کلسترول چیست؟ ممکن است ما با غذاهای چرب، به کلسترول وابسته باشیم؛ اما بیشتر این ماده مومی شکل، به وسیله بدن خود ما، ساخته می شود. 75 درصد از این محصول را، کبد ما تولید و توسط گردش خون، به جریان می اندازد. 25 درصد بقیه، از طریق غذاهایی که می خوریم، وارد بدن ما می شود.

در واقع در سطح معمولی، کلسترول، نقش مهمی را برای سلول ها و انجام وظایفشان، بازی میکند؛ اما سطوح کلسترول بطور متزلزل، برای بیش از 100 میلیون امریکایی بالاست.

 نشانه های کلسترول بالا

کلسترول بالا، هیچ نشانه ای را ایجاد نمی کند؛ اما ممکن است آسیب عمقی به بدن شما بزند. در بلند مدت، کلسترول بالا، ممکن است باعث ساخته شدن پلاک، در درون شریان ها می شود، که به نام تصلب شرائین، آن را می شناسیم. این روند، باعث تنگ و باریک شدن فضا، برای عبور جریان خون شده و می تواند به عملکرد قلب، صدمه زیادی بزند.

 آزمایش کلسترول

همه افراد بالای 20 سال، برای آزمایش سطح کلسترول خونشان، باید هر 4-6 سال، یک آزمایش تعیین سطح کلسترول بدهند. این عمل با یک آزمایش ساده خون، که به نام آزمایش لیپو پروتئین ناشتا، مشهور است، انجام پذیر خواهد بود. این آزمایش، شامل اندازه گیری انواع کلسترول در خون در مدت حداقل 12 ساعت ناشتا می باشد. نتایج آن، سطوح کلسترول خوب، بد و تری گلیسرید را در خون شما نشان خواهد داد.

 کلسترول بد

بیشتر کلسترول در خون، تنها بوسیله پروتئین هایی حمل می شود که لیپو پروتئین با تراکم کم، یا به اصطلاح ال دی ال (کلسترول بد)، نامیده می شود. بد از آن جهت که این کلسترول، با مواد دیگری مخلوط است که باعث مسدود شدن شریان ها می شود. یک رژیم اشباع از چربی های ترانس، باعث بالا رفتن آن می شود.

برای اغلب مردم، کلسترول بد 100 ،عادی و سالم محسوب میشود؛ اما برای افرادی با بیماری قلبی سطح کلسترول بد آنها، باید از این هم پایین تر باشد.

 کلسترول خوب

3/1 کلسترول خون، بوسیله پروتئینهایی حمل میشود که لیپو پروتئین با تراکم زیاد، یا به اصطلاح اچ دی ال( کلسترول خوب) نامیده می شود. از این رو به کلسترول خوب معروف است چون کلسترول بد را برداشته و از ساخته شدن آن در درون شریان ها، جلوگیری میکند. هرچه سطح این کلسترول، بالاتر باشد بهتر است. خوردن غذاهای سالم ممکن است به بالارفتن سطح کلسترول خوب، در بدن شما کمک کند.

تری گلیسرید

بدن ما، کالری های اضافه، قند و الکل را به تری گلیسرید تبدیل میکند؛ نوعی از چربی، که در سلولهای چرب قرار دارد. افرادی با اضافه وزن، غیرفعال، سیگاری و یا معتاد به الکل، اغلب تری گلیسرید بالایی دارند؛ همان گونه که افرادی که رژیم با کربوهیدرات بالا دارند. عدد 150 یا بالاتر، برای تری گلیسرید، شما را در ریسک ابتلا به سندرم متابولیک (سوخت وساز) که مرتبط با اختلالات قلبی و دیابت است، قرار میدهد.


بخش دوم این مقاله : همه چیز درباره کلسترول (2)


 برگردان: سیما آزادفلاح

دکتر سلام