چگونه هورمون شادی را در بدن افزایش دهید؟

برخی افراد از عادت های به نظر ساده و کوچک پیروی کرده اند که به مرور زمان به فردی موفق و خوشحال تبدیل شده اند. در این مقاله از دکتر سلام 25 عادت افراد موفق و خوشحال را گردآوری کرده ایم. که شما هم می توانید با پیروی از این عادت ها به فردی موفق و خوشحال تبدیل شوید. با ما همراه شوید.

رمز خوشحالی چیست؟ پاسخ می‌تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد اما برخی عادات هستند که در افراد موفق و خوشحال بطور یکسان دیده شده‌اند.

افراد خوشحال در مقایسه با کسانی که احساس بدبختی می‌کنند، عادت‌ها و طرز فکر متفاوتی دارند. خبر خوب این که اگر کسی بخواهد در زمره d افراد خوشحال قرار بگیرد و حس‌های خوبی که آنها در طول روز تجربه می‌کنند را تجربه کند، کافی است در چند عادت ساده مهارت پیدا کند.

اما افراد موفق چه کارهایی را انجام می‌دهند و چه کارهایی را انجام نمی‌دهند؟ پیش از این در زومیت به معرفی ۷ ویژگی افراد موفق پرداختیم. حال ۲۵ عادت افراد موفق و خوشحال را می‌توانید بخوانید.

۱. آنها دم را غنیمت می‌شمارند

یک کلیشه d قدیمی می‌گوید «لحظه‌ای بایست و گل رزی را بو کن». آیا واقعا این کارهای کوچک در زندگی شما را به سوی خوشحالی رهنمون می‌کند؟ پاسخ مثبت است.

محققین آن را «مزه کردن» می‌نامند و در واقع به معنی توجه کردن به لحظه و غنیمت شماردن آن است. به جای آنکه چند کار را همزمان انجام دهند و تمرکز و توجه‌شان به گذشته، آینده یا همه اتفاق‌های ناخوشایند اطرافشان باشد، به زیبایی‌های زندگی توجه می‌کنند.

۲. آنها هر روز مراقبه می‌کنند

مدیتیشن یا مراقبه یکی از موثرترین راه‌ها برای سوار شدن بر کشتی سکوت و تفکر است و زمان کافی برای آنکه ذهنتان از نگرانی‌ها و استرس‌هایی که آن را احاطه کرده‌اند رهایی یابد را فراهم می‌آورد. بهتر از همه این که چند دقیقه در روز بیشتر طول نمی‌کشد. برای شروع می‌توانید یکی از اپلیکیشن‌های Calm یا Stop، Breathe & Think یا Insight Timer را امتحان کنید.

۳. آنها کینه نگه نمی‌دارند

بخشیدن و فراموش کردن بی‌شک بخش جدانشدنی از خوشحال بودن هستند. چرا؟ چون کینه به دل گرفتن یعنی شما به خشم، غیض، درد و هر احساس منفی دیگر وفادار مانده‌اید و در نتیجه راه رسیدن به خوشحالی مسدود شده است. وقتی به این احساس‌های منفی اجازه بدهید که از شما دور شوند فضای بیشتری برای احساسات مثبت خواهید داشت.

۴. آنها برای دیگران پول خرج می‌کنند

مایکل نورتن، دانشیار بازاریابی دانشکده کسب و کار هاروارد (Harvard Business School) و نویسنده کتاب پول خوشحال: علم خرج کردن هوشمندانه (Happy Money: The Science of Smarter Spending)، می‌گوید: «تحقیقات نشان داده که پول خرج کردن برای دیگران افراد را خوشحال‌تر می‌کند. یکی از دلایل این اتفاق این است که این کار باعث بوجود آمدن ارتباطات اجتماعی می‌شود. اگر شما یک خودروی زیبا و یک خانه‌ی بزرگ در یک جزیره داشته باشید و تنها باشید، خوشحال نخواهید بود زیرا که برای خوشحال بودن به دیگران نیاز دارید. اما با بخشش به فرد دیگر، در واقع یک ارتباط و مکالمه با آن فرد برقرار می‌کنید و این‌ها مواردی هستند که برای خوشحالی ضرورت دارند.»

دوستی واقعی به سرمایه گذاری نیاز دارد. این سرمایه گذاری الزاما نباید پول باشد اما بی شک زمان بخشی از آن است. افرادی که واقعا خوشحال هستند از زمان و پول برای روابطشان هزینه می‌کنند.

۵. آنها مشغله دارند اما عجله ندارند

تحقیقات نشان داده حس این که باید «عجله» کرد باعث استرس و ناراحتی می‌شود. از طرفی، همه به جستجوی آن ابزار و مدیوم خوشحال کننده‌ای هستند که آنها را سرگرم و مشغول نگه دارد. نتیجه همه مطالعات به این مهم ختم می‌شود که کلید خوشحالی برقراری تعادل بین کار و زندگی است چرا که خستگی ملالت آور و غم انگیز است.

 

۶. اطرافیان خود را از بین افراد مناسب انتخاب می‌کنند

خوشحالی مسری است. این یعنی اگر اطرافیان شما افرادی مثبت اندیش، خوشحال و حمایت‌گر باشند آنگاه می‌توانید به اعتماد به نفس دست یابید، خلاقیت خود را بارور کنید و از زندگی بیشتر لذت ببرید. از طرف دیگر در جمع افراد منفی بودن خستگی و دلمردگی برای شما به ارمغان خواهد آورد.

۷. با موضوعات بی اهمیت خود را خسته نمی‌کنند

برای خوشحال بودن لازم است تا انرژی و تمرکز خود را برای مسائل و موضوعاتی که اهمیت دارند و تحت کنترل هستند، اختصاص داد تا بتوان به احساس خوشحالی دست پیدا کرد. فراموش نکنید که وقت گذاشتن برای چیزهایی که هیچ کنترلی روی آنها ندارید وقت تلف کردن است که در نهایت باعث می‌شود شما بیشار احساس بدبختی کنید. در یک کلام یاد بگیرید که چطور رها کنید و بگذرید.

8. موفقیت سایرین را جشن می‌گیرند

بر کسی پوشیده نیست که داشتن یک زندگی اجتماعی قوی و روابط سالم عنصر مهم خوشحال بودن است. اما افراد خوشحال روابطشان را با «فعال و سازنده» کردن رشد می‌دهند؛که در بر گیرنده‌ی شاد شدن از موفقیت دیگران و جشن گرفتن آن است.

مارتین سلیگمن (Martin Seligman) در کتابش شکوفایی (Flourish) می‌گوید: «کسانی که برای ما اهمیت دارند گاهی درباره موفقیت، پیروزی یا سایر موضوعات خوب دیگری که در زندگی‌شان رخ می‌دهد با ما صحبت می‌کنند. نحوه واکنش ما به آن می‌تواند در شکل‌گیری و تعیین روابط ما موثر باشد. چهار روش برای پاسخ دادن وجود دارد و تنها یکی از آنهاست که شکل دهنده رابطه‌هاست.»

۹. با همه با مهربانی و احترام رفتار می‌کنند

مهربانی، همچون خوشحالی، مسری است. حتی برای آن یک نام هم اختصاص داده‌اند: «ترفیع معنوی». در یک تحقیق که توسط دانش پژوهان دانشگاه کالیفرنیا-لس آنجلس (California-Los Angeles) و دانشگاه‌های کمبریج (Cambridge) و پلیموث (Plymouth) انجام شده نشان داده شده که تماشای محبت دیگران ما را سرشار از احساسات گرم و خوشایند درونی می‌کند.

به گفته سیمونه اشنال (Simone Schnall) محقق پروژه از دانشگاه کمبریج، وقتی این حس ترفیع معنوی در شما برانگیخته شود، نه تنها دوست دارید که فرد بهتری باشید و به دیگران کمک کنید، بلکه هر زمان فرصت آن را به دست آورید این کار را خواهید کرد.

۱۰. آنها مثبت اندیش هستند

بیایید صادق باشیم. اتفاق‌های بد برای ما رخ می‌دهند حتی اگر خوشحال‌ترین و مثبت اندیش‌ترین آدم روز زمین باشیم. اما نکته این است که افرادی که در زندگی احساس خوشحالی می‌کنند درباره اتفاق‌های بد شکایت نمی‌کنند، غر نمی‌زنند و اجازه نمی‌دهند افکار بد آنها را احاطه کند. همچنان مثبت اندیش باقی می‌مانند و سعی می‌کنند روی راه حل‌های مشکل و تاثیر آن روی چیزهای ارزشمند زندگی‌شان فکر کنند.

۱۱. آنها در روابط پیشگیرانه عمل می‌کنند

به نقل از Evidence بسیاری از رابطه‌ها (بخصوص ازدواج‌ها) بر اساس گذر زمان دچار رکود می‌شوند. اما افراد خوشحال و موفق سعی می‌کنند برای نگه‌داری از این روابط بطور پیشگیرانه عمل کنند و این کار را با توجه به کسانی که دوستشان دارند و تلاش برای شنونده فعال و سازنده بودن انجام می‌دهند. آنها خودخواهی را در مکالماتشان کنار می‌گذارند.

۱۲. به اندازه کافی می‌خوابند

احتمالا میلیون‌ها بار این جمله را شنیده‌اید که خواب کافی ضروری است. کم خوابی اثر منفی روی سلامتی، کارایی و توانایی شما برای کنترل شرایط استرس‌زا دارد. اگر شب‌ها برای خوابیدن با مشکل مواجه می‌شوید سعی کنید ابتدا یک برنامه زمانی مشخص برای خواب خود تعیین کنید و حتما آن را دنبال کنید، از نور طبیعی بهره بگیرید و پیش از خوابیدن از نورهای شدید دوری کنید. ورزش کنید و پیش از خواب نوشیدنی‌هالی الکلی مصرف نکنید.

۱۳. زمانی را در طبیعت سپری می‌کنند

طبیعت تاثیر آرامبخش روی ما دارد و به ما یادآور می‌شود که شتاب نکنیم، نفس عمیق بکشیم و در زمان حال غوطه ور شویم. دیوید استریر (David Strayer) محقق دانشگاه یوتا (University of Utah) می‌گوید: «تجربه‌های عمیق افراد در طبیعت در صد سال گذشته بسیار مورد بحث قرار گرفته است. امروز ما می‌توانیم تاثیرات و تغیرراتی که روی مغز و بدن ایجاد می‌شود را ببینیم. تاثیراتی که به سلامتی ذهن و جسم منتهی می‌شود. به همین دلیل ارتباط با طبیعت به همه توصیه شده است.»

به زبان ساده‌تر می‌توان گفت که زمانی را برای قدم زدن در پارک، پیاده کنار دریا، کوهنوردی اختصاص دهید.

۱۴. آنها مشکلات را همچون چالش‌های زندگی می‌بینند

افراد خرسند هنگام روبرو شدن با مشکلات، زبان گفتگو با خودشان را تغییر می‌دهند. آنها مشکل را همچون چالش و موقعیتی تازه برای بهبود زندگی‌شان در نظر می‌گیرند. در حقیقت کاری که باید کرد این است که واژه «مشکل» را از ذهن برای همیشه خط زد.

۱۵. به خودشان پاداش می‌دهند

گرچن روبن (Gretchen Rubin)، نویسنده کتاب پروژه خوشحالی (THe Happiness Project) می‌گوید: «این کار شاید یک استراتژی خودخواهانه و احمقانه به نظر برسد اما اینطور نیست. چرا که شکل دادن به عادت‌های خوب می‌تواند خسته کننده باشد و چنین رفتارهایی (به خود هدیه دادن) می‌تواند نقش مهمی ایفا کند.»

وقتی به خودمان هدیه می‌دهیم حس پر انرژی بودن و رضایتمندی پیدا می‌کنیم و همین حس‌ها، خودمختار ما را پرورش می‌دهد و خودمختار بودن باعث می‌شود تا ما برای تقویت عادت‌های خوب و سالم بیشتر تلاش کنیم.

او در ادامه می‌گوید: «مطالعات نشان می‌دهد که افرادی که هدایای کوچکی دریافت می‌کنند بخصوص اگر به شکل غیر مترقبه باشد به خودمختاری بیشتری دست پیدا می‌کنند. این راز بلوغ است: اگر من به خودم بیشتر ارزانی بدارم بیشتر می‌توانم از خودم انتظار داشته باشد. این به خود اعتنا کردن است نه خودخواهی.»

۱۶. آنها قدردانی خود را بیان می‌کنند

تحقیقی که در دانشگاه کالیفرنیا انجام شده نشان می‌دهد که کسانی که هر روز تلاش کرده‌اند تا رفتار و منش قدرشناس بودن را در خود پرورش دهند، انرژی و حس و حال بهتری داشته‌اند و در عین حال استرس و تشویش کمتری را تجربه کرده‌اند. دلیل این موضوع احتمالا بخاطر کن بودن سطح کورتیزول آنهاست. پس قدرشناسی خود را هر روز صبح بیان کنید و آن را در جایی یادداشت کنید. به کسانی که دوستشان دارید، به همکارانتان بگویید: سپاسگزارم.

۱۷. آنها آرزوهای بزرگ دارند

خوشحال‌ترین افراد آرزوهای بزرگ دارند و برای دستیابی به این آرزوها تلاش می‌کنند و آرزوهایشان را به اهداف دست یافتنی تبدیل می‌کنند. آنها منظم و کوشا هستند و اولویت‌های خود را می‌شناسند. به خودشان اجازه می‌دهند که «نه» بگویند، از سلامت خود مواظبت می‌کنند و از کُنج (Comfort Zone) راحتی خود بیرون می‌آیند و این حقیقت را می‌پذیرند که شاید لازم باشد همه چیز را از اول دوباره شروع کنند.

۱۸. زمانی را به تنهایی سپری می‌کنند

با وجود این که برقراری ارتباط با دیگران برای شاد بودن اهمیت دارد، اما همه ما به زمان‌هایی برای تنها بودن نیاز داریم تا با خودمان خلوت کنیم. این زمان‌های تنهایی به فرد اجازه می‌دهد تا نگرانی‌ها و تشویش‌هایش را بررسی کند و برای چیزهایی که دارد قدرشناس باشد و سعی کند تا دوباره خود را در مسیر درست دستیابی به آرزوها و اهدافش برگرداند. هر هفته زمانی را برای تنها بودن و خلوت کردن با خود اختصاص دهید مثلا صبح‌ها پیش از آنکه دیگران از خواب بیدار شوند به خودتان سری بزنید.

۱۹. بهانه تراشی نمی‌کنند

سرزنش کردن دیگران برای اشتباه‌هایی که خودتان انجام داده‌اید کار دشواری نیست. اما اشکال اینجاست که این کار به شما اجازه نمی‌دهد تا از این شکست‌ها و اشتباه‌ها عبور کنید. افراد خوشحال مسئولیت اشتباه‌هایی که انجام می‌دهند را به غهده می‌گیرند و این خطاها به عنوان فرصتی برای تغییر خودشان به سمت بهتر شدن، بهره می‌گیرند.

۲۰. ذهنیت رشد دارند

در مورد شخصیت آنها چه می‌توان گفت؟ افراد به طور کلی در یکی از دو دسته زیر قرار می‌گیرند: کسانی که ذهنیت ثابت دارند و کسانی که ذهنیت رشد دارند. کسانی که ذهنیت ثابت دارند بر این آورند که آنها همینی‌اند که هستند و هیچ کاری بران آن نمی‌توان انجام داد. این همان چیزی است که مانع از تغییر و رشد آنها می‌شود.

افرادی که ذهنیت رشد دارند بر این باورند که با کمی تلاش می‌توان رشد کرد و این همان باوری است که باعث شادی و خوشحالی آنها می‌شد زیرا آنها برای پذیریش و عبور از مشکلات و سختی‌ها آماده‌تر هستند.

21. آنها پول را برای تجربه‌ها هزینه می‌کنند و نه برای اجناس

تحقیقات بسیاری نشان داده است که افراد وقتی تجربه‌های تازه به دست می‌آورند خوشحالترند تا زمانی که جنسی تازه می‌خرند. چرا که تجربه‌ها در گذر زمان رشد می‌کنند و دوباره و سه باره با آنها مواحه می‌شوند در عین حال که این تجربه‌ها می‌توانند منحصر به فرد نیز باشند. نکته مهم تر این که تجربه‌هایی که افراد کسب می‌کنند عموما در برگیرنده‌ی روابط اجتماعی اند.

علاوه بر این، متریالیسم می‌تواند آثار منفی داشته باشد. سونیا لوبومیرسکی (Sonja Lyubomirsky) در کتابش افسانه‌های خوشحالی (The Myths of Happiness) می‌گوید: «کوهی از تحقیقات نشان داده که متریالیسم، شادی را به هیچ می‌رساند و رضایتمندی از روابط را تهدید می‌کند. به محیط آسیب می‌رساند و دوست‌های کمی برای ما باقی می‌گذارد. همچنین باعث می‌شود که ما تمایل کمتری برای کمک به سایرین داشته باشیم.»

۲۲. مراسم صبحگاهی دارند

مراسم صبحگاهی سکوی پرتابی برای برنامه ریزی تمام روز است. این مراسم می‌تواند مدیتیشن، قدم زدن، خواندن یک کتاب الهم بخش، نوشتن یک یادداشت حق شناسی، پختن یک غذای سالم، خواندن ایمیل‌ها یا هر چیز دیگری باشد. مهم این است که یک مراسم صبح گاهی برای خود داشته باشید و به آن وفادار بمانید.

23. آنها مواظب خودشان هستند

از آنجایی که جسم و ذهن به یکدیگر وابسته اند محافظت از بدن و حفظ سلامت آن تاثیر مستقیمی روی عملکرد ذهن و احساس داشته باشد. برای این منظور با خواب کافی، رژیم غذایی مناسب و تمرین‌های مرتب کار حفاظت از خود را شروع کنید و سعی کنید راه‌هایی که استرس و نگرانی را از شما دور می‌کنند پیدا کنید.

۲۴. آنها از نقاط قوت شخصیت خود استفاده می‌کنند

تحقیق نشان داده که استفاده از «نقاط قوت امضا (signature strengths)»* باعث می‌شوند احساس خوشحالی و رضایتمندی بیشتری داشته باشیم.

* نقاط قوت امضا (signature strengths) به نقاط قوت شخصیتی گفته می‌شوند که مهمترین فاکتور هویتی ما هستند. این نقاط قوت عموما (اما نه همیشه) در بالاترین بخش پروفایل فرد پس از انجام دادن تست فهرست ارزش‌های شخصیتی (VIA) ظاهر می‌شوند.
تحقیقات نشان می‌دهد که وقتی از این نقاط قوت امضا استفاده کنید در زندگی روزانه به شادی و خوشحالی بیشتری دست می‌یابید.

۲۵. آنها در مکالمات عمیق و معنادار شرکت می‌کنند

آنها از صحبت‌های کوتاه صرفنظر می‌کنند و به مکالمات عمیق تمایل نشان می‌دهند. کریستوفر پترسون (Christopher Peterson) در تحقیقی به نام در تعقیب زندگی خوب (Pursuing The Good Life) می‌نویسد: «ابتدا دیدیم که شرکت کنندگان خوشحالتر زمان بیشتری را برای صبحت کردن با دیگران اختصاص دادند و همانطور که انتظار می‌رفت خوشحالی اجتماعی را منتقل کردند، سپس مشاهده کردیم که صبحت‌های کوتاه با خوشحالی نسبت عکس دارد و سوم مشاهده کردیم که موضوعات حقیقی با خوشحالی نسبت مستقیم دارد. بنابراین افراد خوشحال با دیگران روابط اجتماعی برقرا می‌کنند و این روابط به اهمیت محتوا وابسته است.»

نتیجه گیری

اگر می‌خواهید خوشحال‌تر باشید – و واقعا آیا کسی هست که نخواهد؟ سعی کنید با الگو برداری از این عادت‌هایی که مطرح کردیم شروع کنید. برای این که این تجربه را برای خود لذت بخش‌تر کنید سعی کنید هر بار یک عادت خوب را انتخاب کرده و سعی کنید آن را به بهتری نحو در خود نهادینه کنید. بعد سریع سراغ مهارت و عادت بعدی بروید. قطعا از نتیجه‌ای که به دست می‌آورید حیرت زده خواهید شد.

منبع: زومیت