سقط جنین و عوارض ناشی از آن

سقط جنین در عصر کنونی بسیار شایع شده و این موضوع به دلیل عدم تعهد به خانواده و یا بیماری و مشکلات جسمی زنان است، در این مقاله دکتر سلام شما را با دلایل سقط جنین و عوارض روجی ناشی از سقط جنین آشنا می نماید.

اگر چه بسیاری از والدین تمایلی به صحبت کردن درباره سقط جنین ندارند و از این موضوع اجتناب می‌کنند، اما واقعیت این است که سقط جنین عارضه‌ای شایع است.

 

سقط جنین چیست؟

سقط جنین به اتمام یافتن غیرمنتظره بارداری در قبل از هفته بیستم بارداری گفته می‌شود. اگر از دست رفتن جنین به صورت خودخواسته باشد سقط جنین عمدی نام دارد و عوارض بسیاری به دنبال خواهد داشت. جنین هنگام سقط از رحم خارج می‌شود، اما نمی‌تواند در دنیای خارج زنده بماند. از دست دادن جنین پس از هفته بیستم مردهزایی نامیده می‌شود و دیگر سقط محسوب نمی‌شود.

 

 

پیامدهای سقط جنین برای یک زن چیست؟

به دلیل اینکه در اکثر موارد سقط جنین به هر شكل همراه با خونریزی می باشد ادامه خونریزی به دنبال سقط جنین و یا خونریزی در طی آن می  تواند برای سلامت مادر زیان بار بوده و منجر به کمخونی و مشکلات جسمی و روحی حتی به مرگ مادر منجر شود.

بروز عفونت و زخمهای عفونی در خارج و داخل رحم به دلیل دستکاری های انجام شده در حین ختم حاملگی می تواند منجر به عفونت لوله و چسبندگی داخل رحمی و عقیمی  دائم زن شود.

زنانی که دچار سقط می شوند گرفتار واکنش سوگواری فوق العاده شدیدی می شوند. مهمترین پاسخ با احساس گناه مشخص می شود . کاملا” منطقی است که اگر فرض کنیم این ناراحتی عاطفی با از دست دادن بارداری های مکرر پیچیده تر خواهد شد.

سقط جنین و عوارض ناشی از آن

عوامل سقط جنین

اگر چه سقط جنین عارضه‌ای شایع در سراسر جهان به شمار می‌رود، عامل‌های متعددی خطر سقط را افزایش می‌دهد:

سن: بالا بودن سن مادر احتمال سقط را افزایش می‌دهد. دلیل اصلی تاثیر سن مادر بر سقط این است که احتمال وجود نقص ژنتیکی در تخمک و اسپرم پدر در سنین بالا بیشتر است.

میزان ویتامین: کمبود ویتامین D و ویتامین B احتمال سقط را افزایش می‌دهد. ویتامین‌های دیگری مانند ویتامین A الگوی تاثیر معکوس دارد، یعنی زیاد بودن آن‌ها در دوران بارداری خطرناک است. مصرف ویتامین پیش از زایمان و آزمایش دادن برای تعیین سطوح ویتامین‌ها خطر سقط را کمتر می‌کند.

درمان نکردن عدم تعادل‌های تیروئید: هورمون‌های تیروئید بر کل بدن اثر می‌گذارد و میزان هورمون‌های دیگر مانند گونه‌های موثر در بارداری را نیز تغییر می‌دهد. هم پرکاری و هم کم‌کاری تیروئید از عامل‌های خطر سقط جنین به شمار می‌رود.

اضافه وزن یا کمبود وزن: بانوان چاق دارای شاخص توده بدنی BMI سی یا بالاتر بیش از دیگران مستعد سقط هستند. به همین ترتیب بانوان با BMI کمتر از 18 نیز از این خطر در امان نیستند.

سیگار کشیدن یا مصرف الکل: اگر باردار هستید یا قصد باردرای دارید، بهترین زمان است تا سیگار را با داشتن انگیزه‌ای قوی ترک کنید و مصرف الکل را کاهش دهید.

ابتلا به بیماری‌های قابل انتقال از راه رابطه جنسی (STDs): بیماری‌های قابل انتقال از راه رابطه جنسی مانند سفلیس و بعضی گونه‌های هپاتیت ویروسی احتمال سقط را افزایش می‌دهد.

فیبروم رحمی بزرگ: فیبروم رحم به تومورهای خوش‌خیمی گفته می‌شود که به موازات بالا رفتن سن شیوع بیشتری پیدا می‌کند. فیبروم به ویژه در صورت بزرگ بودن، وجود در ناحیه‌هایی خاصی از رحم یا شروع به رشد کردن در واکنش به هورمون‌های بارداری عوارض بارداری مانند افزایش خطر سقط جنین را به همراه دارد.

بیماری‌های مزمن: بانوان بارداری مبتلا به بیماری‌های کلیوی، خودایمنی، سندرم تخمدان پلی‌کیستیک (PCOS) و دیابت بیش از دیگران در معرض سقط جنین هستند. در صورت ابتلا به هر یک از این ناراحتی‌ها، بارداری پرخطر محسوب می‌شود و مادر باید به طور مرتب و در فواصل کم به متخصص زنان و زایمان مراجعه کند و تحت نظر باشد.

دارو: پزشکان به بانوان باردار توصیه می‌کنند که از مصرف بعضی داروهای غیرتجویزی مانند مسکن‌های معمولی خودداری کنند.

سموم محیطی: قرار گرفتن در معرض سرب، جیوه، حلال‌های آلی و تابش‌های یونیزه احتمال سقط جنین را افزایش می‌دهد.

فاصله بین بارداری‌ها: چنانچه خانمی در فاصله کمتر از 6 ماه پس از حاملگی کامل قبلی آبستن شود، احتمال سقط جنین اندکی افزایش می‌یابد. از آنجایی که کم بودن فاصله بین دو بارداری عوارضی مانند زایمان زودرس را در پی دارد، بهتر است مدت بیشتری به رحم استراحت داده شود.

 

 

 

سقط جنین و عوارض ناشی از آن

 

روش های جلوگیری از سقط جنین

  • تحت کنترل درآوردن عارضه‌های مزمن قبل از بارداری
  • نگه داشتن وزن در حد سالم
  • مصرف ویتامین قبل از بارداری شامل فولیک اسید و دیگر ویتامین‌های B
  • جلوگیری از ابتلا به عفونت‌هایی مانند بیماری‌های قابل انتقال از راه رابطه جنسی یا درمان کردن آن‌ها
  • ترک کردن سیگار و الکل
  • مصرف داروهای مورد تایید پزشک