جرم گیری دندان با روش اولتراسونیک

جرم گیری دندان ها در بهداشت دهان و دندان خیلی مؤثر است. تنها مسواک زدن نمی تواند تمام جرم روی دندان ها را از بین ببرد و هر چند وقت یکبار حتما با مراجعه به دندانپزشک عمل جرم گیری دندان ها را انجام دهید. با دکتر سلام همراه باشید.

تفاوت بین سفید کردن و جرم گیری دندان‌

غالباً تفاوت بین سفید کردن و جرم گیری دندان‌ ها گیج‌کننده است. در حالی که با استفاده از هر دو روش دندان‌های شما سفیدتر می‌شود اما سفید کردن دندان‌ها بیشتر با اهداف زیبایی انجام می‌شود زیرا در فرایند سفید کردن دندان‌ها تمرکز بر سفید کردن و براق کردن دندان‌ها است.

به عبارت دیگر، جرم گیری فرایندی است که با برداشتن پلاک‌ها و جرم‌ های روی دندان که باعث جذب باکتری روی دندان می‌شوند به افزایش سلامت دندان‌های شما کمک می‌کند. هدف اصلی در فرایند جرم گیری دندان‌ها حفظ تمیزی دندان‌ها است و کمتر به سفیدی دندان‌ها توجه می‌شود.

 

انواع لكه رنگی بر روی دندان 

1- لکه های سیاه رنگی که در اثر پوسیدگی دندان ایجاد می شود. این لکه ها در اثر پوسیدگی شدید به صورت حفره در می آید.

2- یكسری از تغییر رنگها در ساختمان خود دندان وجود دارند و معمولاً این تغییر رنگها دائمی بوده و با جرم گیری از بین نمی رود.

3- نوع سوم تغییر رنگها ناشی از موادی است كه به طور معمول مصرف می كنیم و رسوباتی كه بر روی دندان تشكیل می شود. این رسوبات یا به صورت رنگدانه هستند و یا به صورت جرم كه بحث اصلی ما را تشكیل می دهد. این جرم ها بخوبی با جرم گیری از بین می روند و همین جرم ها هستند كه لثه را تخریب كرده و در نهایت باعث لق شدن دندانها می شود بدون اینكه خود دندان مشكلی داشته باشد.

 جرم گیری دندان با روش اولتراسونیک

مراحل انجام جرم گیری دندان

1- دستگاه جرم گیر اولتراسونیک

روش سفید کردن اولتراسونیک دندان‌ها متداول‌ترین روش برای جرم‌ گیری دندان‌ها است. در این روش با استفاده از ابزار اولتراسونیک ضربه‌هایی به جرم‌های انباشته‌شده روی دندان وارد آمده و دندان‌ها را تمیز می‌کند. این دستگاه به گونه‌ای طراحی شده است که سر آن گرد بوده و انحنا دارد تا بتواند حجم بیشتری از پلاک‌های انباشته‌شده را از روی دندان شما بردارد.

2- ابزارهای دستی کوچک

اگر دندانپزشک شما از ابزار دستی اسکیلر پریودنتال برای جرم‌ گیری استفاده کند زمان انجام فرایند طولانی‌تر می‌شود. او ابزار خود را مطابق با سطح دندان تنظیم کرده و سپس با یک ضربه، پلاک‌ها و جرم‌های انباشته‌شده روی دندان را برمی‌دارد. وی این حرکت را برای همه سطوح در کلیه دندان‌ها و حتی بین دندان‌ها انجام می‌دهد. او ممکن است ناحیه تحت درمان را به وسیله محلول کلروهگزادین بشورد. این درمان اگر به درستی انجام شود معمولاً بدون درد است. این ابزار می‌تواند پس از برداشتن مقادیر زیاد جرم‌های روی دندان به روش اولتراسونیک مورد استفاده قرار گیرد تا قطعات کوچک جرم‌های باقیمانده روی دندان را نیز بردارد.

جرم گیری دندان با روش اولتراسونیک

3- پولیش

مرحله بعد از جرم گیری دندان پولیش آن است که در آن، تمیز کرن دندان با یک سنباده دستی به آرامی انجام می‌شود. پروفیلاکسی یک ماده شبیه به خمیردندان است که برای این منظور به کار برده می‌شود. سپس ابزار دستی به آهستگی چرخانده می‌شود تا این ماده شیمیایی به همه قسمت‌های دندان برسد. با این کار سطح دندان‌ها درخشان‌تر و هموارتر می‌شود.

4- فلوراید

پس از این که تمام فرایندهای فوق انجام شد، دندانپزشک ممکن است تصمیم بگیرد که یک روکش فلوراید را روی دندان‌های شما قرار دهد. امروزه فلوراید با طعم‌های مختلف وجود دارد و افراد از انجام این فرایند لذت خواهند برد. باید از بلعیدن فلوراید اجتناب شود زیرا این ماده فقط برای سطح دندان‌ها است و قابل هضم نیست. بهتر است که تا نیم ساعت پس از انجام فلوراید درمانی از خوردن و نوشیدن پرهیز کنید تا حداکثر نتایج به دست آید.

 

مراقبت های بعد از جرم گیری دندان

• دهان و دندان ها را با آب نمک ولرم و رقیق(یک لیوان آب ولرم و یک چهارم قاشق چایخوری نمک) حداقل دو تا سه بار در طول روز شستشو دهید.
• اولین مسواک بعد از درمان با ملایمت زده شود.
• مسواک زدن با روش صحیح انجام شود.
• زمان مسواک زدن صحیح حداقل ۲ الی ۴ دقیقه می باشد.
• استفاده از نخ دندان حداقل یک بار در روز الزامی است.
• کنترل بهداشت دهان و دندان هر ۹ ماه یکبار امری ضروری است.

 جرم گیری دندان با روش اولتراسونیک

عوارض جرم گیری

_ گاهی بدلیل زیاد بودن پلاکت روی دندان، در اثر جرم گیری لثه ها بیشتر عقب می رود در نتیجه، بعضی از قسمت های ریشه باز و بدون محافظت می شوند.

_ وجود درد کم بعد از انجام جرم گیری

_در بعضی از افراد، بعضی از دندان ها پس از جرم گیری حساس می شود

_ خطر ایجاد عفونت در لثه‌ها همواره وجود دارد. برای جلوگیری از این مشکل پس از جرم گیری دندان، ممکن است دندان پزشک از فیبرهای آنتی بیوتیک بر روی لثه برای مدت یک هفته پس از درمان استفاده کند.

 

آیا جرم گیری درد دارد؟

خیر هیچ دردی در هنگام جرم گیری حس نمی شود و نیازی به استفاده از هیچ نوع بی حسی ای نیست. جرم گیری تنها با ضربه به رسوبات آنها را از بین می برد و هیچ تراشی بر روی دندان ها ایجاد نمی شود که احساس درد کنید.

جرم گیری دندان با روش اولتراسونیک

جرم گیری و لق شدن دندان‌ ها؟

از دیگر باورهای غلطی که افراد را نسبت به جرم گیری دندان ها بدبین می کند این است که فکر می کنند جرم گیری باعث لق شدن دندان ها می شود. با تجمع تدریجی جرم روی دندان‌ها و لثه و بی‌توجهی به این موضوع، مقداری از استخوان نگهدارنده دندان تحلیل می‌رود. در حقیقت دندان به این دلیل قبلا لق شده ولی به علت انباشتگی جرم و چسباندن دندان‌ها به هم، بیمار لق شدن آنها را احساس نکرده است، اما بعد از برداشتن جرم‌ها فرد متوجه آن می‌شود. البته افرادی که دندان های سالمی دارند بعد از جرم گیری، لق شدن دندان را مشاهده نمی کنند.

استفاده از خمیر دندان های ضد جرم 

 استفاده از این خمیردندان ها، نه تنها جرم دندان های شما را از بین نمی برد بلکه دارای مقدار زیادی مواد ساینده هستند که تنها کاری که می کنند این است که زنگ دندان یا همان رنگ و لک های رسوب کرده بر دندان را تمیز می کند. این مواد ساینده ی موجود در این خمیردندان ها، خراش هایی را در سطح دندان ایجاد می کنند که زمینه ساز تجمع پلاک میکروبی بر روی دندان ها می شود.

جرم گیری دندان با روش اولتراسونیک

چند نكته در مورد جرم گیری:

1- حتماً سالی یك بار جرم گیری را در برنامه بهداشتی خود قرار دهید.

2- مطمئن باشید كه با دقت در صحیح مسواك زدن ، تشكیل جرم به حداقل خواهد رسید.

3- اگر موقع مسواك زدن دیدید كه از ناحیه ای از لثه هایتان خون می آید، بدانید كه آن ناحیه دچار مشكل است و به دندانپزشك خود مراجعه كنید. ناحیه ای كه خون می آید بیشتر مسواك بزنید و از خونریزی آن نترسید. مطمئن باشید با خوب مسواك زدن و بیشتر مسواك زدن آن ناحیه خونریزی خیلی كاهش پیدا خواهد كرد.

4- در صورتی كه جرم زیادی داشتید و بعد از جرم گیری دندانهایتان به سرما و گرما حساس شده زیاد نگران نباشید به مرور رفع خواهد شد.

5- بعد از جرم گیری حتماً از دهانشویه مناسب استفاده نمایید تا در بهبود زخمهای به جا مانده از جرم موثر افتد. استفاده مداوم از دهانشویه ها زیاد توصیه نمی شود و یك هفته بعد از جرم گیری می توانید استفاده از دهانشویه را قطع نمایید.

6- هیچ آنتی بیوتیكی قبل و بعد از جرم گیری نیاز نیست. در موارد خاص حتماً دندانپزشكتان تجویز خواهد كرد.

7- بعد از جرم گیری، محلول (تونیک) لثه و دندان نیز توصیه می شود. هر بار پنج قطره از آن را برای شست و شوی نرم لثه به مدت سی ثانیه در دهان بریزید.

8- پس از جرم گیری دندان محلول آب نمک گرم را روزی سه بار در یک قاشق چای خوری در داخل دهان خود بریزید و دهان خود را شست و شو دهید.

جرم گیری دندان در خانه

چند عدد پوست سخت گردو را برداشته و داخل آب بیندازید تا حدود 20 دقیقه جوش بخورد. پس از خنک شدن آب، آن را از صافی بگذرانید. آب به جای مانده همان محلول جادویی است. دندان‌‎هایتان را به کمک آن آب سه مرتبه در روز مسواک بزنید. برای اینکه از شر جرم های دندان رها شوید، این کار را به مدت 2 هفته انجام دهید.

جمع آوری و تدوین: فرزانه پاشایی

هرگونه کپی برداری با نام دکتر سلام و لینک دهی مستقیم امکان پذیر است.

 

بیشتر بخوانید:

آموزش نخ دندان کشیدن

آموزش مسواک زدن صحیح

آیا خمیردندان زغالی برای دندان ها ضرر دارد؟