آبله مرغان یک بیماری عفونی و عامل آن ویروس واریسلا زوستر می باشد. بیماری آبله مرغان باعث راش های پوستی تاول مانند شده و همچنین باعث خارش بدن، خستگی و تب می شود. باقی ماندن جای جوش ها و تاول های ناشی از آبله مرغان بر روی پوست، یکی از عارضه های ناشی از این بیماری است که بر روی پوست شما باقی می ماند و گاهی اوقات هم سبب ایجاد نوعی فرورفتگی و یا برجستگی بر روی پوست می شود. در این مطلب قصد داریم شما را با روش های درمانی برای از بین بردن این جوشگاه ها آشنا نماییم.

برخی جوشگاه‌ها، برجسته و برخی فرورفته (آتروفیک) هستند. برای رفع جوشگاه برجسته، معمولا از آمپول‌های کورتیکواسترویید و فریزدرمانی یا لیزر یا هر سه‌ ی این موارد در کنار هم استفاده می‌شود. درمان جوشگاه‌های فرورفته مشکل‌تر است، زیرا قسمتی از پوست از بین رفته و الیاف کلاژن خود را از دست داده است. درمان در این موارد باید مستمر باشد و با یک یا دو جلسه نمی‌توان جوشگاه را صاف کرد.

در طول درمان پوست با روش‌های متفاوت لایه‌برداری و ایجاد زخم‌های مصنوعی، ترمیم طبیعی پوست آغاز می‌شود. روش‌هایی که باعث لایه‌برداری می‌شوند (توسط پزشک متخصص پوست) عبارتند از:

1- پیلینگ شیمیایی

به کمک این روش، پوست تحریک می‌شود و ترمیم را آغاز می‌کند. پیلینگ دو نوع عمیق و سطحی دارد. اسکار آبله چون فرو رفته است، به پیلینگ شیمیایی عمیق نیاز دارد.

2- درم ابریژن

به کمک روش درم ابریژن، لایه سطحی پوست تراشیده و التهاب و زخم مصنوعی سطحی ایجاد می‌شود. ترمیم این زخم به بهبود نسبی جوشگاه کمک می‌کند.

3- رادیوفرکوئنسی

به کمک این روش، در لایه میانی پوست حرارت ایجاد می‌شود و این حرارت باعث از بین رفتن کلاژن فرسوده می‌شود و بدن را برای ساخت کلاژن جدید تحریک می‌کند.

متاسفانه کارهایی مانند پیلینگ یا تزریق ژل و بوتاکس به وسیله افراد غیرمتخصص و حتی غیرپزشک در مکان‌هایی مانند آرایشگاه‌ها انجام می‌شود، ولی هرگز نباید سلامت و زیبایی خود را به دست افراد غیرمتخصص سپرد

4- لیزرها

لیزر CO2 مناسب‌ترین لیزر برای رفع جوشگاه آبله‌مرغان است. با توجه به شدت و عمق جوشگاه، می‌توان از فرکانس‌های مختلفی استفاده و به عمق پوست نفوذ کرد تا کلاژن سازی آغاز شود. این نوع لیزر، خشن و ترمیم زخم ایجاد شده طولانی است و ممکن است عوارضی داشته باشد. به همین دلیل نسل جدیدی از این لیزر به نام لیزر CO2 فرکشنال ساخته شده که اشعه را از یک صفحه توری‌مانند عبور می‌دهد و تمام سطح پوست را زخم نمی‌کند. ترمیم زخم ایجادشده با این لیزر سریع‌تر انجام می‌شود و عوارض کمتری دارد.

5- پانچ الویشن (punch elevation)

وقتی تعداد جوشگاه‌ها محدود باشد، می‌توان از این روش استفاده کرد. در این روش به کمک وسیله گردی که به اندازه جای جوشگاه آبله است، پوست بالا کشیده می‌شود.

 6- تکنیک پانچ

در این روش از طریق برش پوست اطراف زخم، آثار زخم توسط پزشک برطرف می‌گردد. پزشک با استفاده از یک ابزار مدور با لبه تیز، پوست اطراف زخم را برمی‌دارد. سپس، پوست اطراف زخم را می‌بندد.

 7- لایه‌برداری شیمیایی

در این روش یک لایه از پوست برداشته می‌شود. این عمل می‌تواند ظاهر زخم آبله مرغان را محو کند.

 8- استعمال کرم مبتنی بر سیلیکون که حاوی روی (zinc) است

اگر شما در حال درمان زخم آبله در کودکان خردسال هستید، روش‌هایی مانند تکنیک پانچ و لایه‌برداری شیمیایی بهترین گزینه نیستند. می‌توانید از یک کرم مبتنی بر سیلیکون که شامل روی است، برای کودک خود استفاده کنید. این کرم می‌تواند باعث کاهش آثار زخم آبله مرغان و درمان جای زخم شود. از دستورالعمل بر روی جعبه دارو برای دوز مصرف و دفعات استعمال کرم، پیروی کنید.

رفع جای (اسکار) آبله مرغان توسط پیلینگ شیمیایی

 

پیلینگ شیمیایی یکی از روش ها برای درمان جای آبله مرغان است، که توسط بسیاری از پزشکان توصیه می شود. اما آیا این روش نسبت به سایر روش ها مزیتی دارد؟

پیلینگ شیمیایی با محلول تری‌کلرواستیک اسید، از پرکاربردترین انواع پیلینگ شیمیایی است که در غلظت‌های متفاوت و با عمق‌های گوناگون برای درمان انواع مشکلات پوستی استفاده می‌شود، اما به دلیل عوارض بالا استفاده از آن با غلظت‌های بالا، یا در سطوح وسیع توصیه نمی‌شود و غلظت‌های پایین تا متوسط آن برای درمان جوشگاه‌های آتروفیک عمیق و شدید ناکارآمد خواهد بود. تجربه نشان داده که استفاده از این روش برای بهبود جوشگاه آبله‌مرغان مۆثر است.

هشدارها

هر یک از این روش‌ها باید تحت نظر متخصص پوست و با توجه به نوع و رنگ پوست بیمار، وسعت و عمق ضایعه و سن بیمار انتخاب شود.

توجه به این نکته نیز ضروری است که بیماری‌هایی نظیر کم‌خونی، دیابت یا آفتاب‌سوختگی‌ها می‌توانند روند ترمیم پوست را عقب بیندازند.


نشانه ها و علائم ابتلا به آبله مرغان و راه های درمان آن

مقابله با زونا در بارداری


گرد آوری و تدوین: مهدیه انیسی

هرگونه استفاده با درج نام دکتر سلام و با لینک دهی مستقیم مجاز می باشد.