عودها در شکل های مختلفی عرضه می شوند، اما متداول ترین نوع عودها که ما هم بیش تر آن ها را در بازار می بینیم، عودهای مخروطی و شاخه ای هستند. عودها به دلیل بوی خوشی که هنگام سوختن متصاعد می کنند، مورد توجه و استقبال افراد قرار گرفته اند و در مراسم مذهبی هم از آن ها استفاده می شود. تحقیقاتی بر روی عودها انجام شده که نشان می دهد، سوزاندن آن ها به ویژه در محیط های بسته می تواند سبب ایجاد خطراتی برای سلامتی افراد شود. این مطالعات نشان می دهد، حمله آسمی و بیماری‌های تنفسی یکی از مضرات دود کردن عود است.

محققان در مطالعه دو نوع عود را با هم مقایسه کردند؛ هر دو نوع این عودها حاوی agarwood و sandalwood از موادی بودند که بطور شایع در عودها وجود دارد.
این مطالعه نشان داد که 99 درصد دود ناشی از این عودها، حاوی ذرات بسیار ریز و نرمی هستند که برای سلامتی بسیار مضر است. محققان با اشاره به اینکه دود عود حاوی 64 مولفه مختلف است ، گفتند برخی از این مولفه ها اندکی مضر هستند اما برخی دیگر بسیار سمی هستند.

 

دود عود سبب جهش ژنتیکی می شود

محققان اثرات دود عود را بر سلول های تخمدان همسترهای چینی آزمایش کردند.محققان متوجه شدند که مولفه های عود جهش زا هستند به این معنی که آنها می توانند بطور بالقوه باعث تغییر دی.ان.ای و بروز جهش ها شوند.

ارتباط دود عود با ابتلا به سرطان

 

مطالعات محدودی انجام شده است که نشان می دهد، سوزاندن چوب عود با ابتلا به سرطان ریه، لوسمی در کودکان و تومورهای مغزی ارتباط داده اند.همچنین ترکیبات سیتوتوکسیک و ترکیبات ژنوتوکسیک با ابتلا به سرطان ارتباط دارد.

 

تاثیرات منفی دود عود بر روی اطفال

 

مهمترین تهدیدات دود کردن و سوزاندن عود متوجه اطفال است که تنفس دود آن برای آنان بسیار سمی و مرگ آور است علت آن هم وجود سرب درون عود است.

بررسی انجام شده در تایوان حاکی از آن است که دود عود با بروز آسم در کودکان ارتباط دارد و نوعی ژن نیز می‌تواند در این ارتباط نقش داشته باشد. به این ترتیب که عوامل مستعدکننده ژنتیکی و استنشاق مداوم دود عود ممکن است خطر ابتلا به آسم را در کودکان افزایش دهد.

در این مطالعه آشکار شد کودکانی که والدینشان دائم از عود استفاده می‌کنند 36 درصد بیشتر در معرض ابتلا به آسم مزمن هستند و 64 درصد بیشتر امکان دارد به هنگام ورزش کردن دچار مشکلات تنفسی شوند.

در مطالعه دیگری که در سال 2013 انجام گرفته بود به خطرات ناشی از دود عود اشاره و تاکید شد که سوزاندن عود ممکن است به تشکیل آلاینده‌های هوا در داخل خانه منجر شده و التهاب ریه را به همراه داشته باشد.

 

استفاده از سرب در عود

 

همچنین برخی از شرکت‌های سازنده عود به منظور افزایش وزن آن از سرب استفاده کرده که خود برای سلامتی خطرات جدی و شدیدی به همراه دارد. سرب ماده سمی است که به بدن آسیب می‌زند و موجب التهاب اعصاب یا معلولیت، درد شکمی و مسمومیت خونی می‌شود.

متخصصان در توضیح مضرات تماس با سرب به مدت زمان قرار گرفتن در معرض این ماده اشاره کرده و معتقدند حتی در صورتی که میزان سرب پایین هم باشد به دلیل انباشته شدن در بلندمدت در بدن، عامل مسمومیت مزمن خواهد بود.

 

دود عود در محیط های بسته از دود سیگار مضرتر است!

 

شاید شنیدن این موضوع عجیب باشد که دود عود می تواند به اندازه ی دود سیگار و حتی بیش تر از آن مضر باشد. در تحقیقی اثرات سوزاندن عود در محیط بسته با تنفس کردن دود سیگار مقایسه شده است و این نتیجه به دست آمده که دود عود می تواند از دود سیگار هم مضر تر باشد. این مسئله می‌تواند در بسیاری از کشورهای آسیایی که سوزاندن عود در معابد سنتی رایج است، موجب ایجاد نگرانی‌هایی شود.

مقایسه‌ی دود عود با دود سیگار نشان داد که دود عود می‌تواند برایی سلول‌ها سمی و کشنده باشد و از میان ۶۴ ماده‌ای که در دود عود شناسایی شدند دو ماده در رده‌ی مواد بسیار سمی جای می‌گرفتند.

و در پایان…

اطلاع‌رسانی در مورد خطرات ناشی از سوزاندن عود در محیط‌های بسته می‌بایست افزایش یابد و افرادی که دائماً در محیط‌های بسته در معرض دود عود قرار دارند لازم است از خطر سرطان‌زا بودن این مواد که جهش‌زا و برای سلول‌ها و دی.ان.ای سمی هستند، آگاه شوند؛ امیدواریم در آینده تحقیقات بیشتری در مورد اثرات سوزاندن عود بر بدن انسان صورت بگیرد و سازندگان این ماده راهی برای کاهش اثرات منفی آن بر بدن انسان بیابند.


گرد آوری و تدوین: مهدیه انیسی

هرگونه استفاده با درج نام دکتر سلام و با لینک دهی مستقیم مجاز می باشد.