اصولا گرفتن رژیم کاری ندارد و شروع یک برنامه غذایی جدید همیشه هیجان‌ انگیز است؛ سخت‌ ترین قسمت ماجرا وفاداری به برنامه غذایی و اجرای کامل آن است. به همین دلیل هم درک بهتر رفتارهای کسانی که رژیم می‌ گیرند و پیدا کردن علت شکستن برنامه غذایی همیشه برای محققان جذاب بوده است. تحقیقات انجام شده در همین زمینه توسط یکی از معتبرترین موسسات تغذیه که در مصاحبه با تعداد بسیار زیادی از افرادی که از رژیم‌های مختلف پیروی می‌کنند نتایج جالبی داشت.

بیش از نیمی از افراد شرکت کننده در مصاحبه اعلام کردند که در ساعات بعدازظهر بیشترین نیاز برای شکستن رژیم خود را حس کرده‌ اند. اما آیا این موضوع واقعیت دارد؟ در ادامه نگاهی داریم به این که چه زمانی از روز بیشترین خطر شکستن رژیم غذایی شما را تهدید می‌کند و چطور می‌ توانید بهتر با آن مقابله کنید.

امان از رفیق ناباب

– بیشتر کسانی که رژیم خود را می‌ شکنند، اصرار و تحریک دوستان، خانواده و همکاران را دلیل اصلی آن می‌ دانند، هر چند دلایل دیگری مثل فشار عصبی، زندگی پرمشغله و مشکلات روحی از جمله دیگر دلایل اصلی پرخوری عصبی هستند. البته همیشه تعهد و اراده یک چیز شخصی است و می‌ تواند در افراد مختلف تفاوت داشته باشد. بنابراین تمام این‌ ها در نهایت می‌ توانند با اراده راسخ برطرف شوند و اگر بخواهید وزن‌ کم کنید یا سلامت‌ تر زندگی کنید همه‌ چیز به ذهنیت خودتان باز می‌ گردد. در واقع اگر خودتان به این جمع‌ بندی نرسیده باشید که باید سالم‌تر زندگی کنید یا اضافه‌ وزن خود را از دست بدهید، نمی‌ توانید بر وسوسه‌ های درونی و بیرونی غلبه کنید. اما گفتن این کار از انجام دادنش راحت‌تر است و حتی با اراده‌ترین آدم‌ها هم ممکن است تحت تاثیر شرایط یا افراد قرار بگیرند.

– متخصصین تغذیه با بررسی زمانی که افراد اقدام به شکستن رژیم خود می کنند تلاش کردند تا الگوی مشترکی پیدا کنند. به سرعت مشخص شد که این زمان برای بیشتر شرکت‌ کنندگان در برنامه‌ های غذایی ساعتی بین 3:30 تا 4 بعد‌ از ظهر است. به دلیل وجود عوامل تاثیرگذار مختلف، این زمانی است که بیشترین احتمال شکستن رژیم غذایی توسط افراد وجود دارد. از جمله افت انرژی عصرگاهی، استفاده از غذا به عنوان آرام‌ بخش برای مقابله با استرس، کسالت یا هر یک از احساسات دیگر شما باشد.

زمان بندی، کلید موفقیت

– در واقع بیشتر از آن که مهم باشد در چه ساعتی از روز چه غذایی می‌ خورید، این که آن خوراکی با متابولیسم و شرایط روانی شما چه می‌ کند مهم است. دانش تغذیه و کاهش وزن بسیار پیچیده است و فاکتورهای بسیاری می‌ توانند در موفقیت شما تاثیرگذار باشند. هرچند هنوز هم بزرگ‌ترین عامل کاهش وزن، کمتر بودن کالری‌ های ورودی نسبت به مصرفی در یک روز است، اما ما در روز تنها یک وعده غذا نمی‌ خوریم و مدیریت کالری‌ های مصرفی در یک روز واقعی کاری دشوار است. دلیل اصلی وسوسه‌ های ما برای شکستن رژیم و پرخوری، تغییرات سطح قند خون ما است. اگر مصرف غذا به صورت مداوم و پیوسته نباشد، قند خون افت می‌ کند و هرچند این امر تاثیری در چاقی یا لاغری ندارد، بر اشتها و گرسنگی شدیدی که بعد از چند ساعت غذا نخوردن حس می‌ کنیم تاثیر مستقیم دارد. بنابراین زمان‌ بندی بیشترین تاثیر خود را در محدود کردن نیازهای کاذب مغز ما و محدود کردن نوسانات قند خون دارد تا چاقی یا لاغری.

گرسنگی نکشید

– قدم اول شروع یک روز خوب، خوردن صبحانه مقوی و کافی است. صبحانه را نهایتا یک ساعت بعد از بیدار شدن نوش جان کنید. البته خوردن مایعات کافی هم کلیدی است، چرا که کمبود رطوبت بدن را به اشتباه می‌ اندازد و احساس گرسنگی می‌ کنید، در صورتی که این اشتها کاملا کاذب است و با تامین مایعات مورد نیاز برطرف می‌ شود. با خوردن صبحانه به بدن خود می‌ فهمانید که نیازی به ذخیره انرژی نیست که خود می‌ تواند از آنچه وارد بدن شده استفاده کند. اگر خوردن صبحانه برای شما دشوار است، خوردن یک لیوان آب هم کمک می‌ کند، چرا که هم باعث فعالیت متابولیسم شما شده و هم رطوبت مورد نیاز را تامین می‌ کند. اگر صبح‌ ها ورزش می‌ کنید، بعد از بیدار شدن یک لیوان آب نوش‌جان کنید.

در این باره بیشتر بخوانید: گرسنگی در رژیم لاغری ممنوع !

کم بخور، همیشه بخور

– مصرف مواد خوراکی به صورت پیوسته در تمام روز، به صورتی که بیشتر از 3 ساعت بدون خوردن یک وعده یا میان‌ وعده نگذرانید، می‌ تواند با تثبیت سطح قند خون به شما کمک کند کمتر به پرخوری و شکستن رژیم خود علاقه نشان دهید. همچنین این کار باعث می‌ شود تا سوخت‌ و‌ ساز بدن شما در طول روز تغییر نکند و فعال باقی بماند.

تهیه و تنظیم: ساناز مطلبی خامنه کارشناس تغذیه و رژیم درمانی

منبع: دکتر سلام