سرطان و دیابت به یکی از شایع ترین بیماری های دنیا تبدیل شده اند. از این رو داشتن یکسری اطلاعات مقدماتی در مورد این بیماری ها و آشنایی با راه های پیشگیری از آن ها برای تمام افراد ضروری است تا بتوانيم جهت پيشگيري، درمان، رفع و دفع این امراض بکوشیم.

شرحي پيرامون سرطان و ديابت با مقدمه اي کوتاه از تعريف وظايف اخلاط و تعريفي از سلامتي و بيماري: يکي از بيماري هاي شايع، «ديابت» است. اين بيماري تاکنون جان بسياري را گرفته و صدمات زيادي به همنوعان ما زده است و هم اکنون بسياري از مردم دنيا و هموطنان ما گرفتار آن هستند و لذا سعي بر آن داريم در حد توان اطلاعاتي پيرامون علل ايجاد و شيوع اين بيماري، راه هاي پيشگيري و درمان را مورد تحقيق و بررسي قرار دهيم. قبل از ورود به بحث، مقدمه اي لازم است.

خلاصه اي از مباحث مقدماتي:

تعريف بيماري در طب اسلامي، سنتي: بيمار به کسي مي گويند که يک، دو يا سه خلط از اخلاط بر ديگري غلبه داشته باشد يعني از حالت اعتدال خارج شده باشد. در صورت تعادل، بدن سالم است.
وظايف اخلاط به طور خلاصه: هر يک از اخلاط مأمورانجام کاري هستند. (ساخت برخي ازاندام ها)
دم: گرم و تر است، همچون فصل بهار، دم مأمور ساخت ماهيچه ها و عضلات قلب است.
صفرا: گرم وخشک، فصل تابستان، عامل رساندن خون به مويرگ هاي ريز اندام هاي انتهايي است.
سودا: سرد و خشک است همچون فصل پاييز، عامل ساخت استخوان.
بلغم: سرد و تر، فصل زمستان، بلغم عامل ساخت چربي ها، مغز، ليف ماهيچه ها و سلسله اعصاب.
علاوه بر موارد فوق هر چهار ماده نيازهاي دائم بدن را هم تأمين مي کنند. کاهش و افزايش (غلبه) اين مواد چهارگانه بيماري پديد مي آورد، حفظ آنها (تعادل بين اخلاط) يعني رعايت بهداشت بدن باعث سلامتي و پيشگيري از بيماري است؛ عدم تعادل آنها ايجاد بيماري مي کند، تنظيم مجدد آنها يعني درمان. درمان در مرحله اول بايستي با تغيير و اصلاح تغذيه انجام پذيرد. (از راه تغذيه غلط شامل: کميت، کيفيت، نحوه و زمان مصرف و … ايجاد مي شود)؛ در صورت پيشرفت بيماري و طولاني بودن آن بايستي طبيب به کمک طبيعت بيايد و در صورت لزوم با تجويز مصرف حداقل داروي غير ترکيبي يا ترکيبي اقدام به درمان کند. توجه داشته باشيم در هر صورت دارو عوارض خود را دارد حتي داروهاي گياهي. لذا توصيه مي شود به؛ پيشگيري، درمان با اصلاح تغذيه، درمان با ادويه جات غير ترکيبي و در مرحله بعد داروهاي ترکيبي و … توجه بيشتر به اينکه جراحي آخرين مرحله است.
نقش صفرا در بدن ما: کاهش ميزان صفرا موجب ايجاد سودايي مي شود که خود عامل «فشارخون»  يا عامل ايجاد «ديابت» مي شود. اگر اين غلظت در کل عروق پديد آيد فشار خون،  و اگر در عروق و يکي از اندام هاي اصلي مثل پانکراس پديد آيد اين ديابت است. ممکن است ساير اندام ها را هم در گير کند. (کار غدد پانکراس حفظ تعادل قند، انسولين بدن و تنظيم گلوکز است. پانکراس آنزيم هاي متعدد توليد مي کند که براي هضم ضروري است. هورمون گوارش باعث آزادي آنها مي شود)

توضيحي پيرامون پانکراس، ساختار و عملکرد لوزالمعده يا پانکراس در بدن انسان:

تا به حال خوش گوشت خورده ايد؟ نوعي کباب است. اگر نخورده ايد حتما اسم آن به  گوش تان آشناست. خوش گوشت
نام ديگر لوزالمعده يا پانکراس است. اين عضو يکي از غدد بسيار مهم گوارشي و هورموني است. فقط کافي است بدانيد که ديابت، اين بيماري مشهور و پر عارضه به علت کاهش يکي از هورمون هاي پانکراس يعني انسولين به وجود مي آيد.
تو خود حديث مفصل بخوان از اين مجمل، يعني اهميت لوزالمعده.
پانکراس (لوزالمعده) به همراه کبد، از غدد دستگاه گوارش هستند. از نظر لغوي «پان» به معني همه و «کراس» به معني گوشت و تن است. (در فارسي به آن خوش گوشت هم مي گويند) پانکراس در جلوي مهره هاي اول و دوم کمر قرار دارد و داراي رنگ صورتي مايل به خاکستري و بافتي نسبتاً ترد است. طول پانکراس (لوزالمعده) حدود 15 تا 20 سانتي متر و عرض آن حدود 5/2 تا چهارسانتي متر است. ضخامت آن حدود يک تا دو سانتي متر است و وزن آن حدود 90 گرم است.
در نبود ترشحات آنزيمي پانکراس، هضم و جذب دچار مشکل مي شود. استفاده از رژيم هاي غذايي غني از پروتئين، کربوهيدرات و ليپيد به مدت طولاني، غلظت آنزيم ها را در شيره پانکراس افزايش مي دهد.
مي گويند پانکراس را يک آناتوميست و جراح يوناني به نام هروفيلوس در حدود 300 سال پيش از ميلاد مسيح کشف کرده و چند سال پس از او، يکي ديگر از دانشمندان هموطن او با نام روفوس، اين اسم را براي آن عضو انتخاب کرده است.پانکراس (لوزالمعده)، جايش سمت چپ و بالاي شکم است. دقيقاً در پشت معده و در فضاي بين قوس دوازدهه روده باريک و طحال. قيافه اش هم شبيه يک برگ است، برگي که آناتوميست ها به بخش پهن ترش مي گويند «سر» و به بخش باريک تر و تيز ترش مي گويند «دم». آنچه بين اين دو بخش قرار مي گيرد نيز «تنه» ناميده مي شود. با اين حساب، اين عضو برگي شکل از نظر آناتوميست ها سه قسمت دارد: سر، تنه و دم.
به هرحال اين بيماري ها، بيماري هاي انسدادي هستند. يعني غلظت خلط موجود دربدن موجب فشردگي مي شود، فشردگي ايجاد سودا مي کند، سودا ناپيوستگي جريان خون را در بدن موجب مي شود و اين ناپيوستگي ايجاد انسداد مي کند. اگر اين انسداد در عروق ريز بدن ايجاد شد، مي شود:
1- انسداد کرونري و موجب سکته قلبي مي شود. دربيماران کرونري قلبي، سرخرگ‌هاي تاجي تنگ و باريک مي ‌شوند (استنوسيس) و عضلات قلب از رسيدن خون و اکسيژن کافي محروم مي‌گردند. (مانند هنگامي که يک لوله آب به دلايل مختلفي تنگ شود و نتواند به خوبي آبرساني كند) در اين صورت ممکن است در حالت استراحت اشکالي براي فرد ايجاد نشود، اما وقتي که قلب مجبور باشد کار بيشتري انجام دهد و مثلاً شخص بخواهد چند پله را بالا برود، سرخرگ‌هاي کرونري نمي‌توانند بر اساس نياز اکسيژن اين عضلات، به آنها خون و اکسيژن برسانند و در نتيجه شخص در هنگام بالا رفتن از پله‌ها دچار درد سينه و آنژين قلبي مي‌گردد. در چنين مواقعي اگر فرد کمي استراحت کند، درد معمولاً از بين خواهد رفت. در حالت پيشرفته، اگر يک سرخرگ تاجي به علت مسدود شدن آن توسط يک لخته خون، به طور کامل جلوي خون رساني‌اش گرفته شود، قسمتي از عضله قلب که ديگر خون به آن نمي‌ رسد، خواهد مرد و اين به سکته قلبي مي‌انجامد.
2- اگرانسداد در رگ هاي مغزي پديد آيد موجب سکته مغزي مي شود.
3-اگر به شکل ريز درعروق پديد آيد، بدن سِر مي شود. (علامت بيماري، از جمله سکته قلبي، مغزي، ديابت و…)
4- اگراين خلط سرد در گوش ايجاد شود موجب کاهش شنوايي مي شود.
5- اگر در سينوس هاي بيني ايجاد شود موجب کاهش بويايي مي شود.
6- اگردرعروق ريز تغذيه کننده چشم پديد آيد موجب پيرچشمي وکاهش بينايي مي شود.
7- اگر غلاف اعصاب، زبان را در گير کند موجب کندي حرکت زبان و لکنت زبان مي شود.
8- اگر اين انسداد يا کاهش صفرا در عروق عضلات حرکت گلو پديد آيد موجب کندي بلع مي شود، اختلال در بلع پديد مي آيد.
9- اگر اين بلع با غم و سودا رسوب کرد و حلقه انتهايي روده را درگير کند کندي حرکت دفعي پديد مي آورد و موجب يبوست مي شود.
10- اگر درتخمدان رسوب کند «بلغم» رشد مي کند و کيست تخمدان پديد مي آورد؛ هرگاه حرارت يا رطوبت درناحيه اي از تخمدان کم يا زياد شود، مي شود باخوراک گرمي ها وگرمي هاي موضعي آن را اصلاح و درمان کرد. يا به وسيله بادکش که وسيله دفع رطوبت موضعي است اين کارانجام مي شود، به تدريج رطوبت را مي گيرد تا آن را لاغر کند. و موارد بسياري ديگر که زمينه پيدايش بيماري هستند.
11- گاهي در يک ناحيه ناپيوستگي جريان خون، يک حادثه، يک آسيب موضعي، موجب بلور سودا مي شود، يعني يک اندامي، زائده اي در آن پديد مي آيد و رشد مي کند، اين رشد پيوسته است و تکرار و تکرار مي کند، زائده ايجاد مي شود،
تبديل به تومور مي شود، يک عدس کوچک تبديل مي شود به يک سيب زميني، در هر کجا که باشد. اين رشد به خاطر اين است که صفراي موجود در سراسر تن به اندازه اي نيست که اين زائده کوچک را ذوب کند. و چون با دارو نمي شود آن را کنترل کرد، با شيمي درماني يا جراحي به سراغ آن مي روند و آن را قطع مي کنند و مي شود آغاز شکل گيري تومور سرطاني. و اينکه در کدام اندام باشد و ماده اوليه آن چيست؟ يا خوش خيم است يا بدخيم. لذا اگر بخواهيم اين بيماري پديد نيايد بايد مقدار صفراي لطيف خون در بدن را افزايش دهيم و از طرف ديگر زمينه جذب سودازاها را در بدن به حد اقل برسانيم يا بدن را از وجود سوداهاي اضافي پاک کنيم. اين دو کار مختلف براي عدم پيدايش سرطان است، سرطان يعني يک زائده اي که رشد فراوان و فزاينده دارد، رشد غير متعارف در يک اندام دارد. پس براي پيشگيري و درمان، اولين کار ايجاد گرماست، گرماي لطيف، خوراک صفرازاها، شربت عسل دائم، ليسيدن عسل صبح و شب (اين کار به صورت دائم انجام شود)؛ مصرف عسل به شکل مداوم در تغذيه شبانه روزتان وجود داشته باشد، عسل ايجاد کننده صفراي لطيف در سراسر بدن است. (به صورت جذب بذاقي، آرام آرام ليس بزنيد تا به همراه بذاق جذب شود) اگر حوصله اين کار را نداريد عسل را در آب گرم بريزيد و به صورت شربت عسل آرام آرام ميل کنيد. سريع بدن را گرم مي کند. يعني صفرا در بدن (کبد) ايجاد مي کند. خون گرم مي شود و در سراسر بدن منتشر مي شود. هر چقدر ميزان گرمي خون بيشتر شود، يعني ميزان صفراي خون بيشتر شده است. درنتيجه شتاب گردش خون به سراسر بدن بيشترمي شود. و هر چقدر که اين خون گرمي اش بيشتر بود مانع توليد زائده هاي سرد مي شود و هر سردي را ذوب مي کند.


در شهرها و کشورهايي که مصرف خرماي بيشتري دارند، سرطان کمتري وجود دارد. اساساً خرما علاوه بر پيشگيري، اولين داروي درمان ضد سرطان است. چرا؟ چون خرما صفرازاست و اين گرمي مانع ايجاد و رشد غدد سرد در اندام ها مي شود.خرما انواع سرطان را درمان مي کند: خاصيت خرما در کتب معتبر جهان هم مطرح شده است. زيرا خرما صفراي سالم توليد مي کند نه صفراي زائد. خرما از بهترين تغذيه هاست، هم غذاي عضلات است و هم خون ساز.
غذاي مغز، قلب و استخوان هاست. چون سوداي سالم و لطيف هم در خرما وجود دارد، استخوان بندي را محکم مي کند.  کشورهاي خرماخيز انسان هاي درشت اندام و با عضلات قوي فراوان دارند. براي قوي کردن يک جنين در رحم مصرف خرما را سفارش مي کنيم. (هر خرمايي، خشک و تازه و…) اگر بيشتر از روزي 3 عدد خورديد با خوردن آب جبران مي شود. (سوسيس و کالباس و … را نمي شود جبران کرد و سرطان زاست) با مصرف آرام آرام روزي 3 عدد خرما در رحم ضعيف، مي شود فرزند قوي تربيت کرد. مانند عسل آن را ليس بزنيد، با بزاق هاي ايجاد شده درمعده جذب بدن مي شود و ضد سرطان است. چون گرمي پديد مي آورد افزايش دهنده صبر است و فرزنداني صبور در رحم پرورش مي دهد. براي رفع افسردگي هم از خرما بهره
مي برند. چرا؟ چون زمينه افسردگي بلغم است. افزايش بلغم باعث کاهش توان و تحمل مي شود. وقتي حضرت مريم سلام الله عليها احساس ضعف و اظهار يأس کرد خداوند فرمود خودت را به زير درخت خرما برسان. امام صادق عليه السلام به اين مضمون  فرمودند که: «اگر خداوند چيزي بهتر از خرما داشت به حضرت مريم مي داد.»
برخي اعتقاد دارند که اهميت خرما بيشتر از عسل است. خرما ضد غم ترين داروهاست ولي توان پاک کردن بسياري از غم ها را ندارد، بايد با اعتماد بر خداوند ريشه غم را از بين برد، در اين صورت است که شتاب درمان بالا مي رود. قدرت روحي نقش مهمي در جذب دارو دارد، کساني که به لطف خدا اميدوار و اميد به درمان دارند بهبودشان سريع تر انجام مي شود. اگر اميد نباشد بهترين اطبا با بهترين داروها هم اثر نمي کنند. آرامش اعصاب، يقين و باور، نقش بسيار مهمي بر اخلاط دارد و بايد اميد، ايمان، دعا و … را در بيمار زنده کرد. تعريفي از سرطان: هر خلطي مي تواند بلور شود، تبديل به سودا شود، رشد فزاينده کند، اسم آن  مي شود سرطان. يک تکه از آن شناورمي شود در نقاط ديگر بدن، که معمولا در نقاط سرد شناور مي شود و پشت نقاطي مثل ريه و استخوان ها لانه مي کند، رشد مي کند و منتشر مي شود و همه جا را فرا مي گيرد.
نکته اي مهم: ماده سرطاني قلب را نشانه نمي گيرد زيرا گرم ترين نقطه بدن است. کبد داخلش گرم و بيرونش سرد است. (صفراوي و سردي) و سرطان به بيرون کبد که سرد است رخنه مي کند. پس براي جلوگيري از توسعه و انتشار سرطان بايد:
1- ازخوردن غذاهاي با مزاج سرد جداً پرهيز کنيم.
2- مصرف گرمي هاي لطيف را افزايش دهيم و تکرار کنيم.
3- از سردي هاي روحي، رواني بکاهيم و گرمي هاي روحي و رواني (اميد) را افزايش دهيم. (دعا را افزايش دهيم و ازمنفي بافان دوري کنيم) سرطان يعني چنگ اندازي؛ و اين منفي بافان چنگ اندازي مي کنند. به آدمي که کاملاً سالم است روزي چهل بار بگوييد تو سرطان داري، مبتلامي شود و دوسه هفته بعد مي ميرد! طب جديد با توجه به نتيجه آزمايش و فرمول هاي مربوطه اين را به بيمارمي گويد که چند روز بعد مي ميري، ولي لطف خدا بالاتر از اينهاست. بايد به بيمار اميد داد و نااميدي چه از سوي طبيب باشد و يا بيمار خودش نااميد باشد، از گناهان کبيره است. پس بايد پيشگيري کرد که دچار بيماري سرطان نشويم و در صورت پيدايش سرطان در وجودمان از رفتارهايي که توليد غم و افسردگي مي کند، از تغذيه غلط که ايجاد غلبه سودا دربدن مي کند، پندارها و مساکن سودازا (همنشيني با افراد بدبين و…) جداً دوري و پرهيزکرد.  راهکارهايي جهت درمان برخي از انواع سرطان هاي سرد، نقل از حکماي طب سنتي:  در صورتي که خداي ناکرده مبتلا به سرطان شديد اولاً هيچ نگران نباشيد و به لطف خدا اميدوار باشيد و با پزشک خود مشورت کنيد. در ضمن مي توان با نظر طبيب طب سنتي و اسلامي از تغذيه سالم و گياهان دارويي درماني بهره برد. زيرا طبق نظر حکما با گياه درماني و خام خواري مي توان سرطان را درمان کرد. منجمله بادام، رازيانه، خرما، عسل ، سياهدانه، کتان و… براي درمان سرطان مفيد هستند. کتان از اهميت زيادي برخوردار است. بذر کتان را به مدت 10 تا 15 دقيقه بجوشانيد، لعاب مي اندازد. به آن عسل اضافه کنيد، روزي يک قاشق غذاخوري مصرف کنيد. انواع سرطان ها را درمان مي کند. سياه دانه هم مؤثر است. کمتر چيزي به اندازه سياه دانه مؤثر است. روزي 3 قاشق مرباخوري  آن را آرام، آرام بجويد. (هر 8 ساعت يک قاشق مرباخوري) تا همراه بزاق هاي دهان جذب شود؛ کساني که نمي توانند بجوند روغن سياهدانه را با عسل مخلوط کنند و بخورند يا به جاي روغن، سياهدانه را پودر کنند و بلافاصله باعسل مخلوط کنند. «دوسين» (سياه دانه پودر شده خاصيت فرّار دارد) و هر4 ساعت يک قاشق مرباخوري بخورند. (دوسين = مخلوط يک واحد سياه دانه نيم کوب شده + 3 واحد عسل) خوردن آب خيار (صبح)، آب کاسني يا عرق کاسني (ظهر)، آب کاهو (بعد از ظهر)، آب کرفس (شب) براي درمان سرطان مفيد است. توضيح اينکه همگي به همراه عسل مصرف شود.
تا اينجا اشاره اي بود کوتاه به پيشگيري و درمان سرطان هاي سرد که در مغز، روده، معده و اندام هاي مرطوب و کولون (بخشي از روده بزرگ است که به دليل رشد غير طبيعي سلول ها اتفاق مي افتد با آثاري چون خون در مدفوع، خستگي هميشگي، کاهش وزن و …)

منبع: رسالت