دیابت را می توان یکی از شایع ترین انواع اختلالات هورمونی دانست که افراد بسیار به آن مبتلا هستند. دیابت بر دو نوع است که هر کدام ویژگی های منحصر به فرد خود را دارند. چشمان شما یکی از حساس ترین اندام ها نسبت به ابتلا به دیابت هستند. در صورت ابتلا به دیابت سلامت چشمان و بینایی شما را خطر بزرگی تهدید خواهد کرد. در ادامه با دکتر سلام همراه باشید.

بیماران دیابتی به معاینات دوره‌ای چشم پزشکی توجه کنند.

دبیر هیئت بورد چشم‌پزشکی گفت: افراد دیابتی اگر علامتی هم نداشته باشند باید منظم تحت معاینات دوره‌ای چشم پزشکی قرار بگیرند.

محمود جباروند‌ رئیس انجمن چشم پزشکی ایران در نشست خبری‌ بیست و هفتمین‌ کنگره چشم پزشکی ایران که صبح امروز در انجمن چشم پزشکی ایران برگزار شد، اظهار کرد: تنها چشم پزشکان می‌توانند‌ بیماری‌های چشم را تشخیص دهند‌ و آنها را درمان کنند‌، به طور مثال چشم پزشک می‌تواند تشخیص دهد که آیا فردی استعداد ابتلا به بیماری آب سیاه را دارد یا خیر؟

وی بیان کرد: افراد برای تأیید سلامت بینایی‌ خود باید فقط به چشم پزشک مراجعه کنند، اپتومتریست‌ها حق تشخیص و درمان بیماری‌ها را ندارند و تنها در تشخیص‌ عیوب انکساری‌ و درمان آنها فعالیت می‌کنند.

رئیس انجمن چشم پزشکی ایران با بیان اینکه اپتیک‌ و تشخیص عیوب انکساری 90 درصد رشته چشم پزشکی را تشکیل می‌دهد، افزود: کوریکلوم‌ آموزش چشم پزشکی و بینایی سنجی‌ تعیین شد که سلامت بینایی افراد تحت تأثیر تشخیص‌های نادرست‌ قرار نگیرد و اپتیک‌ جزو وظایف چشم‌پزشکان است.

جباروند‌ تأکید کرد: عمل جراحی آب مروارید نسبت به قبل و در دوره جدید تنها حدود 12 درصد رشد داشت اما تعرفه‌های دیگر رشته‌های پزشکی حدود 2 تا 3 برابر افزایش پیدا کرد.

وی تصریح کرد: بینایی‌سنج‌ها و اپتومتریست‌ها حق نسخه نویسی‌ ندارند و آنها باید در کنار چشم پزشکان فعالیت کنند.

رئیس انجمن چشم پزشکی ایران درباره لنزهای‌ تماسی‌ گفت: قبل از تجویز لنز تماسی‌ برای فرد باید شخص از نظر بیماری‌های پلک و سطح چشم بررسی‌ شود زیرا هر خر‌اشی که به چشم وارد شود می‌تواند سبب عفونت‌های قرنیه‌ شود که گاهی این عفونت‌ها منجر به تخلیه‌ چشم می‌شوند بنابراین‌ افراد باید در هنگام مصرف لنزهای‌ تماسی نکات بهداشتی را به خوبی رعایت و از مصرف لنزهای‌ اجاره‌ای خودداری‌ کنند و برای تعیین نوع لنز حتما نزد چشم‌ پزشک بروند.

در ادامه این نشست خبری مسعود ناصری‌پور دبیر هیأت بورد‌ چشم پزشکی، اظهار کرد: عیوب انکساری‌ شایع‌ترین اختلالات چشم پزشکی‌ محسوب می‌شود و مبنایی‌ برای معاینات منظم چشم است افراد باید به این نکته توجه داشته باشند که داشتن دید 10 دهم‌ لزوماً به معنای سلامت کامل چشم نیست و فرد می‌تواند با وجود‌ برخورداری از این دید‌ به بیماری‌های دیگر چشم دچار باشد.

وی بیان کرد: اپتومتریست‌ها بر حیطه‌ تشخیص و درمان‌های غیرجراحی عیوب انکساری‌ فعالیت می‌کنند که متأسفانه گاهی اشخاصی در رسانه‌ها بیان می‌کنند که برای تشخیص‌ بیماری‌های چشمی افراد باید به اپتومتریست‌ها مراجعه کنند در حالی که‌ این اشتباه است.

دبیر هیأت بورد‌ چشم پزشکی عنوان کرد: بیماری دیابت همه عروق‌ بدن را گرفتار می‌کند بنابراین بیشتر قسمت‌های چشم ( داخلی و خارجی ) می‌تواند تحت تأثیر این عارضه قرار بگیرد و مبتلایان به دیابت‌ 2 تا 4 برابر نسبت به افراد عادی در معرض ابتلا به بیماری آب مروارید‌ قرار دارند، همچنین در این افراد خشکی چشم و زخم قرنیه‌ شیوع بالایی دارد.

ناصری‌پور افزود: اختلالات بینایی در بیماری دیابت‌ می‌تواند ناشی از تورم لکه زرد باشد‌، البته در برخی مواقع اختلالات بینایی‌ ناشی از ایجاد عروق اضافی در شبکیه‌ است که این امر منجر به خونریزی‌ چشمی می‌شود و در افراد مبتلا به دیابت‌ گلوکوم‌ و اختلالات داخل چشمی شیوع بالایی دارد.

وی توصیه کرد: مبتلایان به دیابت حتی اگر هیچ علامتی نداشته باشند‌ باید به طور منظم تحت معاینات دوره‌ای قرار بگیرند که فواصل‌ بین معاینات به شدت علائم بیماری بستگی دارد و شبکیه‌ چشم مبتلایان به دیابت‌ باید به طور منظم معاینه شود که نوسانات‌ قند خون می‌تواند سبب ایجاد عیوب انکساری‌ شود.

دبیر هیأت بورد‌ چشم پزشکی درباره شیوع دیابت در ایران گفت: شیوع دیابت در ایران بین 8 تا 10 درصد است، البته استان یزد در مقایسه با استان‌های دیگر شیوع بالا‌تری دارد. هر چه طول مدتی که فرد دچار دیابت است بیشتر باشد احتمال شیوع بیماری‌های چشمی نیز افزایش پیدا می‌کند. مبتلایان به دیابت نوع یک‌ باید در طول 5 سال نخست تشخیص بیماری تحت معاینه چشم پزشک قرار گیرند ولی افراد دچار دیابت نوع 2 باید از همان ابتدا به چشم پزشک مراجعه کنند.

ناصری‌پور تأکید کرد: میزان قند خون و طول مدت ابتلا به دیابت‌ دو عامل مهمی هستند که در بروز اختلالات چشمی‌ در بیماری دیابت نقش دارند برخی از بیماران تصور می‌کنند که چون قند خون ناشتای‌ آنها در محدوده نرمال قرار دارد یا انسولین‌ تزریق‌ می‌کنند، بنابراین نیازی به مراجعه به چشم پزشک ندارند در حالیکه این باوری اشتباه است و معیار مناسب برای بیماران دیابتی‌ توجه به هموگلوبین‌ A1C است که هموگلوبین‌ A1C باید 7 یا زیر 7 باشد.

وی‌ در خصوص اینکه احتمال‌ نابینایی‌ در مبتلایان به دیابت چقدر است، گفت: احتمال نابینایی‌ در این افراد به شدت بیماری‌ و نحوه کنترل آن بستگی دارد به طوری که‌ اگر این عارضه‌ به خوبی کنترل شود، ممکن است با وجود اینکه فردی 30 سال به بیماری دیابت مبتلا بوده ولی از نظر چشمی‌ اختلالی‌ نداشته باشد‌ بنابراین‌ احتمال نابینایی‌ در مبتلایان به دیابت‌ به شدت در طول مدت ابتلا به این عارضه‌ بستگی دارد.

دبیر هیئت بورد‌ چشم پزشکی عنوان کرد: یکی از بیماری‌هایی که در افراد بالای 50 سال شایع است‌ بیماری تخریب‌ ماکولا‌یی وابسته به سن، ( AMD ) است که از عوامل مؤثر در ابتلا به این عارضه‌ می‌توان به زمینه‌های ژنتیکی‌، استعمال دخانیات‌ و بیماری فشار خون اشاره کرد و در کشورهای‌ پیشرفته بیماری AMD شایع‌ترین علت‌ اختلال دید قابل توجه‌ در افراد بالای 50 سال را تشکیل می‌دهد.

ناصری‌پور‌ افزود: بیماری AMD دو فرم خشک و تر دارد‌ که در فرم خشک این عارضه‌ تغییرات رنگدانه‌ای در شبکیه‌ چشم ایجاد می‌شود و در فرم تر‌ عروق‌ جدید در چشم تشکیل شده که بینایی‌ و مرکز شبکیه‌ را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

وی یادآور شد: درمان این عارضه‌ اغلب به کمک تزریقات داخل چشم انجام می‌شود که این تزریقات باید بطور مرتب صورت گیرد و گاهی تعداد جلسات زیادی بیمار باید به چشم پزشک مراجعه کند.

منبع: باشگاه خبرنگاران