اصول مهم برای مراقبت از سلامت کارگران

امروز روز جهانی کارگر بود، برای گرامیداشت این روز می خواهیم به بررسی عوامل موثر در افزایش سلامت کارگران در حین انجام کار اشاره کنیم، انواع عارضه های جسمی سلامت افراد کارگر را تهدید میکند. کارگران ساختمانی یا کارگران معدن در معرض انواع آسیب های پوستی ، جنسی ، شنوایی ، تنفسی و فیزیکی قرار دارند برای یشگیری از هریک از این عارضه ها راه چاره ای پیدا کرده ایم؛ با ما همراه باشید.

اول می برابر با ۱۱ اردیبهست هرسال، روز جهانی کار و کارگر نامگذاری شده است. کمیته مشترک کارشناسان سازمان جهانى بهداشت (WHO) و سازمان بین‌المللى کار (ILO)، باتوجه به مخاطرات ایمنی و سلامت کارگران، هدف و تعریف مشخصی از بهداشت حرفه‌اى ارائه داده‌اند. در این تعریف آمده است که بهداشت حرفه‌اى، به معنای علم و هنر تأمین بالاترین حد سلامتى براى کارگران، تطبیق کار با مقتضیات روحى و جسمى کارگران، حفظ سرمایه از طریق ایجاد محیط کار سالم، انتخاب کارگر مناسب براى هر کار، پیشگیرى از حوادث و بیماری‌هاى شغلى و غیرشغلى، آموزش بهداشت شخصى، تشخیص زودرس و درمان بیماری‌ها و توجه به مسائل کارگران و افراد وابسته به آنها است تا هر کارگر بتواند با برخوردارى از حداکثر سلامتى و رفاه، فردى مؤثر براى اجتماع باشد. با این تعریف و مقدمه، در ادامه به بررسی مشکلات کلی پیش روی کارگران و راه‌های پیشگیری از آنها می‌پردازیم.

سر چه کسانی در معرض خطر هستند؟ معمولا کارگران ساختمانی یا کارگران معدن به دلیل احتمال ریزش مصالح ساختمانی و معدنی، در معرض آسیب‌دیدگی از ناحیه سر هستند.

چاره چیست؟ حتما از شروع تا پایان کار، کلاه ایمنی بر سر داشته باشید. حواس‌تان باشد که بند کلاه ایمنی‌تان را هم همیشه ببندید تا در اثر برخورد احتمالی اجسام خارجی با سر، کلاه از سرتان نیفتد.   چشم چه کسانی در معرض خطر هستند؟ معمولا افراد شاغل در بخش جوشکاری و برشکاری در معرض آسیب‌های چشمی ناشی از نور حاصل از ذوب شدن آهن‌آلات قرار دارند.

چاره چیست؟ حتما از ابتدا تا انتهای کار، از عینک‌های شیشه‌ رنگی یا سپرهای شیشه رنگی که چشم شما را در برابر اشعه ماوراءبنفش محافظت می‌کنند، استفاده کنید.

گوش چه کسانی در معرض خطر هستند؟ معمولا کارگران شاغل در بخش‌های جوشکاری، فرزکاری، برشکاری، ساختمانی و راه‌سازی در معرض آلودگی‌های صوتی شدید قرار دارند و سلامت شنوایی آنها تحت تاثیر کارشان قرار می‌گیرد. متاسفانه طیف وسیعی از مشکلات شنوایی (از افت شنوایی تا کری دائمی) در کمین این افراد خواهد بود.

چاره چیست؟ حتما از ابتدا تا انتهای کار از گوشی‌های مخصوص ضدصدا (Ear plug) یا گوش‌گیر کمک بگیرید. این گوشی‌ها در ابعاد مختلف، بسته به نوع نیاز شما، در بازار موجود هستند.

پوست صورت و مو چه کسانی در معرض خطر هستند؟ معمولا کشاورزان، کارگران ساختمانی، کارگران راه‌سازی، کارگران شهرداری و تمامی کارگرهایی که مجبور به صرف کردن وقت طولانی (حدود ۴ ساعت) برای کار زیر نور مستقیم آفتاب هستند، در معرض مشکلات پوست و مو مانند آفتاب‌سوختگی، ریزش مو، از دست دادن رنگ طبیعی مو یا حتی در موارد شدیدتر، سرطان پوست هستند.

چاره چیست؟ حتما از ابتدا تا انتهای کار، یک کلاه سبک حصیری یا نخی با لبه‌ای حداقل ۷.۵ سانتی‌متری روی سر خود بگذارید و تا حد امکان، هر ۲ یا ۳ ساعت یکبار از کرم ضدآفتاب استفاده کنید. پوشیدن لباس و دستکش‌های نخی با رنگ روشن هم به این افراد توصیه می‌شود.

دست چه کسانی در معرض خطر هستند؟ کشاورزان، افرادی که با فرز یا وسایل تیز و بُرنده کار می‌کنند، جوشکارها، نانواها، نصاب‌های تجهیزات ساختمانی، کارگران ساختمان و راه‌سازی و نجارها در معرض انواع آسیب‌ها در ناحیه دست قرار دارند.

چاره چیست؟حتما از ابتدا تا انتهای کار، از دستکش‌های چرمی ضدحرارت و مقاوم در برابر وسایل تیز و بُرنده استفاده کنید.   دستگاه گوارش و تنفس چه کسانی در معرض خطر هستند؟ کارگران مشغول به کار در معدن، جوشکارها، کارگران کارخانه‌های ذوب آهن و ذوب مس، کارگران مشغول در کارخانه‌های سیمان و آزبست و کشاورزانی که در معرض انواع آفت‌کش‌ها و کودهای شیمیایی هستند، بیشتر از سایر کارگران در خطر ابتلا به انواع بیماری‌های تنفسی و گوارشی ناشی از استنشاق گازها و غبارهای آلوده قرار دارند.

چاره چیست؟ حتما از ماسک‌های فیلتردار استفاده کنید. روزی ۵ وعده (هر وعده ۶۰ گرم) میوه و سبزی تازه بخورید و روزی ۲ لیوان شیر یا ۳ پیاله ماست کم چرب را در برنامه روزانه‌ خود بگنجانید. در منزل‌تان گل و گیاه نگه دارید و به محض مرخضی یا تعطیلی، به مکان‌های خوش آب و هوا بروید.

اندام تناسلی چه کسانی در معرض خطر هستند؟معمولا کارگران مشغول در فضاهای گرم و بسته مانند کارخانه‌های ذوب آهن و ذوب مس یا حتی آشپزخانه‌های بزرگ، در معرض آسیب اسپرم‌ها به دلیل حرارت بالایی که به اندام تناسلی‌شان می‌رسد، هستند. این آسیب اسپرم‌ها می‌تواند باعث تغییراتی در حجم، اندازه و سرعت آنها بشود و قدرت باروری این کارگران را تحت تاثیر قرار بدهد.

چاره چیست؟ حتما لباس زیر و شلوار گشاد و نخی در محل کار به تن کنید. به محض رسیدن به منزل، دوش آب خنک بگیرید و لباس زیر نخی، رنگ روشن و گشاد بپوشید. بهتر است تا حد امکان، ساعت کاری‌تان را هم محدود کنید.

کمر چه کسانی در معرض خطر هستند؟ کارگران باربَر، نظافت‌چی‌ها و تمام کارگرانی که مانند کارگران ساختمانی، مجبور به جابجایی وسایل سنگین هستند، در معرض انواع کمردرد قرار دارند.

چاره چیست؟ برای بلند کردن اجسام سنگین، زانوی خود را خم کنید؛ نه کمرتان را. برای بلند کردن اجسام سنگین، ۲ یا ۳ نفری اقدام کنید. هرزمان که در طول روز برای‌تان میسر بود، روی تخت یا زمین دراز بکشید یا ورزش‌های کششی انجام دهید.

پا چه کسانی در معرض خطر هستند؟ معمولا کشاورزان مشغول در بخش برنج‌کاری یا کارگرانی که در ارتفاع کار می‌کنند، در معرض آسیب پاها قرار دارند. گروه اول را بیماری‌هایی مانند آرتروز و رماتیسم تهدید می‌کند و گروه دوم را خطر شکستگی. ابتلا به واریس هم جزو مشکلات رایج در میان کشاورزان است.

چاره چیست؟ بهتر است که برنج‌کاران از چکمه‌های بلند پلاستیکی استفاده کنند و کارگران در ارتفاع هم با پا گذاشتن روی مکان‌های کاملا مطمئن و سفت، شانس سقوط خود را کاهش دهند. از جمله راه‌های کاهش شانس واریس برای کشاورزان هم استفاده از جوراب‌های واریس در کنار تکان دادن پاها هنگام کار کردن است.

سلامتیسم