برخی افراد در تمام طول سال احساس سرما می کنند. احساس سرما حسی طبیعی است اما اینکه حتی در تابستان هم گاهی از کولر فرار کنید امری غیر طبیعی است! احساس سرمای دائمی به دلایل مختلفی به وجود می آید. اما این احساس خطرناک است! در ادامه با دکتر سلام همراه باشید.

این قبیل افراد احتمالا تابستان‌ها از روشن بودن کولر در محل کارشان زجر می‌کشند. در ادامه قصد داریم چند مورد از علل احتمالی این وضعیت را بررسی کنیم.

کم‌خونی

کم‌خونی، یکی از شایع‌ترین عللی است که موجب می‌شود، بعضی افراد دائما احساس سرما کنند. این اختلال خونی بر اثر کمبود گلبول‌های قرمز خون ایجاد می‌شود که علاوه بر حمل اکسیژن در تنظیم دمای بدن نیز نقش دارد. سردی دست و پا، خستگی، تنگی نفس و سرگیجه از علائم بارز کم‌خونی به شمار می‌رود. کم‌خونی بنا به علل مختلف از جمله عوامل ژنتیک، فقر آهن، ابتلا به عفونت‌ و بیماری‌هایی نظیر سرطان یا مشکلات کلیوی بروز می‌کند.

بی‌اشتهایی

بی‌اشتهایی از شایع‌ترین اختلالات تغذیه‌ای است که به علت کاهش فشار خون و متابولیسم موجب افت دمای بدن می‌شود.

بیماری رِینود

بیماری رینود، موجب انقباض رگ‌های خونی و بروز علائمی مانند احساس سرما در انگشتان دست و پا می‌شود. این بیماری ممکن است بر اثر ابتلا به لوپوس، سندرم تونل کارپ یا مصرف برخی داروهای خاص ایجاد ‌شود. قرارگیری در معرض هوای سرد نیز یکی دیگر از محرک‌‌های بروز این بیماری ذکر شده است.

فشار خون پایین

فشار خون پایین ، یکی دیگر از علل مرتبط با اختلال دمای بدن است که موجب می‌شود، خون و در نتیجه اکسیژن کافی به اندام‌های بدن نرسد و فرد احساس سرما کند. ازجمله علائم فشار خون پایین ـ که بی‌شباهت به علائم کم‌خونی نیست ـ می‌توان به سرگیجه، غش، خستگی، تهوع و تاری دید اشاره کرد. در خطرناک‌ترین نوع فشار خون خیلی پایین که شوک گفته می‌شود، اندام‌های بدن به علت فقدان جریان خون آسیب جدی می‌بینند.

کم‌کاری غده تیروئید

کم‌کاری غده تیروئید که در گردن قرار دارد، می‌تواند موجب اختلال دمای بدن شود. ابتلا به بیماری‌های خودایمنی و پرتو درمانی، دو مورد از شایع‌ترین علل بروز کم‌کاری تیروئید هستند.

سایر عوارض کم‌کاری تیروئید عبارتند از: خستگی، فراموشی، افسردگی، خشکی پوست و یبوست. ترشح هورمون تیروئید توسط غده هیپوفیز در مغز تحریک می‌شود. بنابراین بخشی از عوارض کم‌کاری غده هیپوفیز مشابه عوارض ناشی از کم‌کاری غده تیروئید خواهد بود.

استرس

در مواقع استرس‌زا که بدن درگیر واکنش جنگ یا گریز می‌شود، فرد ممکن است به علت هجوم جریان خون به اندام‌های اصلی و ضعیف‌تر شدن این جریان به اندام‌هایی مانند دست و پا احساس سرما کند.

با دلایل عدم تحمل سرما آشنا شوید

افراد مبتلا به عدم تحمل سرما در مواقعی که افراد دیگر احساس راحتی می کنند یا حتی هوا برای آنها گرم است احساس سرما می کنند. عدم تحمل سرما ممکن است فقط در قسمت های خاصی از بدن مانند دست یا پا نمایان شود.

برخی از افراد به طور طبیعی بدون هیچ دلیل مشخصی نسبت به دیگران احساس سرما می کنند. با این حال، عدم تحمل سرما نیز می تواند نشانه وجود یک بیماری زمینه ای باشد. به گزارش مدیکال نیوزتودی، در این مقاله با طیف وسیعی از دلایل احتمالی عدم تحمل سرما آشنا شوید، همچنین زمان مراجعه به پزشک نیز توضیح داده می شود.

علل عدم تحمل سرما

دلایل زیادی برای اینکه فردی به طور دائم احساس سرما می کند، وجود دارد از جمله:

کم کاری تیروئید

عدم تحمل سرما یکی از علائم شناخته شده بیماری کم کاری تیروئید است. کم کاری تیروئید هنگام عدم تولید اندازه کافی هورمون های تیروئید توسط این غده اتفاق می افتد. این هورمون ها به تنظیم متابولیسم و ​​دمای بدن کمک می کنند.

هنگام عدم تولید هورمون تیروئید به اندازه کافی روند بدن کند می شود. علائم کم کاری تیروئید عبارتند از:

احساس سرما

خستگی

افسردگی

نازک شدن مو

یبوست

مشکلات قاعدگی

ضربان پایین قلب

پزشک با یک آزمایش ساده خون کم کاری تیروئید را تشخیص می دهد. درمان اغلب شامل جایگزینی هورمون تیروئید است.

بیماری رینود

بیماری رینود رگ های انگشتان دست، پا یا هر دو را تحت تاثیر قرار می دهد. این عروق باریک شده و باعث کاهش جریان خون می شود. در طول این قسمت ها انگشتان دست و پا می توانند آبی یا سفید رنگ شوند. با برگشت جریان خون انگشتان دست و پا قرمز می شوند و احساس بی حسی یا درد می کنند.

دمای سرد و استرس می تواند قسمت هایی از بیماری رینود را تحریک کند. درمان آن شامل اجتناب از عوامل محرک در صورت امکان و در برخی افراد دارو یا جراحی است.

کم خونی

کم خونی زمانی رخ می دهد که فرد گلبول های قرمز کافی در گردش نداشته باشد که اکسیژن را در سراسر بدن منتقل می کند. از علائم کم خونی می توان به احساس سرما ناشی از کمبود نسبی اکسیژن اشاره کرد. علائم دیگر شامل موارد زیر است:

احساس سرما در دست ها یا پاها

ضعف یا خستگی

سرگیجه یا سبکی سر

مشکل تنفسی

افزایش ضربان قلب

سردرد

پوست رنگ پریده

انواع مختلفی از کم خونی برای ایجاد احساس سرما در فرد وجود دارد که عبارتند از:

فقر آهن

کم خونی ناشی از فقر آهن شایع ترین نوع کم خونی است. این عارضه به طور معمول به دلیل از دست دادن خون رخ می دهد، اما می تواند ناشی از جذب ضعیف آهن نیز باشد. افرادی که باردار یا عادت ماهانه هستند در معرض کم خونی فقر آهن قرار دارند.

کم خونی ناشی از کمبود ویتامین

کم خونی ناشی از کمبود تغذیه ای نیز وجود دارد. سطوح پایین ویتامین B12 و اسید فولیک به طور معمول به دلیل مصرف ناکافی رژیم غذایی می تواند منجر به بروز کم خونی شود.

بی اشتهایی عصبی

بی اشتهایی عصبی یا فقط “بی اشتهایی” به عنوان اختلال خوردن با کاهش یا افزایش وزن نامناسب و تصویر بدنی مختلط مشخص می شود. افراد مبتلا به بی اشتهایی مصرف غذای خود را به شدت محدود می کنند، بیش از حد ورزش می کنند یا با ملین ها یا استفراغ بدن خود را پاکسازی می کنند.

بی اشتهایی می تواند باعث عدم تحمل سرما در فرد به دلیل چربی نامناسب بدن شود. علائم دیگر بی اشتهایی می تواند شامل موارد زیر باشد:

کاهش وزن

مشکلات مربوط به معده مانند یبوست یا گرفتگی

مشکل در تمرکز

سرگیجه یا غش کردن

عدم پریود در زنان در دوران قاعدگی

موها یا ناخن های خشک و شکننده

ضعف

روند ضعیف ترمیم زخم

ترس شدید از اضافه وزن

محدود کردن مصرف برخی از غذاها یا گروه های غذایی

محرمانه بودن در مورد مصرف غذا

ترس از غذا خوردن در جمع

انزوای اجتماعی

درمان بی اشتهایی عصبی اغلب شامل یک تیم چندرشته ای از پزشکان، پرستاران و متخصصان تغذیه است. ممکن است فرد علاوه بر دارو و برنامه تغذیه از گفت و گو درمانی نیز بهره مند شود.

بیماری عروقی محیطی

بیماری عروقی محیطی هنگام ایجاد پلاک در شریان هایی که خون را به بقیه بدن منتقل می کنند رخ می دهد. نام دیگر آن تجمع تصلب شرایین است. تجمع پلاک در عروق باعث باریک شدن آنها می شود یعنی جریان خون در آنها سخت تر است.

بیماری عروقی محیطی اغلب باعث کاهش جریان خون در اندام ها می شود و احساس سردی، بی حسی، سوزن سوزن شدن یا درد در دست، پا یا هر دو را ایجاد می کند. در موارد شدید بیماری عروقی محیطی می تواند منجر به مرگ بافت نیز شود.

درمان بیماری عروقی محیطی اغلب شامل ایجاد تغییر در شیوه زندگی مانند ورزش و ترک سیگار است. برخی افراد نیز نیاز به جراحی دارند.

آیا زنان در مقایسه با مردان بیشتر احساس سرما می کنند؟

تحقیقات نشان می دهد زنان ممکن است نسبت به مردان بیشتر احساس سرما کنند. نویسندگان یک مطالعه در سال 2015 اذعان داشتند دمای مطلوب اتاق برای مردان 22 درجه سانتی گراد معادل 71.6 درجه فارنهایت است، در حالی که برای زنان 3 درجه سانتیگراد بالاتر است یعنی 25 درجه سانتی گراد معادل 77 درجه فارنهایت.

یکی از دلایل احتمالی عدم تحمل سرما در زنان این است که اغلب میزان سوخت و ساز بدن آنها در حالت استراحت کمتر از مردان است یعنی بدن زنان هنگام استراحت انرژی کمتری مصرف می کنند. نرخ بالاتر متابولیک می تواند بدن را گرم تر نگه دارد، در حالی که میزان پایین متابولیسم باعث احساس سرما در فرد می شود.

زمان مراجعه به پزشک

اگر عدم تحمل سرما یک علامت جدید است یا تحمل فرد در برابر سرما کاهش یافته بهتر است به پزشک مراجعه کنید. پزشک با گرفتن شرح حال دقیق و بررسی علائم معاینه فیزیکی هم انجام می دهد.

بسته به نتایج آزمایش پزشک ممکن است آزمایش های اضافی دیگری مانند آزمایش خون برای بررسی سطح هورمون ها یا شمارش خون را برای تشخیص بیماری زمینه ای تجویز کند.

خلاصه

برخی از افراد در مقایسه با بقیه بیشتر احساس سرما می کنند البته این نشانه به طور معمول بیانگر وجود مشکلی نیست. با این حال، اگر فردی جدیدا دچار عدم تحمل سرما شده یا حتی شرایط وی تشدید شده می تواند نشانه وجود یک بیماری زمینه ای باشد.

هر فردی که در مورد عدم تحمل سرما نگران است یا علائم بیشتری را تجربه می کند باید برای ارزیابی به پزشک مراجعه کند.

مترجم: الهه زارعی