آندومتریوز یکی از بیماری های  رایج در زنان است که امروزه میزان شیوع آن در حال افزایش است.این بیماری به گفته پزشکان بیشتر به دلیل  هورمونی و سابقه عفونت های ویروسی رخ می دهد و قسمت رحم زنان را تحت تاثیر قرار می دهد.

جراح و متخصص زنان، زایمان و نازایی با اشاره به اینکه آندومتریوز بیشتر در سنین 25 تا 44 سالگی در زنان بروز می‌یابد، گفت: عوامل ارثی، اختلال‌های هورمونی و سابقه عفونت‌های ویروسی می‌تواند از جمله علل بروز این بیماری باشد.

آمنه‌ سادات حقگو در گفت‌وگو با خبرنگار بهداشت و درمان خبرگزاری فارس، در ارتباط با بیماری آندومتریوز در زنان گفت: آندومتریوز یکی از بیماری‌های مهم زنان است که امروزه میلیون‌ها زن و دختر را در سراسر جهان درگیر کرده است.

وی افزود: معمولا این بیماری بین سنین 25 تا 44 سالگی بروز می‌یابد؛ البته گاهی در نوجوانان نیز دیده می‌شود.

جراح و متخصص زنان، زایمان و نازایی ادامه داد: این بیماری مزمن که با درد شدید همراه بوده حاصل یک ناهنجاری در رشد لایه درونی رحم به نام آندومتریوز است؛ لذا زمانی که این بافت از جایگاه اصلی خود خارج می‌شود و با رشد غیرطبیعی به قسمت‌های مجاور رسوخ می‌کند آندومتریوز و به دنبال آن درد و دیگر پیامدهاید مرتبط ایجاد خواهد شد.

حقگو عنوان کرد: تجاوز لایه آندومتریوز به تخمدان‌ها، لوله‌های تخمدان، قسمت‌های خارجی رحم، کانال زایمان و یا حتی به روده و مثانه نیز کشیده می‌شود که عوامل مختلفی مانند سبب بروز آن می‌شود.

وی تصریح کرد: عوامل ارثی، اختلال‌های هورمونی، اختلال در عملکرد سیستم ایمنی و برخی از مواد شیمیایی مانند دی‌اکسین و سابقه عفونت‌های ویروسی ممکن است از عوامل ایجاد آندومتریوز باشد.

جراح و متخصص زنان، زایمان و نازایی  با اشاره به موضوع آندومتریوز، رویکرد احتیاطی در محیط زیست و تاثر مواد غذایی بر ایجاد و پیشگیری از آن، گفت: یکی از رویکردهای احتیاطی درمورد زنان امنیت سلامت و ایمنی آنها است و در درجه نخست این امنیت با امکان دسترسی همه افراد یک جامعه و در تمام ادوار عمر به محیط زیست و غذای کافی یا سالم جهت داشتن زندگی خوب تامین می‌شود.

وی اضافه کرد: هم اکنون به محیط زیست به عنوان یکی از متغیرهای تاثیرگذار در کشورهای توسعه یافته توجه می‌شود و خوشبختانه در کشور ما نیز تا حدی به مسائل زیست محیطی توجه شده و محیط زیست اکنون یک پدیده بنیادی و تاثیرگذار در جامعه بشمار می‌آید.

حقگو گفت: دود، استرس، آلودگی هوا، سموم، آفت‌کش‌ها، رژیم غذایی نامناسب، حلال‌های شیمایی، استروژن‌های صنعتی، مواد مخدر، الکل، افزودنی‌های غذایی از جمله علت‌های ناباروری بوده که در جوامع مختلف مطرح‌ هستند لذا توانمندسازی زنان و مقابله با آلاینده‌های محیطی از عناصر اصلی بهداشت باروری خواهد بود.

این متخصص زنان و زایمان افزود: اگرچه صنعتی شدن جهان در بسیاری از موارد موجب بهبود شرایط زندگی انسان شده ولی متاسفانه در برخی از موارد نیز آسیب به بهداشت و سلامت افراد جامعه و ایجاد اختلالاتی در عملکرد اعضای بدن انسان بویژه دستگاه تولید مثل را داشته است.

وی خاطرنشان کرد: رحم زن باردار نخستین محیطی است که انسان با آن مواجه می‌شود و در صورتی که سموم محیطی و آلاینده‌‌ها در بدن تجمع یافته باشند از طریق بند ناف و شیر به فرزند منتقل می‌شوند و رشد و باروری او را تحت تاثیر قرار خواهند داد.

جراح و متخصص زنان، زایمان و نازایی در پایان گفت: توانمندسازی زنان و مقابله با آلاینده‌های محیطی از عناصر اصلی بهداشت باروری خواهد بود و بیشتر از عامل‌های اقتصادی،‌اجتماعی و سیاسی نیز در بهداشت باروری موثر است.

منبع/فارس