استرس از زمان های گذشته در زندگی افراد وجود داشته است اما در زندگی های ماشینی امروزی شدت بیشتری پیدا کرده است و تقریبا همه ی افراد با آن درگیر هستند. استرس می تواند شما را از انجام فعالیت های روزانه به نحو صحیح باز دارد و فعالیت های بدنی شما را مختل کند. در این مطلب قصد داریم به بررسی این موضوع بپردازیم که استرس چه تاثیراتی بر فعالیت های بدن شما و متابولیسم های آن دارد. با دکتر سلام همراه باشید.

 

* اثر استرس روی متابولیسم قندها

براثر استرس مقاومت بدن در مقابل عمل انسولین افزایش و در نتیجه مقاومت به گلوکز افزایش می یابد و بدن برای جبران مقدار گلوکز کم شده در خون تبدیل گلیکوژن در کبد را به گلوکز افزایش داده و قند خون با وجود انسولین در خون بالا می رود. بالا رفتن قند خون و نشان دادن قند در ادرار از علایم استرس فرد می باشد.

* اثر استرس روی متابولیسم ویتامین و موادمعدنی

استرس باعث افزایش احتیاج و نیاز بدن به ویتامین های C و B و A و مواد معدنی مثل کلسیم، فسفر و روی می شود، زیرا میزان جذب آنها در بدن با افزایش استرس کاهش می یابد.

* اثر استرس روی متابولیسم چربی ها

بر اثر استرس مقدار اسیدهای چرب آزاد در خون بالا می رود که علت اصلی آن افزایش شدت تجزیه چربی ها می باشد، مقدار این اسیدهای چرب بیشتر از آن می باشد که بدن انسان بتواند برای سوخت همه آن را استفاده کند.

در نتیجه اسیدهای چرب اضافی وارد کبد و در کبد تبدیل به تری گلیسیرید می شوند و در کبد باقی می مانند و باعث بیماری کبد چرب می شوند که این بیماری در صورت عدم درمان باعث بیماریهایی مثل سیروز کبدی و یا سرطان کبد می شود.

* اثر استرس روی متابولیسم پروتئین ها

در فردی که مبتلا به عارضه استرس می باشد پروتئین ها سریعتر تخریب می شوند که این سرعت در تخریب پروتئین ها باعث تعادل منفی ازت می شود که روی اشتها تأثیر می گذارد و باعث کم شدن ازت در بدن و کم شدن اشتها می شود.

در نتیجه شخص با کاهش وزن رو به رو می شود و حتی با دریافت کالری اضافی کاهش وزن در فرد جبران نخواهد شد و روند سوخت و ساز بدن دستخوش تغییرات جدی می شود.

* اثر استرس روی قلب و عروق

استرس باعث اختلالات هورمونی در غده فوق کلیه می شود که باعث افزایش حجم آب بدن و ایجاد ادم ریه و نارسایی قلب می شود، از طرفی دیگر نیاز به اکسیژن افزایش می یابد و در بافت عروق کمبود اکسیژن به وجود می آید و بافت نمی تواند چربی که روی آن رسوب کرده کاتابولیزه کند.

استرس باعث ازدیاد فشار خون، اختلال در ریتم قلب و انفارکتوس نیز می شود که با توجه به زندگی ماشینی و نداشتن تحرک کافی آثار ناشی از استرس در انسان کنونی نسبت به چند نسل قبل بسیار افزایش یافته است.

 

منبع: سلامتی