ممکن است شما هم تاکنون بدون اینکه به غذایی فکر کنید وقتتان را سپری کرده اید، ولی ناگهان احساس گرسنگی به سراغتان آمده است و به سمت آشپزخانه رفته اید و تمام کابینت ها و یخچال را گشته اید تا چیزی را که هوس کرده اید پیدا کنید و بخورید. در این مقاله از دکتر سلام 6 عاملی که باعث پرخوری بدون علت می شود را آماده کرده ایم.

معمولاً احساس «گرسنگی»، نقش کمرنگی در نیاز سیستم بدن شما دارد و چیزی که پررنگ‌تر است، یک سری کلیدها و رفتارهایی است که ناآگاهانه با آن‌ها روبرو می‌شوید. شش موردی که برایتان می‌گوییم، جزو بزرگ‌ترین خائنانی هستند که شما را به دام ِ خوردن می‌اندازند، بدون اینکه واقعاً گرسنه باشید!

تماشای برنامه آشپزی

مراجعه به برنامه‌ی آشپزی تلویزیون برای الهام گرفتن می‌تواند عوارضی هم داشته باشد! مطالعه‌ای جدید نشان داده افرادی که بر اساس دستورالعمل‌های تلویزیون آشپزی می‌کنند، وزنشان حدود ۵ کیلوگرم بیشتر از آن‌هایی است که شاید این برنامه‌ها را تماشا کنند اما زیاد اهل آشپزی بر اساس این برنامه‌ها نیستند. معمولاً وقتی در خانه، غذایی درست می‌کنیم و خیالمان راحت است که غذای سالمی درست کرده‌ایم، بیشتر می‌خوریم و کالری اضافی به بدن می‌رسانیم.

غذاهای قرمز و نارنجی

پرخوری

انسان، از لحاظ بیولوژیکی، تمایل به غذاهایی با رنگ‌های درخشان‌تر و جذاب‌تر دارد، چون این جور خوراکی‌ها بیشترین ویتامین‌ها و مواد معدنی را دارند. واکنش مثبت به این غذاها، ناآگاهانه و غیرارادی است، تصور کنید در یک فروشگاه قدم می‌زنید و به بخش میوه و تره‌بار می‌رسید، این احتمال که با دیدن پرتقال‌ها و فلفل‌های قرمز، به طرفشان بروید و کیسه خریدتان را با آن‌ها پُر کنید زیاد است. اما جالب است بدانید در مواجهه با مثلاً پنیر یا نان ذرت، به خودی خود این اتفاق نمی‌افتد! پنیر و نان ذرت، چربی و کالری بیشتری نسبت به میوه‌های نارنجی و قرمز دارند.

بسته‌های غذایی روی کابینت آشپزخانه

این را قبول دارید که می‌گویند: از دل برود هر آنچه از دیده برفت؟ این گفته در مورد غذا هم صدق می‌کند. اگر بعد از برگشتن از خرید، مواد خوراکی را از جلوی چشمتان دور نکنید یا بسته‌های نیمه خوره را جلوی دید بگذارید، به ضررتان است! وقتی شما این چیزها را می‌بینید، حتی پنهان در بسته‌های‌شان، اشتهای شما تحریک شده و به سختی می‌توانید در برابر میل به مصرفشان مقاومت کنید.

به گفته‌ی محققان، اگر غذایی بسیار در دسترس باشد، افراد تمایل بیشتری به خوردنشان خواهند داشت. مطالعه‌ای نشان داد اشخاصی که غلات صبحانه یا نوشابه‌ها را روی کانتر آشپزخانه نگهداری می‌کردند، تقریباً ۱۳ کیلوگرم سنگین‌تر از آن‌هایی بودند که این خوراکی‌ها را داخل کابینت یا دور از چشمشان نگهداری می‌کردند.

تماشای افراد در حال خوردن

شاید برایتان پیش آمده باشد که سر میز غذا و در کنار دوستانتان، اشتهای چندانی برای سفارش غذا نداشته‌اید اما به محض آوردن غذا و شروع دوستانتان به خوردن، اشتهای شما هم باز شده و مشغول خوردن شده‌اید، حتی اگر گرسنه نبوده‌اید. ما به طور اتوماتیک و ناخودآگاه به رفتار اطرافیانمان نگاه می‌کنیم و سعی می‌کنیم خودمان را با آن‌ها انطباق دهیم، به عبارتی رفتارهای آن‌ها را تقلید می‌کنیم. به گفته‌ی پژوهشگران این موضوع حتی در مورد تماشای میز کناری ما که غریبه هستند هم صدق می‌کند. انسان به طور ناخودآگاه، در جمع دچار اضطراب اجتماعی می‌شود که به طور طبیعی وادارش می‌کند خودش را با محیط وفق دهد تا شرایط موجود را راحت‌تر کند؛ یعنی یک گرایش ذاتی به سازگاری با محیط.

بشقاب‌های بزرگ

اگر غذایتان را در یک بشقاب بزرگ سرو کنید، تمام سعی خود را خواهید کرد که تمامش کنید، حتی اگر سیر شده باشید. ما به طور طبیعی در ظروف بزرگ‌تر، بیشتر غذا می‌خوریم. به گفته‌ی دانشمندان، این در واقع حقه‌ی چشم است! بشقاب‌های بزرگ باعث می‌شوند فکر کنیم غذایی که در آن است، کمتر از چیزی است که باید باشد یا حداقل اینکه به چشمان ما کمتر می‌آید.

شادی و خوشحالی

حتماً در مورد خوردن ِ هیجانی شنیده‌اید. اما در واقع این تنها هیجانات منفی نیستند که موجب پُرخوری می‌شوند. هیجانات و احساسات مثبت مانند لذت، برانگیختگی و حتی عشق هم می‌توانند اشتهای شما را تحریک کنند. به همین دلیل هم هست که غذاهای خاصی چون شکلات، باعث واکنش‌های نوروشیمیایی راضی کننده در مغز می‌شوند؛ ما به طور ذاتی دوست داریم شادی و لذت را حفظ کنیم و ادامه دهیم و یک کیک شکلاتی یا یک بسته چیپس ترد و شور، این تضمین را به ما می‌دهد که حس خوبمان باقی خواهد ماند.

همچنین زمانی که زندگی خوب پیش می‌رود، بیشتر احساس آرامش می‌کنیم و نگرانی و حساسیت کمتری نسبت به کالری مصرفی‌مان داریم. کلاً وقتی شادتریم، بیشتر می خوریم!

منبع: تبیان