کبد چرب غیر الکلی زمانی ایجاد می شود که کبد در متابولیزه کردن چربی ها دچار اختلال شود. در این صورت چربی ها در سلول های کبدی تجمع پیدا می کنند و زمانی که بیش از 10 درصد کبد را چربی فرا بگیرد، کبد چرب غیر الکلی برای فرد تشخیص داده می شود. بیماری کبد چرب غیر الکلی یک بیماری جدی و نگرانی فزاینده در جوامع غربی است. مطالعه بزرگ جدیدی نشان می‌دهد خطر ابتلا به کبد چرب با مصرف پروتئین حیوانی افزایش می‌ یابد.

– بیماری کبد چرب غیر الکلی همان‌طور که از نام آن پیداست، تجمع چربی در سلول‌ های کبد است که با مصرف الکل ارتباط ندارد. گر چه کبد افراد سالم حاوی مقادیری چربی است؛ اگر این مقدار از 5 تا 10 درصد وزن کلی کبد فراتر رود، کبد چرب غیر الکلی محسوب می‌ شود.

– این بیماری جدی، می‌ تواند منجر به زخم دائمی کبد (سیروز) شده و به صورت بالقوه با اختلال کبدی و سرطان مرتبط است. همچنین یک عامل خطر برای ابتلا به دیابت نوع 2، تصلب شرایین و دیگر بیماری‌ های قلبی عروقی است.

– از آنجا که یکی از عوامل خطر برای این بیماری، چاقی است؛ کبد چرب نیز همراه با اپیدمی چاقی رو به افزایش است. در حال حاضر، حدود 20 تا 30 درصد بزرگسالان غربی و حدود 1 میلیارد نفر در سطح جهان، مبتلا به این بیماری هستند.

– در مراحل اولیه، کاهش وزن و تغییرات سبک زندگی می‌ تواند به جلوگیری از پیشرفت این بیماری کمک کند و مانع از آسیب کبدی شود. تحقیقات اخیر نیز نشان می‌ دهد انواع غذاهایی که می‌ خوریم، ممکن است در این بیماری نقش ایفا کنند. با این حال تا به امروز، دستورالعمل‌ های دقیق غذایی در این مورد تدوین نشده است. سبک زندگی سالم، سنگ بنای درمان در بیماران کبد چرب غیر الکلی است.

– گروهی از محققان هلندی اخیرا تحقیقاتی را درمورد تاثیر رژیم غذایی بر ابتلا به بیماری کبد چرب در افراد مسن انجام داده‌اند. در این مطالعه، 3440 نفر شرکت کردند. 30 درصد از شرکت‌ کنندگان لاغر و 70 درصد باقی‌ مانده دارای اضافه وزن در نظر گرفته شدند. میانگین سنی آنان، 71 سال بود و رژیم غذاییشان با استفاده از یک پرسش‌ نامه غذایی 389 موردی، ارزیابی شد. 35 درصد از بیماران با بهره‌ گیری از سونوگرافی، مبتلا به کبد چرب تشخیص داده شدند.

در این باره بیشتر بخوانید: تغذیه در بیماران سیروز کبدی

– پس از تکمیل بررسی، محققان دریافتند ارتباط قابل توجهی بین رژیم غذایی و خطر ابتلا به این بیماری، به ویژه در افراد دارای اضافه وزن وجود دارد. مصرف پروتئین تام به خصوص پروتئین حیوانی، باعث افزایش احتمال ابتلا به این بیماری شده بود؛ بنابراین پروتئین حیوانی – و نه پروتئین تام – عامل خطر مهمی در کبد چرب غیر الکلی است.

– به طور شگفت‌ انگیزی این مطالعه یکی دیگر از توصیه‌ های غذایی مرتبط با این بیماری را رد کرد. دستور‌العمل‌ های کنونی توصیه به عدم مصرف غذاهای حاوی فروکتوز مانند نوشابه گازدار و شکر می‌ کنند؛ اما یافته‌ ها ارتباط منفی بین قند‌ های ساده و کبد چرب نشان نداد.

گردآوری: از روزنامه سپید

منبع: MNT