مراقبت از شنوایی در برابر صداهای مهیب

برخی عوامل مختلف در افزایش ضعف در شنوایی تاثیرگذار هستند و موجب آسیب به این ناحیه خواهند شد. از جمله می توانیم به صداهای مهیب و ناگهانی اشاره کنیم. اگر می خواهید از آسیب‌های شنوایی در امان بمانید بهتر است بیشتر مراقب این عضو در برابر سروصداهای مختلف باشید.

گوش انسان، عضو پیچیده و ظریف و ویژه‌ای در بدن است که تعادل بدن را حفظ می‌کند و دو وظیفه مهم دارد: شناسایی صداها و وضوح‌بخشی به صداها. متاسفانه، صداهای بلند و گوش‌خراش در زیست‌محیط امروزی انسان‌ها می‌توانند به ساختار گوش آسیب برسانند و درنهایت ناشنوایی موقت یا حتی ناشنوایی دائمی را به‌وجود بیاورند. آسیب‌ها شایع‌ترین علت ابتلا به ناشنوایی یا ضعف در شنوایی، افزایش سن است، اما آسیب‌دیدگی داخلی گوش به‌علت قرار گرفتن در معرض صداهای بلند هم به‌اندازه پیری در این زمینه نقش دارد. صداهای ناگهانی و بلند، مثل انفجار، می‌توانند باعث از دست دادن ناگهانی شنوایی شوند و این مشکل حتی می‌تواند برای همیشه پابرجا باقی بماند. علاوه بر این، قرار گرفتن در معرض صداهای نسبتا بلند، مثل موسیقی بلند یا صدای ماشین چمن‌زنی، می‌تواند از دست دادن شنوایی را به‌طور تدریجی ایجاد کند. تاثیر صداهای مضر قرار گرفتن مداوم در معرض صداهای بلند و مضر به سلول‌های مویی شنوایی آسیب می‌رساند. این سلول‌ها دقیقا وظیفه ارسال اطلاعات را از طریق عصب حلزونی به مغز بر عهده دارند. نکته مهمی که باید بدانید، این است که سلول‌های مویی شنوایی قابل بازسازی نیستند. در ضمن، صداهای بلند می‌توانند به عصب حلزونی هم آسیب بزنند و در روند فرستادن سیگنال‌ها به مغز اختلال ایجاد کنند. براساس گزارش‌های NIDCD، صداهای ۷۵ دسی‌بل به پایین برای انسان‌ها بی‌خطر هستند، ‌اما صداهای بالای ۸۵ دسی‌بل به بالا می‌توانند باعث آسیب‌دیدگی گوش شوند. برای این‌که درک بهتری درباره دسی‌بل‌ها به دست بیاورید،

می‌توانید به این نکات توجه کنید: صدای گفت‌وگوی عادی بین افراد: تقریبا ۶۰ دسی‌بل. صدای ترافیک سنگین: تقریبا ۸۵ دسی‌بل. صدای ماشین چمن‌زنی: تقریبا ۹۰ دسی‌بل. صدای انفجار: ۱۱۰ تا ۱۵۰ دسی‌بل. تشخیص اگر برای صحبت کردن مجبور می‌شوید که صدای خودتان را بلند کنید، یا صدای افراد دیگر در دو قدمی خودتان را نمی‌شنوید، یا اگر با قرار گرفتن در محیط‌های شلوغ احساس گیجی می‌کنید، احتمالا محیط زندگی شما برای شنوایی‌تان مناسب نیست و در خطر قرار دارید. نشانه‌های دیگر قرار گرفتن در معرض صداهای مضر عبارت‌اند از درد در گوش، وزوز گوش یا زنگ زدن گوش‌ها. اگر فکر می‌کنید که گوش‌تان به صداهای بلند عادت کرده است، احتمال شنوایی شما درحال حاضر دچار آسیب‌دیدگی شده است. بسیاری از افراد، تا قبل از آزمایش شنوایی، هیچ اطلاعاتی درباره آسیب‌دیدگی شنوایی خودشان ندارند. پیشگیری به‌گفته متخصصان، پیشگیری از آسیب‌های شنوایی ناشی از سروصدا امکان‌پذیر است. برای مثال، استفاده از محافظ گوش یا هدفون در محیط‌های کاری شلوغ می‌تواند آسیب‌های شنوایی را کاهش بدهد. کم کردن صدای هدفون نیز راه دیگری برای جلوگیری از آسیب‌های شنوایی است.

سلامتیسم