سرگیجه انواع مختلفی دارد که قبل از درمان لازم است علت ابتلا به آنرا بدانید. قطعا برای شما هم پیش آمده است و یا برای اطرافیان تان اتفاق افتاده است که بعد از بازگشت از شهربازی و یا در حین بازی یا نگاه به وسایل بازی سرتان گیج برود و دچار سرگیجه شوید.  این اختلالی است که افراد زیادی از آن رنج می برند. برای درمان این اختلال با دکتر سلام همراه باشید.

 

سرگیجه چیست؟

سرگیجه اصطلاحی برای توصیف احساس غش یا سبکی سر تا احساس ضعف و ناپایدار بودن است. سرگیجه ای که سبب شود احساس کنید که شما یا محیط اطرافتان می چرخد یا در حال حرکت است را سرگیجه دورانی (Vertigo) گویند. سرگیجه یکی از شایع ترین علل مراجعه افراد بزرگسال به پزشک است. اگرچه سرگیجه مکرر یا مداوم می تواند شما را از کار کردن باز دارد اما سرگیجه به ندرت نشان دهنده یک بیماری جدی و تهدید کننده حیات است. درمان سرگیجه به علت و علائم شما بستگی دارد اما معمولاً موثر است.

چرا در شهربازی و یا مکان هایی از این قبیل دچار سرگیجه می شویم؟

علل ابتلا به به سرگیجه و دلایل بروز آن متفاوتند و به طبع راه ها و روش های درمانی متفاوتی را شامل می شوند. گاهی ممکن است شما به علت نگاه کردن به وسایل بازی و یا وسایلی که در حال چرخش هستند دچار حالت سرگیجه شوید و گاهی دیگر ممکن است بروز سرگیجه به دلیل بازی با وسایلی همچون چرخ و فلک و از این قبیل وسایل باشد که هرکدام علتی متفاوت و روش درمانی خاص خود را دارند.

علل بروز سرگیجه بعد از زفتن به شهربازی

 گوش فقط برای شنیدن نیست!

عده ای بر این باورند که گوش تنها یک اندام شنیداری است و تنها وظیفه آن شنیدن است اما این تصوری کاملا اشتباه است. یکی از وظایف اصلی گوش کمک به اعصاب برای درک محیط پیرامون است که این عمل به وسیله گوش میانی و با استفاده از مایع درون گوش میانی و گیرنده هایی که به آن متصل هستند صورت می گیرد. این مایع به حرکت سر حساس است و تکان خوردن سر باعث حرکت مایع و در نتیجه تحریک پرز هایی می شود که با این مایع در ارتباط هستند. تحریک مایع درون گوش و آسیب رسیدن به گوش میانی می تواند از اصلی ترین علل بروز سرگیجه باشد.

این نوع سرگیجه (چرخشی) با تهوع و استفراغ همراه است و ممکن است، چند دقیقه تا چند روز طول بکشد و مدام تکرار شود.

آسیب به چشم

يك علت مهم در ايجاد سرگيجه در فرد از ناحيه چشم، احساس دوبيني است كه سردرد نيز به همراه دارد. دكتر امين‌الله نيك اقبالي، متخصص چشم و استاد دانشگاه علوم پزشكي ايران دراین باره می‌گوید: شش ماهيچه چشم را حركت مي‌دهند و اگر يكي از اين ماهيچه‌ها فلج شود، دو چشم به شكل هماهنگ با يكديگر كار نمي‌كنند و هر كدام آهنگ خودشان را مي‌زنند و ارتباط منطقي ميان گوش، چشم و مغز دچار اشكال مي‌شود.

با پيش آمدن اين وضعيت فرد نمي‌داند به كدام سمت برود. ابتلاء به بيماري‌هاي ويروسي، آنفلوآنزا و حتي درگير شدن با يك سرماخوردگي ساده نيز ممكن است دو بيني در بيمار ايجاد كند. اگر دچار دوبيني شديد يا كسي را ديديد كه دچار اين مشكل شده است، بدون توجه به دليل آن، حتما به متخصص چشم پزشك مراجعه كنيد. دوبيني در واقع زنگ اخطار بدن در زمان خطر است.

کلید هایی طلایی برای درمان سرگیجه

– چشمان‌تان را نبنديد و به نقطه ثابتي نگاه كنيد. چون اگر سرگيجه شما مربوط به گوش داخلي‌تان باشد، زماني‌كه به نقطه ثابتي نگاه مي‌كنيد، تا حدودي تعادل‌تان را به دست مي‌آوريد.

– اگر احساس كرديد همراه با سرگيجه، سردرد داريد يا اندام‌هاي‌تان بي‌حس است و بينايي‌تان با مشكل مواجه شده، حتما به بيمارستان مراجعه كنيد تا توسط متخصص مغز و اعصاب معاينه شويد.

– اما اگر همراه با سرگيجه‌تان، شنوايي‌تان كم شده بود و گوش‌هاي‌تان وز وز مي‌كرد، بهتر است به متخصص گوش و حلق و بيني مراجعه كنيد.

– براي پيشگيري از «بيماري مسافرت يا حركت» بهتر است در صندلي جلو بنشينيد. در غير اين صورت مستقيم و به جلو نگاه كنيد و از داروهاي آرامبخش استفاده كنيد.
از استرس و هيجانات محيطي دوري كنيد.

همچنین  اگر سرگیجه چرخشی دارید به احتمال زیاد تنها با انجام یک بار مانور حرکتی از شر این سرگیجه ها خلاص می شوید. 80 تا 90 درصد بیماران با انجام این مانور بهبود پیدا می کنند. مانور حرکتی Repositioning یک شیوه درمانی است که درواقع نوعی ورزش خاص محسوب می شود. مانور توسط پزشک در مطب انجام می شود. انجام این حرکات تنها دو تا سه دقیقه طول می کشد. با انجام این حرکات سلول هایی که در گوشتان جابه جاشده اند سر جای اولیه شان بازمی گردند. بعد از انجام این حرکات سر باید تا 24 ساعت، بالاتر از شانه ها باشد و هنگام خواب هم از بالش بلند استفاده شود.

دلایل ابتلا به سرگیجه بسیار متفاوتند و علل مختلفی را در بر می گیرند. ابتلا به سرگیجه می تواند نشان از ابتلا به برخی بیماری های خطرناک باشد که در صورت عدم شناسایی و درمان به موقع عوارض جبران ناپذیری را در پی خواهند داشت. از جمله سایر علل بروز سرگیجه می توان به ابتلا به منییر که می تواند سبب  کر شدن و ناشنوایی کامل شود اشاره کرد.

 


در این باره بیشتر بخوانید: علل اصلی سرگیجه کدامند؟ روش های درمان آن چیست؟


تدوین و گردآوری: حسن جوانبخت

هرگونه استفاده با درج نام دکتر سلام مجاز است