اگر دقت كرده باشيد هر روز در ميان هزار‌ و‌ یک‌ جور داستان و خبر حتما خبری از مردن ماهی‌های درياهای سمی يا از‌ بين‌ رفتن آدم‌ها در گوشه‌ گوشه دنيا بر اثر مصرف مواد غذايی مسموم می‌شنویم و اين يعنی ما در شرايطی زندگی می‌كنيم كه هر لحظه امكان نفوذ يك نوع سم خاص بر اثر استشمام دود ماشين‌ها، نوشيدن آب آلوده، مصرف ماهی‌های جیوه‌دار، سبزی‌های سمی و… وجود دارد؛ سمومی كه به‌ سادگی اختلال‌های جبران‌ناپذیری در عملكرد مغز و اعصاب بدن ايجاد می‌كنند.

اگر چه ممكن است آثار اين سموم تا مدت‌ها بدون بروز هرگونه بيماری در بدن خاموش باشد، اما به‌ محض رسيدن به حد غیر استاندارد و بالا به‌ یک باره به شكل سرطان، ميگرن و اختلال‌های عجیب‌ و غریب عصبی خود را نشان می‌دهد؛ بنابراين بدن ما برای خارج‌ كردن اين سموم نياز به يك برنامه چند روزه و حذف برخی مواد مضر دارد. سم‌زدایی يعنی خارج‌ كردن اين مواد مضر از جريان خون به كمك كبد و تصفيه آن از طريق كليه‌ها، روده، غدد لنفاوی و ريه تا از‌ بين‌ بردن كامل آن. در اين هفته بايد سم‌زدایی را در برنامه خود قرار دهيد، به‌ ویژه اگر در طول روز دچار خستگي يا سختی تمركز می‌شوید و از آلرژی، ناراحتی‌های پوستی و عفونت‌های خفيف در بدن‌تان رنج می‌برید، به اين برنامه بيشتر توجه داشته باشيد، اما فراموش نكنيد اگر مبتلا به بیماری‌های سخت و خاص مانند سرطان و مشكلات عصبی هستيد، حتما در شروع اين هفته و برنامه‌اش با پزشك‌تان مشورت كنيد.

قدم اول

عادت‌های غذایی‌تان را بشكنيد

– وابستگی زياد به هر ماده غذايی زیان‌بار است؛ مثلا اگر عادت سختی به نوشيدن قهوه صبح داريد يا نسبت به خوردن دسرهای شيرين بعد از شام وابستگی زيادی داريد، بايد اقرار كنيم كه شما اعتياد پيدا کرده‌اید؛ اعتياد به كافئين و مصرف قند زياد كه هر كدام از آن‌ها به‌ تنهایی در بر‌ هم‌زدن تعادل بدن‌تان نقش پررنگی ايفا می‌كنند و به‌ دليل اختلال در هضم در مدت كمی در بدن سم تولید می‌كنند. بدن شما به‌ طور معمول به مقدار كم يا زياد آنزيم و آنتی‌ اکسیدان توليد می‌كند كه تماما از طريق مصرف ويتامين‌های C ،A و E به‌دست می‌آید تا به ترميم سلول‌ها كمك كند، اما عادت‌های بد شما در مصرف بی‌رویه كافئين و سيگار همه اين مواد را دفع و در بدن توليد سم می‌كند. بهترين راه شروع برنامه اين هفته كنترل عادت‌هاي غلط، اعتيادآور و جايگزين‌ كردن برنامه غذايی پرفيبر متشكل از مقدار زيادی ميوه تازه و سبزی‌ است. آنزيم‌های به‌ وجود‌ آمده از اين نوع تغذيه به‌ مرور باعث پاك‌ شدن روده و قوی ترشدن آن در مقابل سموم می‌شود.

قدم دوم

مصرف مواد قندی را به حداقل برسانيد

– يكي از تركيباتی كه به‌ جرأت می‌توان گفت هيچ ارزش غذايی ندارد، مواد قندی است. مصرف بی‌اندازه شكرهای مصنوعی و مواد قندی عامل مهمی در كاهش كارايی و بازدهی مغز است كه اثرات منفی بيشتری روی عملكرد مغز دارد تا جايی كه علاوه‌ بر اين اثرات منفی بر مهارت‌های ادراكی و ذهنی شما هم تأثیرگذار است.

– مصرف بی‌رویه شيرينی و مواد قندی به‌ مرور باعث ايجاد عادت و حتی اعتياد در فرد می‌شود و به بروز بيماری‌هايی مانند فشارخون و ديابت دامن می‌زند. از طرفی قند و تركيبات قندی كالری زيادی به بدن تحميل خواهد كرد و جز سهم ناچيزی در تأمین انرژی بدن هيچ ماده مغذی ديگری ندارد؛ بنابراين مصرف زياد مواد قندی و شيرين، جذب پروتئين و مواد مغذی را متوقف و منجر به اختلال در رشد مغز می‌شود. در این صورت اگر به افراد بگوييد مصرف زياد قند به نتايجی مانند ابتلا به بیماری‌های قلبی، تخريب دندان‌ها و لثه‌ها و حتی چروك پوستی می‌انجامد، احتمالا ديگر مشتاق خوردن شيرينی نخواهند بود. از همه مهم‌تر این که استفاده زياد از مواد قندی تعادل هورمون‌های بدن را به هم می‌زند تا جايی كه بعد از مدتی خلق‌ و خوی شما تغيير كرده و تمايل زيادی به بروز اعمال خشمگينانه خواهيد داشت. پس ميزان خوردن دسر، شيرينی و نوع مواد قندی را كاهش دهيد و به‌ جای آن از مواد تازه مانند سبزی، ميوه‌ها، جوانه‌های جو و گندم استفاده كنيد.

قدم سوم

سيگار ممنوع

– شايد اين جمله را زياد شنيده باشيد كه يك نخ سيگار چهار هزار سم وارد بدن می‌كند؛ جمله‌ای كه عين واقعيت است. سمومی كه با هر بار كشيدن سيگار به بدن ما تزريق می‌شود، به‌ سرعت با خون ترکیب‌ شده و در كبد رسوب می‌كند. اين مواد سمی كه تأثیر بسيار زيادي در ابتلای فرد به بیماری‌های تنفسی و ريوی دارد، به‌ سختی از طريق روده، كبد و كليه‌ها دفع می‌شود. پس افرادی كه اعتياد زيادی به كشيدن سيگار دارند، در اين هفته راه سختی را پيش‌رو خواهند داشت؛ چرا كه برای سم‌زدایی كم‌كردن استعمال آن كافی نيست و شما مجبور به ترك فوری آن هستيد. اگر اصولا بعد از صرف غذا، رفع خستگی يا در حين گوش‌ دادن به موزيك عادت به كشيدن سيگار داريد، بايد دنبال جايگزين بهتری برای آن بگرديد؛ چون اين روند در مدت كوتاهی باعث بروز عفونت‌های خطرناك در قسمت‌های مختلف بدن و از کار افتادن مغز و بالا‌ رفتن فشارخون خواهد شد. باور كنيد می‌دانيم كه گذر‌كردن از اين مرحله بسيار دشوار است، اما تا زمانی كه دست از كشيدن سيگار، قليان و هر دخانيات مضر ديگر برنداريد، نمی‌توانید به سم‌زدایی و سالم زندگی كردن‌تان اميدوار باشيد.

قدم چهارم

به کافئین‌خوری ادامه ندهيد

– همه ما در طول روز مقدار معينی كافئين به شكل‌های مختلف از جمله با خوردن چای، قهوه، شكلات و نوشابه‌های گازدار وارد بدن‌مان می‌كنيم. كافئين ماده‌ای است كه تزريق بیش‌ از اندازه آن به بدن آسيب‌های جدی می‌رساند و مهم‌تر از آن مصرف كافئين سبب می‌شود مقدار قابل‌ توجهی از سديم و پتاسيم بدن از طريق كليه‌ها دفع شود. پس اگر عادت هميشگی شما نوشيدن قهوه با دفعات بالا يا مصرف روزانه نوشابه‌های گازدار است، بايد اين ميزان دريافت كافئين را در بدن خود محدود كرده و سراغ نوشيدن آب و آب‌ميوه‌های تازه در طول روز برويد. شايد اين سوال برايتان پيش بيايد كه بااین‌وجود چرا عده‌ای معتقدند مصرف كافئين گاهی اوقات مفيد است؟ پاسخ اين‌جاست كه مصرف متعادل كافئين هيچ‌گونه مشكلی برای شما ايجاد نخواهد كرد، اما مصرف زياد آن می‌تواند به افزايش ضربان قلب و كاهش مايعات موردنیاز بدن منجر‌ شده و جذب ويتامين و پروتئين‌های موردنیاز بدن‌تان را مختل كند؛ بنابراين بهتر است تعداد دفعات مصرف قهوه و هر ماده كافئين‌دار را به حداقل برسانيد تا اندام‌های حياتی بدن مانند قلب، روده، كبد و كليه‌ها در اين هفته به‌ خوبی عملكرد پاکسازی و تصفيه بدن را انجام دهند.

قدم پنجم

خداحافظ نمكدان!

– احتمالا يكی از سخت‌ترين كارها در اين هفته حذف نمكدان از روی ميز غذاست! اين پودر جامد سفيد رنگ به همان اندازه كه به خوشمزه‌تر شدن غذا كمك می‌كند، می‌تواند خطرناك هم باشد. برای اين كه بيشتر در این‌ باره بدانيد بايد بگوييم نمك از جمله تركيبات موردنیاز بدن برای سوخت‌وساز مواد غذايی، انتقال پيام‌های عصبی و عملكرد صحيح عضلات است.

– اشتباه نكنيد! منظور ما تنها مصرف اين ماده به مقدار محدود و متعادل است؛ چون در صورتی‌ که نمك به مقدار مناسب مصرف شود، هم ميزان موردنیاز بدن به اين تركيب را تأمین‌كرده و هم به سالم‌ ماندن كليه‌ها و عملكرد آن كمك می‌كند. مصرف بیش‌ از اندازه نمك باعث بروز اختلال در كاركرد كليه‌ها يا سيستم‌های مرتبط با دفع نمك می‌شود.

– از سويی ديگر مصرف بالای غذاهای شور از دلايل اصلی افزايش فشارخون و بروز بیماری‌های قلبی‌عروقی، آسم، سكته قلبی و سرطان معده به‌شمار می‌رود، اما از آن‌جا كه تنها مقدار معينی از نمك واردشده به بدن در اثر ادرار و تعريق دفع می‌شود، مقدار اضافي آن در كليه‌ها رسوب‌کرده و به‌ مرور عملكرد كليه‌ها را با اختلال مواجه می‌كند. با اين تفاسير در اين هفته نمكدان را از ميزتان حذف كنيد و تا زمان ترك كامل برای طعم‌دادن به غذا، به‌ جای نمك از چاشنی‌هايی مانند سركه، آب‌لیمو، سبزی‌های معطر و ادويه‌ها استفاده كنيد. در پايان هفته به ميزان موفقيت خود در ترك عادت‌های غلط امتياز بدهيد و هر هفته با بهتر‌شدن هر كدام از آن‌ها برای خود پاداشی در نظر بگيريد.

هر گونه کپی برداری با ذکر نام و لینک دهی دکتر سلام مجاز است.


در این باره بیشتر بخوانید: سم زدایی بدن با سوپ کلم بروکلی