می‌رود موارد بروز سرطان در 2 دهه آینده به 2 برابر افزایش یابد.
بنابر پیش‌بینی سازمان بهداشت جهانی، بروز سرطان در ایران در سال 1399 شمسی به حدود 86 هزار مورد در کل جمعیت و میزان مرگ و میر ناشی از سرطان به حدود 63 هزار مورد خواهد رسید و ماحصل این آمارها و گزارش‌ها نشان می‌دهد که توجه ویژه‌ای به این موضوع لازم است.

ایرنا