ویرایش ژن کریسپر و مقابله با سقط جنین و بیماری های ژنتیکی

 

محققان به تازگی موفق به یافتن روش جدیدی برای ویرایش ژن کریسپر شدند. در این ویرایش قدرت تغییر این ژن فراهم خواهد آمد و بسیاری از امراض ژنتیکی قابل درمان خواهند بود. همچنین این روش می تواند مانع سقط جنین مکرر در برخی افراد شود.


در حدود 2 سال پیش بود که دانشمندان انگلیسی انستیتو فرانسیس کریک لندن موفق شدند مجوز ویرایش ژن های جنین انسان را دریافت کنند و حالا محققان این موسسه موفق شده اند روش کریسپر جدیدی به نام «CRISPR Cas9» را روی جنین انسان اعمال کنند.

روش ویرایش ژن کریسپر امکان اعمال تغییرات دائمی یک ژن را فراهم می آورد و می توان بسیاری از مشکلات ژنتیکی را توسط آن رفع نمود. دانشمندان با استفاده از این روش دریافته اند که فقدان یک ژن به خصوص که تعیین کننده نحوه شکل گیری جنین در چند روز اولیه پس از باروری است، می تواند منجر به شکل گیری و رشد نا مناسب جنین گردد. این مسئله به آنان در یافتن علت سقط جنین مکرر برخی از خانم های باردار کمک خواهد کرد.

سازنده های ژن ها در انسان ها که به نام «OCT4» شناخته می شوند، نقش اساسی در شکل گیری مراحل اولیه جنین دارند. بر اساس تحقیقات این دانشمندان مشخص شده که کم فعالی OCT4 ممکن است دلیل اصلی عدم رشد کامل جنین باشد که در نهایت منجر به سقط جنین می شود.

به گفته «کتی نیاکان» (Kathy Niakan) مدیر این پروژه در انستیتو فرانسیس کریک، اطلاعات جدید همچنین می تواند به یافتن دلایل شکست لقاح مصنوعی نیز کمک کند. امروزه روش لقاح مصنوعی به عنوان تنها روش بارداری برخی از زوج هایی است که قصد فرزندآوری از طریق ژن های خود را دارند؛ ولی متاسفانه تنها حدود 36 درصد از باروری های انجام شده توسط این روش به تشکیل جنین سالم ختم می شوند.

لازم به ذکر است که در این آزمایش 41 جنین انسان که به واسطه بارداری مصنوعی ایجاد شده بودند، به محققان این پروژه اهدا شدند.

دیجیاتو


بیشتر بخوانید: هیدرونفروز جنینی چیست و چه علائمی دارد؟