آسم نوعی بیماری التهابی و مزمن است. از جمله علائم بیماری آسم می توان به تنگ شدن حمله ای راه های هوایی، افزایش واکنش راه های هوایی به محرک های مختلف و قابلیت بازگشت به وضعیت طبیعی اشاره کرد. با تمام این اوصاف برخی افراد تصور می کنند آسم یک بیماری غیر قابل کنترل است این در حالی است که می توان آسم را کنترل کرد.

شعار روز جهانی آسم امسال با توجه به تأثیر آلودگی هوا در بروز و تشدید این بیماری ‘هوای بهتر، تنفس بهتر’ نام نهاده اند.
مدیر گروه بیماری های غیرواگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه به ایرنا گفت: براساس آمار سازمان بهداشت جهانی، 334 میلیون نفر از مردم دنیا به بیماری آسم مبتلا هستند و متأسفانه شیوع این بیماری در بسیاری از کشورهای جهان و از جمله ایران در حال افزایش است.
دکتر ویدا صنیعی، معتقد است که بدون در نظر گرفتن عوامل مساعدکننده محیطی، به نظر می رسد که عوامل ژنتیکی یا ایمونولوژیکی در بروز آسم دخیل باشند.
او توصیه هایی مبنی بر خود مراقبتی در پیشگیری از آسم دارد و تاکید می کند که حیوانات دست آموز را از خانه بیرون ببرید و به هیچ وجه اجازه ورود آن ها را به رختخواب ندهید.
وی توصیه دارد که از حضور در خانه ای که حیوان حساسیت زا دارند و همچنین از به کار بردن بالش یا تشک حاوی پر، پشم و کرک اجتناب کنید و آن ها را در پوشش هایی (مثلا پلاستیکی ) نفوذ ناپذیر بپیچد.
توصیه دیگر او این است که ملحفه ها را هفته ای یک بار در آب داغ ( 55 درجه سانتی گراد) بشویید، رطوبت خانه و محیط های در بسته را کاهش دهید و در حد کمتر از 50 درصد نگهدارید و در صورت امکان از قالی به عنوان کف پوش استفاده نکنید. نظافت منزل را رعایت کنید و هنگام نظافت ماسک مرطوب بزنید.
دکتر صنیعی همچنین می گوید: در فصول گرده افشانی پنجره ها را بسته نگهدارید، از منابع تکثیر قارچ مانند برگ های خیس و مواد زائد باغچه اجتناب کنید و در صورت امکان از دستگاه تهویه استفاده نمایید.
وی اظهار کرد: در صورت ابتلا به آسم به هیچ وجه سیگار نکشید، اجازه سیگار کشیدن در خانه را به هیچ کس ندهید و از حضور در قهوه خانه ها خودداری کنید و به هیچ وجه بدون همراه داشتن اسپری های سبز یا آبی خود از منزل خارج نشوید و از مصرف غذاهای محرک و تماس با گل و گیاهان خودداری کنید.
مدیر گروه بیماری های غیرواگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در ادامه توصیه می کند که از شنا کردن در استخرهای عمومی بپرهیزید و از مکان های کاملاً مرطوب و بدون تهویه مانند سونا و چشمه های آب گرم دوری کنید.
صنیعی همچنین تاکید دارد که در ساعات شلوغ و آلوده روز از منزل خارج نشوید و در فصل های شلوغ از مسافرت به مناطق پرتراکم و آلوده خودداری کنید.
پرهیز از انجام فعالیت های سنگین جسمانی و خستگی شدید به ویژه در هوای سرد و خشک از دیگر توصیه های این متخصص حوزه بیماری های غیرواگیر است و تاکید می کند که استراحت کافی داشته باشید.
رعایت اصول بهداشتی و پیشگیری از بیماری های عفونی به منظور جلوگیری از ابتلا به آنفلوانزا یا سرماخوردگی و دوری از عوامل ایجاد اضطراب، استرس و فشارهای عصبی، هیجانات عاطفی، بحث و مجادله تا حدامکان از دیگر توصیه های دکتر صنیعی است.
وی اضافه کرد که در زمان بارداری، در صورت وجود سابقه آسم باید این موضوع را با پزشک، ماما یا پرستار خود در میان بگذارید و در دوران بارداری معاینات مکرر دوره ای داشته باشید تا از سلامت خود و جنین مطمئن شوید و در مورد ادامه مصرف داروهای قبلی با پزشک خود مشورت کنید.
او با بیان اینکه در دوران بارداری در صورت تجویز داروهای ضد آسم توسط پزشک معالج آن ها را با برنامه ای درمانی توصیه شده مصرف کنید، گفت: مصرف اغلب داروهای درمان کننده آسم در دوران بارداری بدون خطر و مجاز است.
تغذیه انحصاری شیرخواران با شیر مادر تا سن شش ماهگی یکی از مهمترین راه های پیشگیری از وقوع آسم و سایر حساسیت ها در کودکانی است که سابقه چنین بیماری هایی را در خانواده دارند و از این رو رعایت توصیه های پزشکی و بهداشتی در زمینه تغذیه شیرخوار و استفاده نکردن از مواد حساسیت زا ( مانند سفیده تخم مرغ، ماهی، شیرگاو، فرآورده های گندم، سویا، آجیل، مرکبات و …) در ابتدای شروع تغذیه کمکی شیرخوار به پیشگیری از وقوع آسم کمک شایانی می کند.
صنیعی تاکید می کند که اسپری و داروهای خود را در زمان مشخص و به روش صحیح استفاده کنید، از مصرف خودسرانه داروهای ضد درد مثل آسپیرین، بروفن و داروهای ضدفشار خون مانند آتنولول و پروپرانول (ایندرال) که باعث بروز حمله آسم می شوند، خودداری کنید و با پزشک خود مشورت نمایید.
خبرنگار:فرزاد نویدی ** انتشار دهنده:علی مولوی

منبع: ایرنا