در مواقعی که ماه مبارک رمضان با روزهای بلند تابستان مقارن می شود، یکی از مشکلات اساسی روزه داران، بروز تشنگی در طول روز است. ولی سوالی که خیلی برای روزه داران پیش می آید این است که آيا با مصرف زياد آب درسحر، می توان از تشنگی در طول روز جلوگيری كرد؟ در این مطلب از دکتر سلام به بررسی این سوال می پردازیم.

خير! ماندگاری مايعات مصرفی در سحر پايين بوده و با دفع آن در فاصله كوتاه و در ساعات اوليه روز، آب بدن كاهش می يابد. اگر آب به مدت طولانی تر و تدريجی مصرف گردد، بهتر در بدن ذخيره می شود، ولی مصرف فشرده آن در وعده سحری سبب می شود سريع تر ادرار توليد شده و از بدن دفع گردد.

اين حالت به نوع رژيم غذايی افراد نيز بستگی دارد . در صورتی كه در مصرف پروتئين ها در سحر افراط گردد، نياز به آب افزايش می يابد و سبب تشنگی می شود. همچنين اگر غذا شور باشد دفع آب بدن زياد می شود. پس بايد مصرف پروتئين و غذاهای شور را در وعد ه سحری محدود كرد تا از تشنگی در طول روز جلوگيری شود.

از نظر روانی و با بالا بردن روحيه فرد، به گونه ای كه او توانايی خو د را برای غلبه بر ساعت ها روزه داری باور كند، شايد بتوان تا حدودی كمك كرد (كه وی تشنگی را تحمل كند)، اما اين روش برای مدت طولانی اثر ندارد، زيرا هموستاز بدن با از دست دادن آب دچار مشكل می شود.

مطلب مرتبط: یبوست در ماه رمضان را کنترل کنید!

5 راهکار طلایی برای رفع تشنگی

1) هندوانه به شرط رفع تشنگی

– هندوانه از مهم ترین میوه هایی است که می توان از زمان افطار تا سحر استفاده کرد. این میوه سرشار از پتاسیم و مواد معدنی دیگر است و در حالت عادی برای رفع تشنگی در فصل تابستان استفاده می شود.

2) لیمو ترش، دوست تشنه ها

– شاید فکر کنید که تشنگی با ترشی رابطه مستقیم دارد، این قاعده صحیح نیست؛ یعنی مواد خوراکی ترش نمی توانند در تشنگی شما سهیم باشند، اما نمک و شوری تاثیر مستقیم در تشنگی دارد. لیمو ترش جزو مواد خوراکی است که می تواند رفع عطش کند، البته به شرطی که همراه با نمک استفاده نشود.

3) میوه تابستانی بخورید

– زردآلو، توت فرنگی، هلو و خیار تاثیر زیادی در رفع تشنگی دارند و می توانند از تعرق زیاد بدن و در نتیجه ایجاد حس تشنگی جلوگیری کنند.

4) چای پر رنگ ممنوع

– در حالت عادی هم نوشیدن چای پر رنگ می تواند باعث ایجاد تشنگی های مکرر شود، پس بهتر است که از فاصله افطار تا سحر از نوشیدن زیاد چای پر رنگ یا شیرین خودداری کنید.

5) خاکشیر بخور، تشنه نشو

– خاکشیر مهم ترین ماده برای از بین بردن تشنگی تابستانه و عطش روزه است. بهتر است که خاکشیر را در وعده افطار استفاده کرده و حتما از لیمو ترش هم برای مزه دار کردن آن و دو برابر کردن خاصیت ضد تشنگی آن استفاده کنید.

تهیه و تنظیم: ساناز مطلبی خامنه کارشناس تغذیه و رژیم درمانی

منبع: دکتر سلام