زیتون

روغن زیتون علاوه بر همه کاره بودن و فواید فراوانی که دارد، در برخی موارد باید از استفاده کردن آن جدا خودداری کنید تا از آسیب های آن در امان بمانید. در این مقاله از دکتر سلام مواردی که باید از استفاده کردن روغن زیتون در آن پرهیز کنیم را آماده کرده ایم. پیشنهاد ما این است که حتما این بخش را مطالعه کنید.

برخلاف همه کاره بودن و فواید بی نظیرش، آن را در موارد خاصی نمی توان به کار برد. بنابراین در هنگام مصرف روغن زیتون، از خود بپرسید که آیا در انتخاب کاربرد آن اشتباه نکرده اید؟ در اینجا فهرستی از مواردی که نمی توان یا نباید این روغن را به کار برد، تهیه شده است.

قبل از مصرف روغن زیتون برای آشپزی، پخت و پز و مصارف زیبایی بهتر است از نوع آن اطمینان حاصل کنید. در واقع ۸۰ درصد از این روغن ایتالیایی موجود در بازار تقلبی هستند. سه دسته روغن زیتون تقلبی وجود دارد:

مخلوط روغن زیتون با کیفیت پایین با روغن زیتون با کیفیت بالا.

محصولات انبار شده و پس مانده های فاسد

برداشت های سال قبل و فروش آنها به عنوان روغن زیتون تازه.

بسته بندی روغن سویا و روغن دانه آفتابگردان و فروش آنها به عنوان روغن زیتون.

بنابراین چگونه می توان فهمید که یک روغن زیتون واقعی است یا تقلبی؟ هنگام خرید، روغنی را انتخاب کنید که در شیشه های تیره به فروش می رسد، چراکه نور موجب آسیب رساندن به خواص روغن می شود.

برای سرخ کردن غذاها

برخی از متخصصان تغذیه بر این باورند که اگر این روغن در دمایی بالاتر از نقطه دود گرم شود نه تنها مفید نیست بلکه برای سلامت قلب بسیار هم مضر است.

نقطه دود روغن زیتون فوق العاده بکر، ۳۲۰ درجه فارنهایت و نقطه دود روغن زیتون بکر ۴۲۰ درجه فارنهایت است. هرچند در دمای بالا، این روغن از خود سم تولید نمی کند، اما آن را نباید برای سرخ کردن غذاها استفاده کرد.

روغن زیتون درست همانند روغن های دیگر در دمای بالا شروع به تجزیه می کند، در نتیجه ارزش غذایی آن از جمله امگا ۳ و آنتی اکسیدان ها با این گرما از بین می رود. بنابراین اگر آنها را برای سرخ کردن یا در پلوپز استفاده کنید، خواص بی نظیرش را از بین برده اید.

بنابراین بهتر است این روغن را تنها برای پخت و پز سریع و یا در آخرین مرحله به غذا بیافزایید و برای پخت غذا در دمای بالا از روغن آفتابگردان یا کره بادام زمینی استفاده کنید.

استفاده در گریل یا کباب پز

در بسیاری از آشپزی ها، توصیه می شود قبل از گذاشتن سبزیجات و گوشت در داخل کباب پز، آنها را در روغن زیتون و چاشنی بخوابانیم یا دنده های آن را آغشته به این روغن کنیم تا از چسبیدن غذا به آن جلوگیری شود. ممکن است این کار به بدن شما آسیبی نرساند اما هیچ سودی نیز به همراه ندارد، چرا که موجب سوختن روغن زیتون، ایجاد شعله آتش و بد طعم شدن غذا می شود. مثلاً اگر کباب پز شما گازی باشد، به احتمال زیاد غذای شما مزه گاز خواهد گرفت.–

با وجودی که غذایی که با کباب پز تهیه می شود نیاز به روغن ندارد اما دنده های آن پیش از پخت غذا باید به خوبی چرب شوند. برای چرب کردن آنها باید از روغنی با نقطه سوزش بالا مثل روغن گیاهی یا روغن هسته انگور استفاده شود. در پایان پخت می توانید بر روی غذای خود روغن زیتون بریزید.

روغن زیتون

استفاده در غذاهای خاص

برای پخت برخی از غذاها می توانید به جای کره یا مارگارین از روغن زیتون استفاده کنید. اما گاهی به دلیل طعم و عطر تند آن نمی توان آن را به همه غذاها افزود. اگر می خواهید غذای شما دارای طعم دلپذیری باشد، از کره استفاده کنید. برای پخت برخی از کیک ها که روغن را باید با شکر مخلوط کنید نیز نمی توان از این روغن استفاده کرد.

اما برای پخت برخی از غذاهای کم شیرین مثل بیسکوئیت و مافین می توانید از روغن زیتون استفاده کنید. برای پخت مافین یا نان های زود پز که حاوی میوه ها و سبزیجاتی چون کدو سبز، کدو حلوایی و پرتقال هستند نیز می توانید از روغن زیتون استفاده کنید.

استفاده برای پوست های مستعد به آکنه

بسیاری از افراد، روغن زیتون را یک ماده بسیار عالی برای نرم کردن مو، مرطوب کردن پوست، روغن ماساژ و مواد سازنده صابون، لوسیون، اسکراب نمک و موارد دیگر می دانند. همه این تصورات در مورد این روغن صحیح است. اما باید در نظر داشت که این روغن برای پوست های مستعد به جوش و آکنه اصلاً مناسب نیست.

در زبان خاص مراقبت های پوستی، این روغن به عنوان یک ماده جوش زا شناخته شده است، بدین معنا که موجب بسته شدن منافذ پوست می شود. توصیه متخصصان پوست استفاده از روغن آفتابگردان، روغن گل پامچال شب و روغن آرگان به جای استفاده از روغن زیتون برای افراد مستعد به آکنه است.

منبع: نصف جهان