در مادر باردار، پروتئین نقش مهمی در رشد و نمو جنین دارد، بنابراین در شرایط گرسنگی طولانی و مصرف پروتئین برای تامین نیاز انرژی بدن، جنین با کمبود پروتئین مواجه می شود. در مادرانی که دچار سوء تغذیه بوده اند، نوزادان با وزن پایین تری متولد شده اند. در نوزادانی هم که با وزن پایینی متولد شده اند، احتمال بیماری به نام سندرم متابولیک زیاد است.

این کودکان در بزرگسالی دچار فشار خون بالا، ناتوانی در تحمل گلوکز و دیابت، افزایش چربی خون (تری گلیسیرید)، تنبلی تخمدان و چاقی می شوند. احتمال اختلالات تنفسی در این افراد وجود دارد. این مساله بویژه در کسانی رخ می دهد که در ماه های آخری که در رحم مادر بوده اند با کمبودهای تغذیه ای مواجه شده باشند.

اما در سه ماهه اول بارداری که مهم ترین زمان رشد و نمو سلول های عصبی و مغزی است، چنانچه جنین با کمبود تغذیه ای مواجه شود، احتمال بیماری های سیستم عصبی و مغزی و بیماری روانی شیزوفرنی افزایش می یابد.

از طرفی مادر در دوران بارداری بویژه سه ماهه سوم که جنین بیشترین افزایش وزن را دارد، به شدت نیاز به کلسیم و آهن و دیگر مواد معدنی و ویتامین ها دارد. همین طور باید به میزان کافی کالری دریافت کند تا سلامتش برای زمان زایمان و پس از آن در دوران شیردهی حفظ شود.

در صورتی که زنان باردار در طول بارداری تهوع و استفراغ داشته باشند، روزه داری برای آنها مناسب نیست یکی از متخصصین زایمان عنوان کرد: خانم های باردار باید برای روزه گرفتن ابتدا با پزشک خود مشورت کرده و در صورت مجاز بودن، روزه بگیرند.

– در صورتی که زنان باردار در طول بارداری تهوع و استفراغ داشته باشند، روزه داری برای آنها مناسب نیست.

– همچنین زنان بارداری که دچار دیابت حاملگی می شوند، نمی توانند روزه بگیرند.

– کم آبی بدن در سه ماه آخر بارداری باعث شروع شدن دردهای زودرس زایمان می شود.

پس باید از هر عاملی در بارداری که سبب بروز مشکل در جنین یا مادر گردد به عبارتی دیگر ضرری را متوجه مادر باردار نماید، اجتناب کرد. اگر روزه این عوامل را دامن بزند جایز نیست اما اگر هیچ مشکلی در کار نباشد یا ایجاد نشود روزه داری بلامانع است.

در صورتی که در طول روزه داری خانم های باردار دچار هر مشکلی مثلا سرگیجه و ضعف شدند، حتماً برای ادامه روزه خود با پزشک خود مشورت کنند.

گردآوری و تنظیم: ساناز مطلبی خامنه کارشناس تغذیه و رژیم درمانی

منبع: دکتر سلام