فناوری جدید برای مشاهده سلولهای استخوانی

بافت درون استخوانی را می توانیم با کمک روش جدیدی که محققین موفق به کشف آن شده اند بررسی کنیم و با نحوه تکثیر و چگونگی رشد سلول های استخوانی آشنا شویم. با این تکنولوژی محققین امیدوارند بتوانند مانع ایجاد پوکی استخوان شده و به تهیه داروی جدید برای درمان این عارضه شوند.

محققان توانسته‌اند روشی به نام «شفافسازی بافت» یا tissue-clearing ابداع کنند که با آن می‌توان بافت درونی استخوان و روند تکثیر سلول‌های بنیادی را مشاهده کرد.

فرآیندی که این دانشمندان به کار گرفته‌اند بینش ارزشمندی را پیش روی علم قرار می‌دهد زیرا چگونگی عملکرد سلول‌های بنیادی را داخل اسکلت به نمایش می‌گذارد و در نتیجه، درمان‌های بهتری برای وضعیت‌هایی چون پوکی استخوان فراهم می‌آورد.
استخوان در بدن ما به طور مداوم تحت تخریب و بازسازی است. به همین دلیل، گفته می‌شود اسکلت استخوانی که هر یک از ما داریم، همانی نیست که ۱۰ سال پیش داشته‌ایم.
تا این زمان، تنها راهی که می‌شد از عملکرد سلول‌های بنیادی در استخوان اطلاع کسب کرد، بریدن بخش‌هایی از آن بود اما از آن‌جا که سلول‌های بنیادی در هر جایی از مغز استخوان یافت نمی‌شوند، چنین تلاشی چندان بدون خطا به شمار نمی‌رفت.
به گفته «آلون گرینبام» در مقاله‌ای که نشریه Science Translational Medicine آن را چاپ کرده است، «به دلیل کوچکی جمعیت سلول‌های بنیادی در استخوان، شناسایی موقعیت و استخراج تعدادی از این سلول‌ها با تنها چند برش بر استخوان همواره راهکاری چالش‌برانگیز بوده است. افزون بر این، برش مقطعی از استخوان باعث تخریب و از دست رفتن محیط سه‌بعدی و پیچیده سلول‌های بنیادی درون استخوان می‌شود. بر این اساس، راهی باید پیدا می‌شد که بتوان بافت دست‌نخورده درون استخوان را دید».
بدین منظور، دانشمندان به روشی روی آوردند که محققان دانشگاه استنفورد آن را توسعه داده و با عنوان شفافیت یا وضوح (CLARITY) از آن نام می‌بردند و در اصل برای شفافسازی مغز موش مورد استفاده قرار گرفته بود؛ اما این گروه با حذف کلسیم و لیپیدهای استخوان موش (دو عاملی که سبب ماتی استخوان می‌شود)، و تزریق یک هیدروژل شفاف برای فراهم آوردن حمایت ساختاری پس از حذف لیپید، توانستند سلول‌های بنیادی را در استخوان ببینند که با رنگی قرمز پیش چشمشان می‌درخشیدند.
این محققان همچنین با استفاده از یک داروی جدید مخصوص درمان پوکی استخوان، فرایند تکثیر سلول‌های بنیادی را در استخوان‌های مهره موش مورد بررسی قرار دادند. طی این بررسی معلوم شد موش‌هایی که این دارو را دریافت کرده بودند با افزایش روند تکثیر سلول‌های بنیادی درمان شدند، در حالی که چنین افزایشی در موش‌های دیگر بدون استفاده از دارو دیده نشد.
نظارت بر این روند از آن رو مهم است که روند افزایشی در اوایل تکثیر می‌تواند آغازی برای ساخت استخوان جدید به شمار آید اما تکثیر طولانی‌مدت احتمال ابتلا به سرطان را بالا می‌برد.

سلامت آنلاین