تغییر نحوه زندگی نوجوانان در مراحل مختلف بلوغ

سن بلوغ از ویژگی های مختلفی برخوردار است آیا با مراحل مختلف آن آشنایی دارید؟ والدین در این دوران باید با تغییرات خلق و خو در فرزندشان کنار بیایند و از مشاجره و برخوردهای نامناسب با آن ها بپرهیزند. شرایط روحی و جسمی نوجوانان در مرحله قبل از بلوغ،مرحله بلوغ جنسی و مرحله بعد از بلوغ در این بخش مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

بلوغ دوره خاصی است که از طریق بعضی تغییرات در تکامل و رشد فرد شناخته می شود. این تغییرات درهیچ زمان دیگری در طول حیات فرد اتفاق نمی افتد و ویژگی های خاصی دارد که مهم ترین آن ها به شرح زیر است :بلوغ دوره کوتاهی را شامل می شود : بلوغ دوره نسبتآ کوتاهی است و از ۲ تا ۴ سال طول می کشد و معمولاً به سه مرحله تقسیم می شود

مرحله قبل از بلوغ :
در این مرحله صفات جنسی پدیدار می شود ( پیدایش مو در صورت پسران و در ناحیه اندام تناسلی هر دو جنس و تغییر آهنگ صدا در پسران ) ولی اعضای تناسلی و تولید مثل هنوز کاملاً رشد نکرده اند . این دوره که اوایل نوجوانی است سنین ۱۲-۱۰ سالگی را شامل می شود .
مرحله بلوغ جنسی :
 
در این مرحله ضمن ادامه بروز صفات ثانویه جنسی ، سلول های جنسی هم پیدا می شود و اسپرم های زنده در ادرار پسران یافت می شود . این دوره که سنین ۱۴-۱۳ سالگی را در بر می گیرد ، اواسط نوجوانی است .
مرحله بعد از بلوغ :
در این مرحله صفات ثانویه جنسی کاملاً ظاهر شده اند و عمل اعضای تناسلی و تولید مثل کامل است . این دوره که سنین ۱۹-۱۵ سالگی را شامل می شود ، اواخر نوجوانی است.
بلوغ زمان تغییرات سریع است :
 
بلوغ یکی از دو مرحله در سرتاسر طول زندگی هر فرد است که با تغییرات مشخص و رشد سریع در همه اندام های بدن همراه است .
( مرحله دیگر از دو مرحله یاد شده ، دوره جنینی و شش ماه اول زندگی نوزاد است ) . این رشد سریع و ناگهانی یک تا دو سال قبل از این که پسر یا دختر به بلوغ جنسی برسند شروع می شود و شش ماه تا یک سال بعد از آن هم ادامه می یابد ، بنابراین دوره کامل این مرحله رشد سریع حدود سه سال طول می کشد .تغییرات ناگهانی و سریعی که هنگام بلوغ اتفاق می افتد موجب سراسیمه شدن ،‌ دستپاچگی و نگرانی نوجوانان می شود و در خیلی از موارد به بروز رفتارهای ناهنجار و نامطلوب در آنان منجرمی شود.
سن رسیدن به بلوغ متفاوت است
 
بلوغ می تواند در هر زمانی بین ۱۰ تا ۱۹ سالگی اتفاق افتد ، ولی متوسط سن بلوغ در دختران ۱۱ سالگی است و پسران یک یا دو سال بعد از آن به سن بلوغ می رسند .
علل بلوغ
 
هورمون ها باعث بروز بلوغ می شوند. از حدود ۵ سال قبل از بلوغ جنسی ، میزان کمی از هورمون های جنسی تولید و ترشح می شود ، که این میزان به تدریج در دوران بلوغ افزایش می یابد و سبب تکامل ساختمانی دستگاه تناسلی و عمل غدد جنسی می شود .
در زمان بلوغ هورمون های جنسی به تدریج افزایش می یابد و باعث تغییرات بدنی می شوند . به نظر می رسد در ۱۶ تا ۱۷ سالگی سطح هورمون مردانه ( تستوسترون ) در خون خیلی زیاد می شود و سپس به آهستگی کاهش می یابد تا در افراد بزرگسال به میزان ثابتی برسد .
تغییرات جسمی در دوران بلوغ
 
هنگام رشد سریع و ناگهانی در دوران بلوغ ، از نظر جسمانی تغییراتی در نوجوانان به وجود می آید. به طور کلی چهار تغییر مهم جسمی در نوجوانان ایجاد می شود که عبارتند از :
تغییر در اندازه بدن
 
افزایش سریع قد در مراحل اولیه بلوغ اتفاق می افتد و حداکثر این افزایش در پسران در ۱۴ سالگی است . بیشترین افزایش قد در سال بعد از بلوغ است و بعد از آن سرعت رشد کاهش پیدا می کند .
افزایش وزن
 
افزایش وزن در هنگام بلوغ فقط مربوط به افزایش چربی نیست ، بلکه به رشد و تکامل استخوان و عضله نیز مربوط است .
تغییر در اندام های بدن
 
بعضی از نقاط بدن که در سال های اولیه زندگی به تناسب خیلی کوچک است در زمان بلوغ بزرگ می شود ؛ این حالت به خصوص در بینی ، پاها و دست ها بیشتر مشاهده می شود .
صفات اولیه جنسی
 
صفات اولیه جنسی مربوط به فعالیت بیضه ها و آلت تناسلی است . بیضه ها غدد جنسی مردانه و عضو اصلی تولید مثل مرد است . این غدد اسپرم مردانه و هورمون تستوسترون تولید می کند و تولید اسپرم در تمام طول حیات مرد ادامه دارد .
صفات ثانویه جنسی
 
ظاهر پسران و دختران در مراحل رشد و تکامل دوران بلوغ به طور فزاینده ای با هم تفاوت پیدا می کند . این تغییر که معلول رشد تدریجی صفات ثانویه جنسی است، آنها را از هم متمایز می سازد .

روزنامه خراسان