اندام های تناسلی از جمله حساس ترین اندام های بدن هستند و حفظ سلامت آنها از اهمیت بالایی برخوردار است. اختلالات مختلفی سلامت اندام های تناسلی را تهدید می کند. بروز جوش بر اندام های تناسلی از جمله این موارد است. این اختلال در افراد زیادی به وجود می آید و لازم است تا در اسرع وقت مورد درمان قرار گیرد. علل ابتلا به جوش های تناسلی متفاوتند و همچنین  روش های مختلفی برای درمان این اختلالات وجود دارد. با دکتر سلام همراه باشید.

شاید جوش تناسلی در ابتدا یک اختلال ترسناک به نظر برسد! اما جای هیچ نگرانی نیست؛ ابتلا به جوش تناسلی یک اختلال عادی است؛ همانگونه که ممکن است صورت شما جوش بزند آلت تناسلی شما هم ممکن است به این اختلال دچار شود. عده ای ممکن است تصور کنند که این اختلال از راه ارطبات جنسی به آنها منتقل شده و دلیل بروز جوش را شریک جنسی خود بدانند و یا برعکس! شریک جنسی شما به علت این اختلال از همبستری با شما خودداری کند! اما لازم است بدانید جوش زیر پوستی در ناحیه تناسلی در واقع یک بیماری منتقله از راه تماس جنسی نیست و بیشتر نوع التهاب یا عفونت فولیکول های موی ناحیه آلت  و انسداد مجاری غدد سباسه و غدد عرق در ناحیه آلت  می باشد.

جوش زیر پوستی در ناحیه تناسلی و آکنه ژنیتال به خصوص در دوران نوجوانی بسیار شایع است و بیشتر در دختران و زنان جوان دیده می شود و ارتباطی با فعالیت جنسی ندارد و حتی در دختران و پسرانی که هرگز رابطه جنسی ندارند نیز دیده می شود.

 

علل ابتلا به آکنه ژنیتال

عرق کردن:

تعریق یکی از شایعترین عوامل زمینه ساز جوش زیر پوستی در ناحیه تناسلی و آکنه ژنیتال است. عرق کردن زیاد موجب تحریک بافت زمینه ای و تجمع باکتری ها شده و سبب ایجاد بیماری یا تشدید علائم می گردد. در این بیماران استفاده از لباس های زیر نخی به منظور کاهش تعریق توصیه می شود. لباس های نایلونی یا ابریشمی باعث بدتر شدن وضعیت بیماری می گردد.

لباس های تنگ:

پوشیدن لباس های تنگ باعث کاهش تخلیه عرق شده و در نتیجه تجمع مایعات در مجاری غدد عرق زمینه را برای رشد و تکثیر باکتری ها فراهم می نماید. این پدیده باعث تشدید جوش زیر پوستی در ناحیه تناسلی می گردد.

موهای زیرپوستی:

رشد نامناسب موها و موهای زیر پوستی در ناحیه آلت تناسلی زمینه را برای ایجاد آکنه ژنیتال و جوش های چرکی آلت تناسلی و جوش زیر پوستی فراهم می کند. معمولا با هر بار تراشیدن موهای این ناحیه به دلیل آسیب ها و خراش های پوستی زمینه برای رشد باکتری ها در بافت اسیب دیده پوست فراهم شده و باعث ایجاد و تشدید جوش زیر پوستی در ناحیه تناسلی و آکنه ژنیتالو جوش چرکی می گردد.

اختلال هورمونی عامل بروز جوش در زنان

اکثر بانوانی که با اختلالات قاعدگی به شکل عقب انداختن سیکل ها مواجه هستند معمولا به دلیل اثرات نامناسب هورمون پروژسترون گرفتار جوش های چرکی در صورت و کمر و حتی جوش زیر پوستی در ناحیه تناسلی می شوند. در اینگونه موارد معمولا باید عوامل زمینه ساز هورمونی تا حد امکان کنترل شود.

رژیم غذایی:

بعضی از مواد غذایی نظیر مایونز، تخم مرغ، شکلات ممکن است باعث تشدید یا ایجاد آکنه و جوش های چرکی روی آلت و جوش زیر پوستی در ناحیه تناسلی گردند. در اینگونه موارد بیماران به تدریج در می باند که خوردن مواد غذایی خاص باعث تشدید آکنه ژنیتال می گردند.

واکسن های آلرژیک:

یکی دیگر از عوامل تشدید کننده آکنه ژنیتال و جوش زیر پوستی در ناحیه تناسلی واکنش های حساسیتی و آلرژی موضعی یا سیستمیک است. در اینگونه موارد علاوه بر جوشهای چرکی و آکنه ژنیتالمعمولا قرمزی و التهاب منتشر نیز در این ناحیه دیده می شود

جوش تناسلی را با زیگیل تناسلی اشتباه نگیرید!

مولوسکوم کونتاژیوزوم

جوش های ویروس مولوسکوم کونتاژیوزوم می تواند شبیه زگیل تناسلی بوده و در بیمارانی که فعالیت جنسی دارند در نواحی تناسلی رخ دهد. وجود فرورفتگی شبیه ناف در مرکز جوش ها به تشخیص آن ها اززگیل تناسلی کمک می کند، اما گاهی برخی تغییرات ثانویه بر روی جوش ها ممکن است تشخیص آن را با مشکل روبرو سازد. این بیماری هم از طریق جنسی و هم از طریق غیر جنسی می تواند منتقل شود.

کیست اپیدرموئید

کیست اپیدرموئید بصورت توده های سفت، سفید متمایل به زرد و زیرجلدی هستند که بصورت منفرد یا متعدد در ناحیه کیسه بیضه یا روی ناحیه تناسلی زنان رخ می دهد. درمان به منظور زیبایی یا در مواردی که کیست پاره شود یا عفونی گردد توصیه می شود. در موارد عفونت استفاده از آنتی بیوتیک توصیه می شود.

نکات مهمی که باید در رابطه با زیگیل تناسلی بدانید

زگیل تناسلی، بویژه کوندیلوما آکومیناتا، معمولا ظاهر مشخصی داشته و براحتی با معاینه قابل تشخیص است و بندرت با بیماری دیگری اشتباه می شود. ولیکن آشنایی با دیگر بیماری هایی که ممکن است شبیه زگیلتناسلی باشند می تواند از خطای در تشخیص جلوگیری کند.

زگیل معمولی

زگیل معمولی که غالبا توسط انواعHPV تیپ ۲ و ۴۴ بوجود می آید ممکن است در ناحیه تناسلی یا ناحیه نزدیک آن بخصوص در ناحیه تحتانی شکم، قسمت بالایی ران یا باسن ظاهر شود. برای افتراق آن از زگیل تناسلی ممکن است نیاز به نمونه برداری و بررسی بافت شناسی باشد، اگرچه ندرتا نیاز به انجام این کار است چراکه درمان آن مشابه با زگیل تناسلی می باشد.

 

کراتوز سبورئیک

کراتوز سبورئیک بصورت لکه های پهن، مسطح، و به رنگ سیا یا قهوه ای و زبر هستند. این تومورهای خوش خیم ممکن است متعدد باشند و فقط به دلایل زیبایی درمان می شوند و خطری برای فرد ندارند.

 

کوندیلوما لاتا

کوندیلومالاتا ضایعاتی هستند ثانویه به سیفلیس که بایستی از کوندیلوما آکومیناتا (زگیل تناسلی) افتراق داده شود. کوندیلوما لاتا ممکن است همزمان با زگیل تناسلی وجود داشته باشد. از آنجایی که نوع درمان متفاوت است و شریک جنسی بیمار نیز بایستی ارزیابی شود لذا تشخیص این بیماری از کوندیلوما آکومیناتا (زگیل تناسلی) خیلی مهم هست.

لیکن پلان

لیکن پلان یک فرآیند التهابی مزمن پوست و مخاط است که بصورت لکه های نسبتا مسطح ، درخشان و با حاشیه مشخص دیده می شود. ضایعات به رنگی سفید متمایل به صورتی هستند. این ضایعات گاهی در ناحیه تناسلی رخ می دهند و ممکن است شبیه به زگیل تظاهر کنند. دیگر نواحی شایع این بیماری شامل مخاط دهان، ساق پا، پوست سر و روی مچ دست هست. این ضایعات عموما به استروئیدهای موضعی پاسخ خوبی می دهند.

 

جوشگاه (کلوئید)

بصورت ضایعات سفت، نامنظم و اغلب خطی دیده می شوند و بیشتر در بیمارانی دیده می شوند که به دفعات دچار التهاب یا عفونت های مکرر ریشه موها (فولیکولیت) یا مجاری غدد عرق (هیدرآدنیت) می شوند. برداشتن این ضایعات ممکن است شرایط را بدتر کند و درمان این افراد تزریق استروئید به داخل ضایعه است.

فیبروما

توده های بافت نرم هستند که معمولا از بافت زیر جلدی یا عضلات مخطط در نواحی مختلفی از بدن ایجاد می شوند و بروز آن در ناحیه تناسلی خیلی نادر است.

نکات زیر را جدی بگیرید:

در صورتی که خود یا همسرتان مبتلا به آکنه تناسلی و جوش های چرکی روی آلت یا جوش زیر پوستی در ناحیه تناسلی هستید:

  1. به هیچ عنوان جوش ها فشار ندهید یا نترکانید زیرا این اقدام باعث تشدید آسیب به بافت های مجاور و گسترش عفونت می گردد
  2. از لباس های زیر کشاد و نخی استفاده کنید
  3. شستشوی مداوم و خشک کردن مناسب ناحیه آلت تناسلی و کشاله ران بسیار کمک کننده است
  4. به هیچ عنوان خودسرانه اقدام به درمان یا کندن جوش ها نکنید
  5. به هیچ عنوان از تیغ برای از بین بردن موهای زائد این ناحیه استفاده نکنید
  6. از تماس جنسی بدون محافظ اجتناب کنید
  7. حتما برای تشخیص نوع ضایعه و بررسی ریسک احتمالی به پزشک مراجعه کنید.

روش های درمان جوش تناسلی:

  • خمیر عسل و زردچوبه
  • شیر، سرکه و زردچوبه
  • کمپرس گرم
  • روغن کرچک
  • سیر
  • پیاز
  • خیار
  • استفاده از یخ
  • پودر زنجبیل
  • آرد ذرت

جوش تناسلی هم مانند بروز جوش در سایر اندام ها یک اختلال طبیعی و قابل درمان است؛ اما نکته مهم اینجاست که این اختلال با زیگیل تناسلی اشتباه گرفته نشود و یا برعکس! زیرا روش های درمان این اختلالات متفاوت است و همچنین بروز زیگیل تناسلی را می توان یک اختلال جدی قلمداد کرد. از رو لازم است تا به سرعت تشخیص داده شود و به درمان آن بپردازید.

 

 


در این باره بیشتر بخوانید: رایج ترین مشکلات مقاربتی


تدوین و گردآوری: حسن جوانبخت

هرگونه استفاده با درج نام دکتر سلام و لینک دهی مستقیم مجاز است