اختلالات بسیاری وجود دارند که هر لحظه ممکن است سلامت شما را به خطر بیاندازند و دردسری جدید برای شما ایجاد کنند. یکی از جمله اختلالاتی که به ظاهر ممکن است ساده بنظر برسد کیست مویی است؛ اما امیدواریم که هیچ وقت به این عارضه مبتلا نشوید! در ادامه مطلب شما را با علل بروز این اختلال و روش های درمان آن آشنا خواهیم کرد. با دکتر سلام همراه باشید.

کیست مویی چیست؟

– کیست مویی رشد کیسه ای است که از هنگام تولد وجود دارد. این کیسه حاوی ساختارهایی مانند مو، مایع، دندان یا غدد پوستی است که می تواند بر روی پوست یا در آن یافت شود.

– کیست مویی به آرامی رشد می کند و تا زمانی که پاره نشود حساس نیست. این کیست معمولا در صورت، داخل جمجمه، در قسمت پایین پشت و در تخمدان رخ می دهند. معمولا کیست های پوستی روی صورت بدون عوارض برداشته می شوند. برداشتن سایر کیست ها، نیاز به تکنیک های خاص و آموزش دارد. این کیست های نادر در 4 ناحیه عمده دیده می شوند:

کیست مویی در مغز: کیست های مویی در اینجا به ندرت دیده می شوند. در صورت وجود مشکل، جراح مغز و اعصاب می تواند آنها را خارج کند.

کیست مویی در سینوس بینی:

این کیست ها نیز بسیار نادر هستند. فقط تعداد انگشت شماری از این کیست ها به طور سالانه گزارش می شوند. برداشتن این کیست ها بسیار پیچیده است.

کیستهای مویی تخمدان:

این کیست در طول سالهای باروری در خانم ها دیده می شود. این کیست ها می توانند باعث عفونت، پارگی و سرطان شوند. این کیست های مویی را می توان با عمل جراحی معمول یا عمل لاپاروسکوپی (جراحی که از برش های کوچک و وسایل مخصوص برای ورود به شکم یا لگن استفاده می شود) خارج کرد.

کیست مویی نخاع:

یک دستگاه سینوس، که یک اتصال باریک از یک حفره عمیق در پوست است، معمولا این کیست بسیار نادر را به سطح پوست متصل می کند. این نوع کیست مویی می تواند آلوده شود. برداشتن این کیست اغلب ناقص انجام می شود، اما نتیجه معمولا عالی است.

چه چیزی باعث کیست مویی می شود؟

کیست مویی زمانی ایجاد می شود که ساختار پوست و پوست در طول رشد جنین به دام افتاده باشد. دیواره سلولی آنها تقریبا مشابه پوست خارجی است و ممکن است دارای ساختارهای پوستی متعدد مانند فولیکول های مو، غدد عرق، و مو، دندان یا اعصاب باشد.

علائم کیست مویی:

کیست مویی علامت خاصی ندارد، اما اگر همراه عفونت باشد اغلب با:

  • درد
  • تب و لرز
  • خروج چرک
  • التهاب و قرمزی

 

برای کیست مویی چه زمانی باید با پزشک تماس بگیرم؟

در شرایط زیر باید با پزشک تماس داشته باشد:

  • کیست دردناک یا ملتهب می شود.
  • کیست رشد می کند یا رنگش تغییر می کند.
  • به دلایل زیبایی، حذف کیست ضروری است.

به طور معمول، برداشتن کیست مویی یک عمل اضطراری نیست. اگر کیست مویی پاره شود، ملتهب شود یا ایجاد درد یا تب کند، فرد باید به سرعت به پزشک مراجعه کند.

آزمایشات کیست مویی چیست؟

قبل از برداشتن کیست های سطحی روی صورت، فرد باید تفاوت بین کیست و دیگر بافت های رشد کرده روی صورت را بداند:

از آنجایی که کیست مویی از زمان تولد وجود داشته و به آرامی رشد کرده است، فرد معمولا آنها را در دوران کودکی و یا اوایل بزرگسالی مشاهده می کند.

  • کیست مویی سفت و بدون درد است مگر اینکه پاره شود.
  • کیست مویی به پوست متصل نیست.

در موارد نادر، کیست مویی به ساختار عمیق تر داخل پوست گسترش می یابد، مانند حفره های صورت. بعضی از پزشکان سی تی اسکن را توصیه می کنند. این تصمیم بستگی به سوء ظن دکتر در مورد کیست عمقی دارد.

درمان کیست مویی چیست؟

در صورت عفونت در کیست مویی، باید داروهای آنتی بیوتیک مصرف شود و برای رفع درد مسکن هایی مانند پاراسیتامول و یا آیبوپروفن تجویز میشوند. درمان قطعی آن جراحی با لیزر و یا جراحی باز است. برای از بین بردن کیست مویی از عمل سرپایی استفاه می شود، پزشک منطقه کیست را تمیز می کند، بی حسی موضعی تزریق می کند و به طور مستقیم بر روی کیست برش ایجاد می کند و آن را بر میدارد.

درمان خانگی کیست مویی چیست؟

برداشتن کیست های صورت در منزل توصیه نمی شود، زیرا کیست به طور کامل از بین نمی رود. احتمال عفونت، خونریزی و سایر عوارض برای افرادی که کیست های خود را از بین می برند افزایش می یابد، به ویژه اگر فرد قادر نباشد تفاوت بین بافت های بی ضرر و سایر مشکلات جدی پوست را متوجه شود.در کل هیچ درمان دارویی و گیاهی بجز عمل جراحی برای کیست مویی وجود ندارد.

نتیجه عمل جراحی برداشتن کیست مویی:

با وجود عوارض احتمالی مرتبط با هر عمل جراحی، عمل برداشتن کیست مویی پس از بهبود به طور کامل برطرف می شود.

منبع: اوما