یکی از مشکلات بهداشت روانی خشم است. آیا می دانید خشم سرکوب شده چیست؟ چه اقداماتی را برای مدیریت این نوع خشم باید انجام دهید. در این مطلب می خواهیم به بررسی راه های مدیریت و کنترل خشم در مردان بپردازیم. با دکتر سلام همراه باشید.

خشم چیست؟

خشم یک احساس خیلی قوی است که از احساسات سرخوردگی، آسیب، دلخوری یا نومیدی نشأت می‌گیرد. خشم یک احساس طبیعی انسانی است که از ناراحتی جزئی تا عصبانیت شدید متغیر است.

خطرات خشم سرکوب ‌شده

خشم سرکوب‌شده می‌تواند یک علت عمده برای اضطراب و افسردگی باشد. خشمی که به درستی ابراز نشود، می‌تواند روابط را مختل کند، روی تفکر و الگوهای رفتاری اثرگذار باشد و مشکلات جسمانی متعددی را ایجاد کند. خشم مزمن (درازمدت) به مشکلات جسمانی مانند فشار خون بالا، بیماری‌های قلبی، سردرد، اختلالات پوستی و مشکلات گوارشی ربط داده می‌شود. به علاوه، خشم می‌تواند به مشکلاتی مانند اعمال مجرمانه، سوءاستفاده جسمی و روحی و دیگر رفتارهای خشن ربط داده شود.

به منظور کنترل این شرایط می‌توانید از راهکارهای زیر کمک بگیرید:

– زمانی که احساس خشم می‌کنید، نفس عمیق بکشید و کلمات یا عبارات مثبتی را با خود تکرار کنید. مانند ” آرام باش”، “سخت نگیر”. این جملات را تا زمانی که عصبانیتتان فروکش کند با خود تکرار کنید.

– گرچه اظهار عصبانیت بهتر از نگه داشتن آن است، اما این کار باید به درستی صورت بگیرد. ابراز خشونت به طور ناگهانی به روابط لطمه وارد می‌کند و حتی اعصاب و سلامتی خودتان را نیز تحت تأثیر قرار می‌دهد. بهتر است همیشه به جای ابراز خشم، عامل عصبانیتتان را توضیح دهید.

– سعی کنید از افراد خبره در این زمینه مانند مشاوران کمک بگیرید و رفتارتان را به مرور تغییر دهید.

– زمان‌ها و شرایطی را که باعث عصبانیت شما می‌شوند یادداشت کنید تا برای کنترل خشم آمادگی داشته باشید.

مراحل خشم

هیچ کس به طور ناگهانی و یکباره خشمگین نمی‌شود بلکه افراد خشمگین معمولاً سه مرحله را پیشت سر می‌گذارند:

  • مرحله پیش از خشم
  • مرحله خشم
  • مرحله پس از خشم

درواقع وقتی فردی دچار عصبانیت و خشم می‌شود، احساس برانگیختگی کرده و سپس اقدام به بروز آن می‌کند. در مرحله پیش از خشم افراد علائم و نشانه‌هایی مانند احساس گرما و داغ شدن، لرزش دست‌ها، احساس انرژی زیاد، سرخ شدن رنگ چهره، افزایش ضربان قلب و نبض را تجربه می‌کنند.

مرحله بیش از خشم، مرحلهٔ مهمی در کنترل خشم است. احساس برانگیختگی آغازگر مرحلهٔ پیش از خشم است که افراد می‌توانند با نوشیدن یک لیوان آب سرد، پیاده روی، صحبت کردن و انجام فعالیت‌های لذتبخش خشم خود را در همین مرحله کنترل کنند تا احساس برانگیختگی در این مرحله به بروز خشم منجر نشود.

وقتی اتفاقی افتاده و فرد یک برداشتی دارد و باعث برانگیخته شدن جسمی وی شده است در این حالت نمی‌تواند خود را کنترل کند و وارد فاز خشم می‌شود. در فاز خشم دیگر خشم قابل کنترل نیست. در مرحله پس ازبروز خشم یک حس پشیمانی، رضایت یا حتی ترس از تلافی بر آن مستولی می‌شود. اگر قرار است کنترلی صورت گیرد باید در مرحله پیش از بروز خشم صورت بگیرد.

قانون خروج از بحث

باید توجه داشته باشید که هدف از کنترل خشم، فروخوردن یا انکار آن نیست، بلکه هدف این است که یاد بگیرید آن را به شیوه‌ای مناسب ابراز کنید. اگر خشمگین هستید علاوه بر پیاده روی، ترک صحنه وصبر و تحمل می‌توانید از تکنیک خروج از بحث استفاده کنید: یعنی بحث را قطع کنید چون نه به هدف می‌رسید نه احترامتتان حفظ می‌شود.

توصیه می‌شود افراد علائم برانگیختگی بدن خود را بشناسند و سعی کنند محیط را ترک کنند.

به نظر می‌رسد یکی از مهم‌ترین دلایل پرخاشگری نا آشنایی با مهارت‌های زندگی و کنترل خشم است که آموزش این مهارت‌ها که باید از کودکی توسط مربیان و والدین ارائه شود. علت اینکه عده زیادی از مردم در شرایط پراسترس به پرخاشگری و درگیری فیزیکی رو می‌آورند، به این دلیل است که مهارت کنترل خشم و بیان آن را به صورت کلامی ندارند.

۶ نکته برای آرام کردن شوهران خشمگین

1 –  نگذارید همسرتان درگیر خشم خود گردد. اگر دیدید عصبانی است، او را تنها بگذارید. اگر فکر می کنید که مسئله خاصی باعث عصبانیت همسرتان می شود، از طرح آن موضوعات اجتناب کنید.

2 – عصبانیت به آسیب های فیزیکی و عاطفی می انجامد. با شوهرتان لجبازی نکنید. در عوض سعی کنید راه هایی برای درک و حمایت او بیابید.

3 – شما باید درون خودتان را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهید. باید به این فکر کنید که چرا همسرتان عصبانیت خود را برسر شما خالی کرد. غر نزنید، زیرا نتیجه ای جز انفجار عصبانیت و بدتر شدن شرایط ندارد.

4 – طوری رفتار کنید که همسرتان با شما احساس راحتی کند. شما می توانید انفجار خشم همسرتان را با برقراری ارتباطی درست با وی، خنثی کنید. گفت و گو با همسرتان به هیچ وجه او را ناراحت نخواهد کرد. پس از اینکه با او گفت و گو کردید، درخواهید یافت که همه چیز به حالت عادی بازگشته است. این زمان مناسبی است تا با شریک زندگی خود روبه رو شوید.

5 – شوهرتان را درک کنید. درک شما از او طغیان خشمش را کمتر می کند. در ضمن شنونده خوبی باشید.

6 – اگر متوجه شده اید که شوهرتان بیش از اندازه عصبانی می شود، می توانید از یک متخصص کمک بگیرید. از او بخواهید که خود را متعهد به انجام برنامه های مدیریت خشم نماید.

تکنیک‌های مدیریت خشم برای مردان

خشم یک احساس طبیعی‌ست

احساس خشم یک احساس کاملاّ طبیعی است، هر قدیسی هم قبل از رسیدن به این درجه از تقدس، خشم را تجربه کرده است، به هر حال این مسئله هم مهم است که به خشم از منظر زیبایی‌شناسی نیز بنگریم.

با موقعیت روبرو شوید

خشم راهی است برای بروز نارضایتی فرد، در زمان‌های درماندگی، که تنها به بدتر شدن اوضاع کمک خواهد کرد.

خود را نشان دهید

ترس از مورد قضاوت قرار گرفتن اغلب باعث می‌شود که مردان احساسات خود را بروز ندهند، سرکوب کردن خشم یک حرکت شجاعانه است، اگر این لحظه به مکالمه درونی تبدیل شود که دائم شما را میخورد، دیری نمی‌پاید که منفجر شده و موجی از خشم و خشونت را به همراه خواهد داشت.

برای خود زمان تعیین کنید

آیا شما مشاهده کرده‌اید که چگونه بازیکنان یک تیم ورزشی، یک ایست استراتژیک دارند که به بحث در مورد استراتژی بپردازند و سپس به جلو حرکت می‌کنید؟ تعیین کردن یک مدت زمان می‌تواند راهکاری مشابه به آنچه که در یک تیم انجام می‌دهد باشد، خودتان را از موقعیت دور کنید، به خودتان زمان بدهید، با فردی که بی‌طرف است مشورت کنید، یک چشم‌انداز هدفمند برای خود در نظر بگیرید و سپس دوباره به وضعیت رسیدگی کنید. عقب نشینی کردن در زمانی که بحث بالا می‌گیرد به معنی ترسو بودن شما نیست، بلکه دقیقاّ نشان‌دهنده نوعی شجاعت است که در اوج دعوا و درگیری به چیزی مهم‌تر بیاندیشید.

ورزش کنید

ورزش کردن یک فعالیت انفرادی بسیار مناسب است که به شما کمک می‌کنید با احساس خشم و سرخوردگی خود به شکل سالمی برخورد کنید، روزی سی دقیقه ورزش، با کاهش سطوح استرس در شما، بازده بسیار خوبی برای شما خواهد داشت.

شناخت محرک‌های خشم

برای دست و پنجه نرم کردن با خشم لیستی از تمامی مسائلی که می‌تواند خشم شما را برانگیزد تهیه کنید، مثلا مسائل مربوط به مصالح شغلی و خانوادگی، ترافیک هر روزه‌ی مسیر خانه به محل کار می‌تواند برای اکثر مردان محرک‌هایی برای خشم باشند،

خود را رها کنید

بهتر است خودتان را رها کنید. رها از هر نوع طمع و رقابت در حوزه ی پول و شهرت. وقتی که افراد ساعات کاری خود را به این منظور زیاد می کنند، باعث می شود که ناامیدی در آنها افزایش یابد. درمان این موضوع، همان داستان همیشگی است یعنی داستان صخره ها و رود.

هرگونه کپی برداری با نام دکتر سلام و لینک دهی مستقیم مجاز است.