انتخاب همسر یکی از انتخاب‌های مهم و سرنوشت ساز در زندگی انسان است. از مهمترین نکاتی که در انتخاب همسر باید به آن توجه شود سلامت روانی و اجتماعی فردمورد نظر است. ازدواج با فردی که پیش تر معتاد بوده یا در حال بهبودی و درمان می‌باشد ریسک است و لازم است قبل از نامزدی و حین خاستگاری حتما با یک مشاور و متخصص مشورت شود. سوالی که اینجا میخواهیم به آن پاسخ دهیم درست یا غلط بودن ازدواج کردن با فردی است که قبلا معتاد بوده و ترک کرده و یا اینکه در تلاش برای بهبود می‌باشد.

ازدواج با کسی که در حال بهبودی است!

اعتیاد تنها مشکل افراد معتاد نیست بلکه خشم‌ها و بی‌اعتمادی‌های که از قبل در فرد وجود داشته و موجب کشیده شدن وی به سمت اعتیاد شده و یا پس از اعتیاد در او تشدید شده است نیز او را همراهی می‌کند.

اگر شما عاشق فردی شده‌اید که در حال ترک اعتیاد است در عمل عاشق کسی شده‌اید که امیدوارید او به زودی به آن تبدیل شود اما بدانید مهم این است که از آنچه طرف مقابلتان امروز هست رضایت داشته باشید نه از آنچه در آینده قرار است باشد. رابطه سالم یعنی یک فرد را به دلیل خوبی‌ها و ویژگی‌های مثبتش دوست داشته باشید نه با وجود بدی‌ها و ویژگی‌های منفی و وضعیت نامطلوب او، و نه به امید و آرزوی اینکه تغییر کند و فرد مطلوب شما شود. کسانی که عاشق توانمندی‌های بالقوه نامزد یا همسرشان می‌شوند در واقع خودشان معضلاتی دارند که سبب می‌شود جذب چنین موقعیت‌هایی بشوند.

آنان به این موقعیت‌های چالش برانگیز جذب می‌شوند زیرا:

1- نیاز دارند رابطه‌اشان را تحت تسلط خود داشته باشند. هنگامی که با کسی رابطه دارید و می‌خواهید او را اصلاح کنید و کاری کنید او تغییر کند، در واقع امکان پیدا می‌کنید نسبت به او احساس برتری کنید. ممکن است در کودکی پدر و مادرتان مرتب شما را سرزنش می‌کردند یا همواره می‌خواستند تحت تسط آنها باشید. به همین دلیل هرگز به اندازه کافی احساس شایستگی نمی‌کردید و حال، ناخودآگاهانه جذب کسی شده‌اید که درست همان کارهایی را که با شما کرده‌اند در حق او می‌کنید، یعنی دایم او را به دلیل کاستی‌ها و نقاط ضعفش سرزنش می‌کنید و پیوسته می‌خواهید بر او تسلط داشته باشید و بدین ترتیب می‌خواهید اوضاع را به نفع خودتان عوض کنید.

2- با متمرکز شدن بر اینکه نامزد خود را اصلاح کنید، در واقع از پرداختن به زندگی و رویاهای خود طفره می‌روید. هنگامی که مشغول اصلاح کردن دیگری هستید دیگر فرصتی ندارید تا با کاستی‌ها و احساس بی‌کفایتی و ترس‌های خود روبه‌رو شوید.

3- در کودکی باورتان شده است که قادر نیستید آنچه را که می‌خواهید به دست آورید. چنانچه در کودکی احساس طردشدگی یا دوست نداشتنی بودن می‌کردید، ممکن است ناخودآگاهانه باورتان شده باشد که نمی‌توانید از دیگران عشق و محبت ببینید و آنچه را می‌خواهید به دست بیاورید، بنابراین در بزرگسالی‌تان به دنبال مردانی هستید که نمی‌توانند خواسته‌ها و نیازهایتان را برآورده کنند. و به عبارتی به خانه امن کودکی بازگشته‌اید.

بنابراین چنانچه به چنین مردی علاقمند هستید همین حالا رابطه‌ایتان را با او قطع کنید چرا که طولی نمی‌کشد که احساس خواهید کرد مایوس و سرخورده شده‌اید و از او منزجر خواهید شد و بابت روزها و شب‌هایی که هدر داده‌اید افسوس خواهید خورد و از اینکه به او قول داده‌اید همیشه کنارش بمانید احساس گناه خواهید کرد.

اگر به رابطه‌اتان همین امروز پایان دهید او را رها خواهید کرد تا زخم‌های خود را بهبود دهد و به خودتان نیز اجازه می‌دهید بتوانید از نظر روحی کسی را جذب خود کنید که او را همانگونه که هست دوست داشته و به او احترام می‌گذارید.

ازدواج با کسی که ترک کرده است!

برخی از افراد موقع تصمیم گرفتن برای ازدواج معتقدند که که گذشته هر فردی مربوط به خودش بوده و ما کاری به گذشته اش نداریم و ازدواج با فرد ترک کرده را هم با همین معیار می‌سنجند و گاهی حتی برخی از مردی که قبلا معتاد بوده به عنوان همسری مناسب و قوی برای زندگی یاد می‌کنند. اما اینکه این افراد تنها به صرف قدرت ترک کردن برای ازدواج هم مناسب هستند اصلا درست نیست. زیرا:

  1. این افراد لذت مصرف مواد اعتیادزا را چشیده‌اند و خاطره این لذت برای همیشه در ذهنشان باقی است.
  2. هر آن ممکن است که این افراد پس از برخورد با مشکلات و سختی‌های کوچک و بزرگ زندگی مشترک به حالت قبلی و اعتیادشان باز گردند. در واقع در چنین اشخاصی احتمال مصرف مواد اعتیادزا در آینده بسیار بیشتر از افراد عادی است.
  3. افرادی که به اعتیاد روی می‌آورن احتمال دارد مشکلات روحی و شخصیتی داشته باشند که به سمت اعتیاد کشیده شده‌اند و صرفا با ترک اعتیاد مشکلات شخصیتی آنها حل نشده باشد.

بنابراین نمی‌توان به این سوال که «آیا می‌توان با فردی که ترک کرده ازدواج کرد؟» یک پاسخ قاطعانه داد اما برای اینکه در این زمینه انتخاب درست‌تری داشته باشید حتما نکات زیر را در نظر بگیرید:

  1. از پاسخ مثبت دادن به خواستگاری که کمتر از یک سال از ترک وی می‌گذرد خودداری نمایید. زیرا ترک این افراد هنوز صددرصد نبوده و احتمال بازگشتشان بسیار زیاد است.
  2. در ازدواج با فرد ترک کرده حتما حتما از مشورت یک مشاور خوب بهره برده و تحت نظر وی مراحل آشنایی و تصمیم را طی نمایید.
  3. متاسفانه اعتیاد به همراه خود بی‌هدفی و بی برنامگی، بدخلقی و پرخاشگری و هزار و یک مشکل دیگر برای فرد معتاد به همراه می‌آورد. به همین دلیل سعی کنید در دوران آشنایی با فردی که مدعی ترک است حتما بر روی مسایلی چون اخلاق، مهارت‌های زندگی (کنترل خشم، ‌کنترل استرس، همدلی…..)، هدفمندی، مسئولیت پذیری و… توجه کرده و این خصوصیات را در وی مورد ارزیابی قرار دهید.

با توجه به اینکه موضوع ازدواج موضوعی نیست که به راحتی شکل بگیرد و به راحتی خاتمه یابد، عقل سلیم حکم می‌کند افراد در مورد سرنوشت آینده خود و یا عزیزان‌شان هیچ وقت ریسک نکنند.

منبع: مجله اینترنتی ستاره