در مورد حمله خواب بیشتر بدانید

 

در مورد حمله خواب یا نارکولپسی چه میزان اطلاع دارید؟ این عارضه خطرساز ناشی از چه مشکلاتی درون بدن افراد مختلف پدید می آید؟ ناتوانی در حرکت، خواب بی‌کیفیت، ضعیف شدن عضله‌ و بسیاری مشکلات دیگر با این عارضه در بدن پدید خواهند آمد. برای درمان نارکولپسی از چه روش هایی می توانیم کمک بگیریم؟

شناسایی نارکولپسی (حمله خواب) همیشه کار ساده‌ای نیست و حتی تشخیص درست این بیماری می‌تواند تا بیش از ۱۰ سال طول بکشد. علاوه بر این، دانشمندان تخمین می‌زنند که تقریبا ۵۰ درصد از افراد مبتلا به نارکولپسی در سرتاسر جهان شناسایی نشده‌اند. با توجه به همین نکات، امروزه آشنایی با علائم نارکولپسی از اهمیت خاصی برخوردار شده است. در ادامه با مهم‌ترین علائم نارکولپسی آشنا می‌شویم.

۱. میل غیرقابل کنترل برای خوابیدن، اغلب در موقعیت‌ها و زمان‌های نامناسب. این حالت با اصطلاح «خواب‌آلودگی مفرط روزانه» (EDS) شناخته می‌شود. افراد مبتلا به EDS، همیشه احساس خستگی می‌کنند. خواب‌آلودگی مفرط روزانه، بیدار ماندن و حفظ هوشیاری را در طول روز به کار سختی تبدیل می‌کند و درنهایت فرد را به خواب ناخواسته در شرایط نامناسب وادار می‌کند. همه افراد مبتلا به نارکولپسی، به EDS هم مبتلا هستند، اما بروز این مشکل در همه آنان یکسان نیست. EDS برای بعضی از آنان با حالت خستگی و تحریک‌پذیری همراه است، اما برای گروهی دیگر با اختلال در تمرکز یا ضعف حافظه و تغییرات خلق‌وخویی.

۲. ضعیف شدن عضله‌ها با تجربه احساسات شدید، مثل خجالت، خنده، شگفت‌زدگی یا خشم. متخصصان به این حالت، کاتاپلکسی (cataplexy) می‌گویند. کاتاپلکسی می‌تواند باعث رها شدن سر، افتادگی صورت، ضعف در ناحیه فک یا رهاشدگی زانوها شود. این حملات می‌توانند تمام بدن را تحت تاثیر خودشان قرار بدهند و درنهایت فرد بیمار را به زمین بیاندازند. همه افراد مبتلا به نارکولپسی، به کاتاپلکسی مبتلا نیستند، اما کاتاپلکسی می‌تواند یکی از نشانه‌های ابتلا به نارکولپسی باشد.

۳. خواب بی‌کیفیت در شب یا اختلال در خواب یک بار بیدار شدن در طول خواب شبانه اصلا غیرطبیعی نیست، ‌اما افراد مبتلا به نارکولپسی با اختلالی فراتر از این مساله مواجه هستند. درواقع، آنان شب‌ها سریعا به خواب می‌روند، اما چندین و چند بار در طول شب بیدار می‌شوند. بنابراین، اختلال خواب حاد و خواب بی‌کیفیت می‌توانند از علائم ابتلا به نارکولپسی باشند.

۴. احساس ناتوانی در حرکت یا صحبت کردن موقع خوابیدن یا بعد از بیدار شدن این حالت با اصطلاح «فلج خواب» (sleep paralysis) شناخته می‌شود. افراد در این حالت حتی قادر به تنفس عمیق هم نیستند و درنتیجه ممکن است که شدیدا بترسند یا احساس نگرانی پیدا کنند.

۵. دیدن کابوس‌های واضح و معمولا ترسناک دانشمندان به این حالت، توهمات خواب (hypnagogic hallucinations) می‌گویند. افرادی که با توهمات خواب مواجه می‌شوند، این حالت‌ها را به‌عنوان خواب‌های زنده و واقعی توصیف می‌کنند. آنان حتی صداها یا کلماتی را در لحظات به خواب رفتن می‌شنوند یا چیزهای ناخواسته‌ای می‌بینند. فلج خواب هم معمولا همراه با این توهمات اتفاق می‌افتد. برای تشخیص ابتلا به نارکولپسی لازم نیست که همه این علائم را داشته باشید، اما داشتن هر کدام از آن‌ها نیز لزوما به معنای ابتلای شما به نارکولپسی نیست. بنابراین، تشخیص قطعی نارکولپسی همواره بر عهده پزشک متخصص است.

سلامتیسم