استراحت زنان باردار و میزان ضرورت آن

تعداد زیادی از خانم های بارداری در طول دوران بارداری هم مانند قبل از بارداریشان فعال هستند و تمام کارهایشان را مانند قبل خودشان انجام می دهند، اما در این میان برخی از زنان باردار نمی توانند مانند قبل از بارداریشان فعالیت داشته باشند. در این مطلب قصد داریم به بیان این موضوع بپردازیم که چه میزان استراحت در طول بارداری ضروری است.

در طول دوران بارداری حتما روزی نیم ساعت استراحت کنید

اگر باردار هستید و می‌خواهید از این دوران به خوبی یاد كنید، بهتر است از همان ابتدا، در برنامه روزانه‌تان، نیم ساعت از روز را به استراحت اختصاص بدهید. همچنین در عین استراحت، پاهای‌تان را كمی بالاتر از سطح بدن‌تان قرار دهید زیرا این كار به کاهش فشار در پاهای‌تان کمک می‌کند. از این‌كه باید هر روز زمانی از روز را به استراحت اختصاص دهید، نگران نباشید و در این مورد احساس گناه نکنید و یادتان نرود كه شكل‌گیری کودک آن هم طی 9 ماه دوران بارداری کار سختی است. در این دوران حتی می‌توانید برای كاهش احساس خستگی‌ بدنی ورزش كنید و تا زمانی كه پزشك انجام فعالیت ورزشی را برای‌تان منع نكرده است، ساعتی از روز را ورزش كنید. انجام فعالیت‌های هوازی مانند پیاده‌روی یا شنا، انرژی شما را بیشتر می‌کند. اگر به‌طور منظم ورزش كنید در نهایت بارداری راحتی خواهید داشت.

استراحت در دوران بارداری، مطلق است یا نسبی؟

استراحت مطلق یعنی اینکه مادر باردار ۲۴ ساعت شبانه روز را در رخت‌خواب بماند و فقط برای رفتن به دست‌شویی از جا برخیزد و حتی بعضی از خانم‌ها از پوشک‌های مخصوص استفاده می‌کتند. گاهی برخی زنان باید در بیمارستان بستری شوند تا کاملا تحت نظر باشند. پزشک توصیه می‌کند که اکثر ساعات بر یک پهلو بخوابند زیرا فشار رحم از روی ورید اجوف تحتانی که خون را از قسمت پایین بدن به قلب می‌رساند برداشته می‌شود.

بعضی از پزشکان انواع دیگری از استراحت را که تا این اندازه شدید نیست، توصیه می‌کنند؛ مثلاً می‌گویند که شما می‌توانید در منزل بمانید و در رخت‌خواب استراحت کنید و گاهی نیز بیرون بروید و با اتومبیل به گردش بپردازید (معمولاً فقط برای مراجعه به پزشک) و در منزل نیز غذا بپزید و دوش بگیرید. گاهی لازم است که کمی از فعالیت‌های خود بکاهید و فقط چند ساعت در روز در رخت‌خواب بمانید. اگرچه درجات استراحت در بستر و دلایل بستری در دوران بارداری متفاوت است، اما هدف از بستری شدن، کمک به مادر در بارداری برای داشتن یک بارداری موفقیت‌آمیز و سلامت جنین است.

استراحت در بستر به چه دلیل؟

استراحت زنان باردار و میزان ضرورت آن

دلایل متعددی برای استراحت در بستر یک زن باردار وجود دارد. شایعترین آن مثل نارسایی دهانه رحم یا سابقه انقباضات زودرس است. یعنی وضعیتی که دهانه رحم ضعیف است و ممکن است قبل از موعد باز شود. همچنین اگر پزشک به عدم رشد صحیح جنین مشکوک باشد یا به عبارتی محدودیت رشد در داخل رحم وجود داشته باشد. خون‌ریزی از واژن. یکی از مشکلاتی که سبب استراحت در بستر در خانم باردار می‌شود. در این حالت ممکن است جفت سرراهی وجود داشته باشد یعنی جفت در قسمت پائین رحم و یا در دهانه رحم قرار گرفته ، استراحت مطلق تجویز خواهد کرد. بالاخره اگر افزایش فشارخون بارداری یا پره اکلامپسی خفیف وجود داشته باشد به خانم باردار توصیه می شود که در منزل در رختخواب بماند تا فشار خون تحت کنترل درآید. یا اگر خانم بارداری در بارداری‌های قبلی دچار سقط مرده‌زایی یا زایمان پیش از موعد شده ممکن است در این بارداری نیاز به استراحت بیشتری داشته باشد. اگر خانمی بارداری چند قلویی داشته باشد، ۲ یا تعداد قل‌های بیشتر، این بارداری ممکن است برای او پرخطر بوده و پزشک برای کنترل دقیق‌تر به بیمار توصیه کند تا استراحت داشته باشد.

استراحت و فعالیت در بارداری

– استراحت طولانی باعث می‌شود فکر در تشویش باشد لذا با اجازه پزشک خود کار‌های سبک منزل (گردگیری، درست کردن غذا و …) را با فواصل برای سرگرمی و آمادگی بدن خود انجام دهید.

– انجام ورزش‌های خوابیده به پشت، طولانی مدت، نفس‌گیر و ورزش‌هایی که بر هم زننده تعادل هستند مطلقاً ممنوع می‌باشند.

– روزی 30 دقیقه پیاده‌روی (صبح یا عصر) به خصوص در هوای آزاد با اجازه پزشک توصیه می‌شود.

– کوهنوردی و استفاده از تردمیل به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود.

– در ایران شنا کردن در استخر به دلیل داشتن کلر فراوان و تعویض دیر به دیر آب، توصیه نمی‌شود اما قدم زدن در آب با کمک همراه مفید است.

استراحت در بستر، برای همه خانم‌های باردار، یکسان توصیه می‌شود؟

نه، طبیعتا بارداری در هر زنی با زن دیگر متفاوت است. برخی خانم‌ها می‌دانند که به خاطر مشکلات بارداری قبلی آنها نیاز دارند تا استراحت کنند. برخی دیگر فقط در اوایل بارداری نیاز به استراحت دارند اما برخی دیگر گاهی در تمام طول بارداری باید استراحت کنند. گاهی پزشکی استراحت در بستر نسبی را توصیه می‌کند. این به معنی آن است که زن باردار باید مدت زمان بیشتری از روز را دراز بکشد یا در رختخواب بنشیند اما انجام ورزش، بلند کردن اجسام یا حتی روابط جنسی ممنوع است. در سایر اوقات پزشک ممکن است همه فعالیت‌ها را محدود کند و به بیمار بگوید که فقط برای خوردن غذا یا یک دوش سریع از بستر بلند شود. گاهی پزشک استراحت در بستر را برای کنترل مداوم جنین در بیمارستان توصیه می‌کند.

نحوه ایستادن و نشستن در دوران بارداری

استراحت زنان باردار و میزان ضرورت آن

در دوران بارداری به خصوص ماه‌های آخر بارداری، از ایستادن برای مدت طولانی اجتناب كنید. هنگامی که کودک رشد می‌کند، استخوان‌های لگن مادر نرم‌تر می‌شود. كمردرد یكی از رایج‌ترین اتفاقاتی است كه در این دوران برای‌تان اتفاق می‌افتد و ایستادن‌های طولانی‌مدت می‌تواند درد را تشدید کند. برای كاهش درد كمر بهتر است به این نكات توجه كنید:

  •  اگر قرار است برای مدت زمانی بایستید، حتما توجه داشته باشید كه وزن خود را به طور مساوی بین پاهای‌تان نگه دارید. هنگام ایستادن وزن بدن‌تان را به یكی از پاهای‌تان تحمیل نكنید زیرا با این كار فشار بیشتری به قسمت پایین ستون فقرات وارد می‌شود.
  •  هنگامی که روی صندلی می‌نشینید حتما كمرتان را صاف نگه دارید و قسمت پایین کمرتان را در برابر صندلی، به عقب فشار دهید، این كار را چند بار تکرار كنید. تكرار روزانه این كار به تقویت ماهیچه‌ ها كمك می‌كند.
  •  اگر پشت میز در حال كاركردن هستید، پاهای‌تان را روی زیرپایی قرار دهید  تا فشار كمتری به كمر و پاهای‌تان وارد شود.

هرگونه کپی برداری با لینک دهی مستقیم به سایت دکتر سلام مجاز است.

بیشتر بخوانید:

درمان استریا یا ترک های پوستی در دوران بارداری

براکستون هیکس یا انقباضات رحم در ماه های آخر بارداری