دوران قاعدگی باید مدت زمان معین و منظمی داشته باشد. چه دیر پریود شدن و چه زود پریود شدن هر دو تاثیرات نامطلوبی بر بدن شما می گذارد. از عواملی که می توان نام برد که در زود پریود شدن تاثیر دارد، استرس و تغییر ناگهانی و زیاد در وزن و داروی کنترل بارداری را نام برد. با دکتر سلام همراه باشید.

معمولا خانم‌ها تا سن ۵۰ الی ۵۵ سالگی هر ماه یک دوره پریود را تجربه می‌کنند. این دوره در فاصله زمانی هر ۲۸ روز تکرار می‌شود که حالت طبیعی و نرمال آن می‌باشد. اما گاهی اختلالاتی در دوران قاعدگی ایجاد می‌شود که منجر به زود پریود شدن و یا پریود نشدن می‌شود که هر کدام به نوبه خود می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد. بیشتر از یک دوره پریود شذن در ماه ناشی از دلایل مختلفی است که در ادامه این مقاله از مجله “ستاره” به ذکر آن‌ها خواهیم پرداخت.

معمولا خانم‌ها در ماه یک بار پریود می‌شوند که طول آن در خانم‌های مختلف معمولا ما بین ۲۵ الی ۳۰ روز است. یعنی هر خانمی از ۲۵ تا ۳۰ روز یک‌بار پریود می‌شود. در هر دوره پریود، بدن خانم برای حامله شدن آماده می‌شود. اگر خانم تخمک‌گذاری کند و این تخمک با اسپرم در مجاورت هم قرار بگیرند، لقاح اتفاق افتاده و جنین تشکیل می‌شود. اگر لقاح اتفاق بیفتد، خانم حامله شده و اگر حاملگی اتفاق نیفتد، مخاط رحم در پایان پریود شروع به ریزش می‌کند که همان خونریزی ماهانه می‌باشد. هر خانمی در ماه یک‌بار این خونریزی را تجربه می‌کند.

اغلب زنان می‌دانند که دوره طبیعی عادت ماهانه در فاصله 20 تا 40 روز اتفاق می‌افتد اما بسیاری از همین زنان سال‌هاست که با بی‌نظمی و شدت غیرطبیعی عادت ماهانه‌شان می‌سازند و به‌ خیال اینکه هیچ درمانی فایده ندارد، چنین وضعیتی را تحمل می‌کنند اما باید بدانید هیچ یک از مشکلات مرتبط با این موضوع غیرقابل حل نیستند و اگر خانم‌ها هرچه زودتر به فکر چاره نیفتند. بحران‌های جدی‌تری سلامتی‌شان را تهدید خواهد کرد.

دلایل زود پریود شدن چیست؟

این بیماری که مربوط به اختلالات و بی نظمی های قاعدگی است و به آن آمنوره گفته می شود دارای علل متعدد است، بعضی از آن‌ها بی‌اهمیت و برخی هم مهم می‌باشند. مهمترین علل پریود یا عادت ماهانه متعدد به قرار زیر هستند:

استرس
یکی از مهمترین علل زود پریود شدن یا پریودهای متعدد استرس است. استرس ممکن است فیزیکی، هیجانی و یا ناشی از محیط اطراف باشد. استرس از هر نوعی سبب به هم ریختن تعادل هورمونی در خانم‌ها شده و منجر به انواع مختلف اختلالات قاعدگی می‌گردد. اگر علت استرس باشد به راحتی با تجویز دارو قابل درمان است.

پیشگیری از بارداری
قرص‌های ضدبارداری می‌تواند باعث شود عادت ماهیانه زودتر از معمول اتفاق افتد، بخصوص اگر شما فراموش کنید یک یا چند قرص را بخورید. آی یو دی یکی دیگر از عوامل ممکن در ایجاد قاعدگی زودرس می‌تواند باشد. اگر قرص اورژانسی ضدبارداری که تحت عنوان قرص لوونورژسترول شناخته شده است را مصرف کنید، این احتمال را به وجود می‌آورید که قاعدگی بعدی زودتر اتفاق افتد.

یائسگی
قطع شدن دائمی پریود در خانم‌ها را یائسگی می‌نامند. یائسگی  زنان به تدریج اتفاق می‌افتد و در این مدت بدن خانم متحمل تغییرات هورمونی عمیق شده و سبب ایجاد علائم یائسگی مثل گرگرفتگی می‌گردد. اختلالات و نامنظمی پریود در این دوران شایع هستند که یکی از آن‌ها پریودهای متعدد و زودتر از موعد است.

مصرف مواد مخدر
تحقیقات نشان می‌دهد ۱۵ درصد خانم‌های دارای چرخه قاعدگی منظم که مواد مخدر مصرف کرده‌اند دچار لکه‌بینی یا عادت ماهیانه زودهنگام یا دیرهنگام در دوره بعدی می‌شوند.

بیماری‌های آمیزشی یا مقاربتی
بیماری‌های آمیزشی به خصوص عفونت سوزاکی و کلامیدیائی می‌توانند در خانم‌ها سبب زود پریود شدن شوند. عفونت با کلامیدیا در خانم‌ها خطیر است و سبب درد شدید شکمی، ترشحات چرکی از واژن و پریودهای نامنظم می‌شود. سوزاک سبب ایجاد خارش در ناحیه واژن، ترشح خونی و چرکی از واژن و احساس سوزش هنگام ادرار کردن می‌شود.

فیبروم رحم
معمولا فیبروم رحم دارای یک پوششی است که چسبندگی ضعیف دارد و به علت ریزش آسان مخاط روی فیبروم، خانم دچار پریود یا عادت ماهانه متعدد می‌شود. این خانم‌ها معمولا خونریزی زیاد همراه با پریودهای طولانی مدت نیز دارند.

مشکلات هورمونی
مشکلات تیرویید، هیپوتالاموس یا هیپوفیز که در تولید هورمون‌های زنانه دخیل‌ هستند هم می‌توانند سبب نامنظمی عادات و زود پریود شدن شوند. حتی ممکن است تخمدان‌ها دچار مشکلی باشند و با وجود فرمانی که از مغز دریافت می‌کنند، هورمون کافی تولید نکنند! جالب است بدانید افزایش ترشح هورمون مردانه هم سبب نامنظمی دوره‌ها می‌شود.افزایش یا کاهش بیش از حد وزن
گاهی اوقات افزایش یا کاهش شدید وزن بدن می‌تواند اختلالاتی در پریود شدن به وجود آورد. بر همین اساس بهتر است درباره دلایل ممکن برای افزایش یا کاهش بیش از حد وزن با پزشک صحبت کنید. او به شما کمک می‌کند وزن خود را تحت کنترل قرار دهید.اگر یک بار دچار قاعدگی زودرس شدید هستید، جای نگرانی نیست، زیرا این‌ یک اتفاق طبیعی است، ولی اگر مکررا این اتفاق افتاد یا نشانه‌های دیگری چون درد یا خونریزی شدید داشتید، به پزشک مراجعه کنید. یادداشت کردن طول چرخه پریودی می‌تواند در تشخیص قاعدگی زودرس و همچنین کمک به پزشک در تشخیص علت مشکل زود پریود شدن مؤثر باشد.

توجه: برای تعیین طول چرخه پریودی از روز اول پریودی بشمارید. روز اول پریودی روز اول چرخه است و روز اول پریودی بعدی روز آخر چرخه است.

گردآوری: مجله اینترنتی ستاره