بی خوابی

یکی از شایع ترین اختلال در خواب، بی خوابی می باشد. فردی که دچار بی خوابی شده است با کم ترین سر و صدا نمی توانند بخوابد و از این موضوع بسیار رنج می برد. در این مقاله از دکتر سلام علل بی خوابی و راه های درمان بی خوابی را آماده کرده ایم. توصیه ما این است که حتما این مقاله را مطالعه کنید و از دست ندهید. با ما همراه شوید.

دبیرعلمی سی و دومین همایش سالیانه انجمن علمی روان پزشکان ایران در سال 94 اعلام کرده بود که یک سوم مردم ایران از بی خوابی به عنوان شایع ترین اختلال خواب رنج می برند.

بی خوابی یا کم خوابی فرد به طور مستمر یا به عبارتی مشکل در خوابیدن و بیدارشدن با کوچک ترین تحرک و یا سروصدا که منجر به زدوده شدن خواب شود؛ و مسائلی نظیر آن را بی خوابی یا اختلالات خواب می گویند.

از دیدگاه روانشناسان بی خوابی بیماری محسوب نمی شود اما باعث ایجاد بیماری و خود جزئی از علائم بیماری است. از این رو روانشناسان معتقد هستند بی خوابی یا کم خوابی معمولاً ناشی از هراس مبهم و دلواپسی که منشئی ناشناخته دارد که باعث می شود فرد احساس عدم اطمینان، درماندگی و برانگیختگی می شود. همه ی این ترس ها در وآژه ای بنام اضطراب خلاصه می شود. اضطراب در زندگی مردم وجود دارد و در صورتی که اضطراب مزمن و شدید باشد غیرعادی و مشکل ساز خواهد بود. تحقیقات حاکی از این است که اضطراب در طبقات کم در آمد، بین زنان ۱٫۴ برابر مردان رایج است، میان سال و سال خورده بیشتر دیده می شود. بی خوابی علل های زیادی دارد، می توان به تنهایی، افسردگی خروپف، بی‌خوابی، قطع تنفس در خواب و حتی مصرف کافئین اشاره کرد. نمی توان منکر این باشیم که با پیشرفت تکنولوژی مردم رو به گوشی های هوشمند، تبلت ها و دیگر ابزارها آوردند و این خود عاملی برای کم خوابی است.

وزارت بهداشت آمریکا آماری را منتشر کرده است که نشان می دهد سالانه ۶۴ میلیون نفر از آمریکایی‌ها مشکل کم خوابی دارند. دبیرعلمی سی و دومین همایش سالیانه انجمن علمی روان پزشکان ایران در سال 94 اعلام کرده بود که یک سوم مردم ایران از بی خوابی به عنوان شایع ترین اختلال خواب رنج می برند.

متخصصان اعتقاد دارند با بالا رفتن سن بی خوابی افزایش می‌یابد که در افراد بالای ۶۵ سال از درصد بالاتری برخوردار است. بطور کلی اختلالات خواب هم درسنین کودکی نیز شایع است.

شاید عده ای بر این باور هستند که مصرف داروهای ضد افسردگی و قرص های خواب آور می تواند در درمان بی خوابی به آنها کمک کند؛ اما غافل از این که این درمان موقتی است. گفتنی است بهترین راه درمان بی خوابی تحریک دستگاه عصبی مرکزی است.

انواع بی‌خوابی که تا کنون سه نوع آن شناخته شده است می توان به گذرا، حاد و مزمن اشاره کرد.

در نوع بی‌خوابی گذرا گفته شده است این نوع بی خوابی بین چند روز تا یک هفته طول می‌کشد و احتمال آن استرس است. در بی‌خوابی حاد گفتنی ست بین سه هفته تا شش ماه است. اما در مورد بی‌خوابی مزمن که از نوع خطرناکی است به بی‌خوابی بیش از یک سال اطلاق می‌شود و احتمال دارد باعث اختلالات حواس در فرد شود و شاید هم سال ها طول بکشد. این نوع کم‌خوابی می‌تواند نتیجه مستقیم مشکلات روانی باشد.

از عوارض کم‌ خوابی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

– کاهش بهره ذهنی

– ابتلا به سرطان

– کندشدن واکنش محیطی

– خطر افسردگی

– افزایش خطر اختلالات عصبی

– ضعف سیستم ایمنی بدن

– افزایش خطر ابتلا به دیابت

– افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی-عروقی

– فشار خون

چاقی: پژوهشگران مرکز تحقیق تغذیه در نیویورک، کم‌ خوابی شبانه را علاوه بر به هم ریختن حال، هوا و مزاج آدمی، موجب چاقی و به هم ریختن ظاهر بدن می دانند.

برای درمان بی خوابی می توان قبل از خواب مطالعه کرد و یا اینکه عادت غذایی را اصلاح دهیم. اگر بتوان صبح زود بیدار شد و مشغول کارهای روزانه شویم، با این کار بدن فعالیت کرده و بستر را برای خوابیدن در ساعت استراحت مهیا کرده ایم. علاوه بر این گفته شده است عسل های طبیعی حاوی اسید خواب آور تریپتوفان بوده و برای درمان بی خوابی مفید هستند.

منبع: رهیاب