مشکل جنسی یا اختلال عملکرد جنسی، مربوط به مشکلاتی میشود که در طی هر دوره از چرخه پاسخ جنسی،  باعث جلوگیری از تجربه داشتن یک فعالیت جنسی رضایت بخش در مرد، زن و یا هر دو شریک جنسی می شود. با دکتر سلام همراه ما باشید.

چرخه پاسخ جنسی 4 دوره یا فاز دارد:

  • هیجان یا برانگیختگی
  •  ثبات برانگیختگی
  • اوج لذت جنسی( ارگاسم)
  •  پایان مرحله

این مسئله ، موضوعی است که بسیاری از مردم نسبت به بحث و گفتگوی مربوط به آن، مردد هستند.  مطالعات نشان داده است که اختلال عملکرد جنسی در بین 43 درصد از زنان و 31 درصد از مردان ، با درجه های متفاوت وجود دارد.

خوشبختانه بیشتر عوامل مرتبط با اختلال عملکرد جنسی، قابل درمان هستند؛ در نتیجه در میان گذاشتن نگرانی ها در این باره، با همسر و پزشک مخصوص، بسیار مهم است :

 عوامل ایجاد مشکلات جنسی در مردان

اختلال عملکرد جنسی در مردان، میتواند به دلایل جسمی و یا روانی باشد؛ ازآن جمله:

1- دلایل جسمی

بسیاری از شرایط پزشکی و جسمانی، میتوانند مشکلاتی را در رابطه با عملکرد جنسی ایجاد کنند. این شرایط شامل( دیابت، مشکلات قلبی – عروقی، اختلالات گردش خون- اختلالات عصبی- عدم تعادل هورمونی- اختلالات مزمن مثل نارسایی کبد یا کلیه- اعتیاد به الکل و اعتیاد به مواد مخدر میباشد.

بعلاوه، اثرات جانبی برخی داروها، مثل بعضی از داروهای ضدافسردگی، میتوانند برعملکرد جنسی اثر گذاشته و آن را مختل کنند.

2- دلایل روانی

این دلایل شامل استرس و اضطراب مربوط به کار، نگرانی درباره عملکرد جنسی، مشکلات ارتباطی ویا جسمانی مرتبط با رابطه نزدیک، افسردگی، احساس گناه و ضربه روحی ناشی از آسیب رابطه جنسی قبلی میباشد.

 چه کسی به مشکلات عملکرد جنسی مبتلا می شود؟

هردو گروه زنان و مردان، به این اختلال دچار میشوند. اختلال درعملکرد جنسی در بزرگسالان و درهمه سنین رخ می دهد. درمیان کسانی که معمولا به این اختلال، مبتلا میشوند، گروه سالمندان هستند ، که ممکن است به دلیل کاهش سلامت وابسته به سن، نزد آنها باشد.

اثرگذاری اختلال عملکرد جنسی در مردان

شایعترین مشکلات جنسی در مردان

  •  اختلالات انزالی

  •  اختلال در نعوظ

  •  اختلال مهار میل جنسی

 اختلالات انزالی چیست؟

انواع اختلالات انزالی

1- انزال زودرس

یعنی انزالی که قبل یا درست بعد از دخول، رخ می دهد.

2- انزال عقب افتاده یا مهارشده

این انزال دیرتر از معمول طول میکشد.

3- برگشت انزال

این انزال ، وقتی اتفاق می افتد که در هنگام ارگاسم ( مرحله سوم عملکرد جنسی)، مایع منی، به جای گذشتن از مجرای ادرار و رسیدن به آلت تناسلی در مرد، مجبور به عقب نشینی به طرف مثانه می شود.

در برخی از موارد، انزال مهارشده و انزال زودرس، به دلیل عوامل روانی مثل پس زمینه های سختگیرانه مذهبی رخ می دهد؛ دراین حالت فرد، به عمل جنسی، به عنوان یک ” گناه ” نگاه میکند، بدون هیچ جاذبه ای برای شریک جنسی خود؛ گاهی نیز به دلیل حوادث آسیب زننده درگذشته خود، فرد به یکی از این دو حالت مبتلا میشود.

دلایل روانی مرتبط با انزال زودرس

یکی از دلایل روانی مرتبط با انزال زودرس، که شایعترین مدل از اختلالات عملکرد جنسی در مردان است، اغلب ناشی از عصبانیت آنها درباره چگونگی عملکردشان در طی ارتباط جنسی آنهاست.

داروهای خاص شامل برخی از ضد افسردگی ها، ممکن است بر انزال اثر گذاشته ، میتواند باعث آسیب عصب در نخاع و یا کمر شود.

برگشت انزال ، درمیان مردان مبتلا به دیابت، شایعتر است؛ چون دچار آسیب عصبی دیابتی هستند. این، ناشی از وجود مشکلات در رابطه با اعصابی است که در مثانه و گردن مثانه قرار دارند.

این آسیب در عصب، باعث می شود تا انزال، عقب گرد کند. بعلاوه، برخی داروهای خاص، بخصوص آنها که برای درمان اختلالات خلق و خو مصرف میشوند، ممکن است دلیل ابتلا به مشکلات انزال باشند.

 اختلال در نعوظ چیست؟

درست مثل ضعف جنسی ، اختلال در نعوظ نیز، به عنوان ناتوانی در رسیدن و یا حفظ نعوظ مناسب برای ارتباط جنسی معرفی شده است. دلایل اختلال نعوظ ، شامل اختلالات موثر بر جریان خون مثل تصلب شرائین، اختلالات عصبی، عوامل روانی مثل استرس، افسردگی و اضطراب، ونیز وجود جراحت در هر نقطه از آلت تناسلی مرد می باشد.

بیماری های مزمن ، برخی داروها و یک بیماری به نام ” پیرونی” ، که درآن ، آلت تناسلی دچار بافت اسکار میشود؛ نیز می توانند از جمله دلایل اختلال در نعوظ باشند.


بخش دوم این مقاله را دنبال کنید: مشکلات جنسی در مردان – بخش دوم


 برگردان: سیما آزادفلاح

دکتر سلام