image_13930317496917

در این مطلب میخواهیم  عوارض سوء و بیماری زائی داروهای ماهواره ای غیر مجاز ،را از زبان سخنگوی سازمان غذا و دارو برایتان بازگو کنیم اسامس این داروها و عوارض هرکدام در این مطلب ذکر شده است

سخنگوی سازمان غذا و دارو، ضمن اعلام اسامی داروهای ماهواره ای غیر مجاز، تصریح کرد که مصرف این داروها در ماه های اخیر ، سبب مرگ چند نفر و ابتلای عده ای دیگر به سوءهاضمه شده است.

«محمد هاشمی» در گفت وگو با ایرنا افزود: با تبلیغات بی شمار ماهواره ای و اینترنتی، شاهد مصرف روزافزون و وسیع داروهای غیرمجاز از جمله لاغری بوده ایم که باوجود هشدارهای مکرر سازمان غذا ودارو، در ماه های اخیر چندین مورد تلفات جانی و موارد زیادی سوء هاضمه بدلیل مصرف چنین داروهایی اتفاق افتاده است.

وی ادامه داد: سازمان غذا و دارو با همکاری ستاد مرکزی اطلاع رسانی داروها و سموم (دی پی آی سی) این سازمان، پس از رصد و شناسایی انواع داروهای لاغری موجود در تبلیغات ماهواره ای و اینترنتی، این نوع محصولات را معرفی و عوارض سوء آنها را اعلام می کند.

هاشمی افزود: از آنجاییکه انگیزه مصرف این محصولات در بین جوانان و بانوان مثل باشگاه های ورزشی خصوصا بدنسازی و سالن های زیبایی مثل آرایشگاه های زنانه بیشتر شده از این رو با اطلاع رسانی، باید جلوی مصرف این گونه محصولات گرفته شود.

وی در معرفی این داروها گفت: قرص های دارای آمفتامین شامل ریلاکر، نوتری فیت است که عملکرد این نوع قرص ها، سوزاندن چربی و کالری در بدن معرفی شده که نشانگر وجود ترکیبات آمفتامین و کافئین در این قرص ها است.

به گفته هاشمی، «مجیک اسلیم» نیز از دیگر داروهای غیر مجاز است که در عملکرد لاغری این قرص به افزایش سوخت وساز بدن و دفع چربی های اضافه اشاره شده، که نشانگر وجود آمفتامین و کافئین است.

وی ادامه داد: اسلیمینگ نیز از داروهایی است که به کاهش اشتها و افزایش چربی سوزی معرفی می شود که به علت وجود آمفتامین ها درترکیبات این قرص است.

هاشمی گفت: شنگ یو آن فانگ ، بوتانیکال اسلیمینگ نیز جزو داروهای لاغری به فروش می رسد که به چربی سوز قوی معرفی می شوند که به دلیل وجود آمفتامین در ترکیبات این دارو است.

وی ادامه داد: عوارض مصرف داروهای دارای آمفتامین باعث افزایش انبساط عروقی و افزایش ضربان قلب، افزایش فشار خون، سکته های قلبی و مغزی می شود.

هاشمی گفت: نام های تجاری متا بولایف (Meta bolife)، متریم (Metrim)، هربا لایف آدی فین (Herbalife Adiphen)، ترمولایف (Thermolife) ، ترمالین(Thermalean)، لیپودراین (Lipodrene) ، زی ماکس (Zymax) ، جنی سیل(Genicil)، پاتینت لاین (Patent lean)، ترمو اسلیم (Thermo slim)، آلترا لیپولاین (Ultralipo lean)، تایم لایف (Time life) و اکس انا دراین (Xenadrine) به عنوان داروها و مکمل های لاغری در بازار قاچاق عرضه می شوند.

سخنگوی سازمان غذا و دارو ادامه داد: از اجزای مهم و فعال این داروها و مکمل های لاغری افدرین و کافئین است که مصرف افدرین به عنوان یک داروی محرک جهت کاهش وزن از طرف سازمان غذا و داروی آمریکا ممنوع است.

هاشمی گفت: باید توجه داشت که گیاهی بودن منشا یک فرآورده دلیل بر بی خطری آن نیست.

وی تصریح کرد: در صورتی که عنوان Ma Huange (نام دیگر افدرین)، Ephedrine ، کافئین وKolaunt برروی بسته بندی فرآورده ای باشد، باید از مصرف آنها خودداری کرد.

وی خاطرنشان کرد: هیچ مدرکی مبنی بر اینکه Ephedra به کاهش وزن کمک می کند، وجود ندارد و از عوارض آن می توان به لرزش، حمله قلبی، سکته، افزایش فشار خون، سیروز کبدی و تخریب بافت عضلانی اشاره کرد.

هاشمی گفت: ورزش سنگین و دهیدراتاسیون ( از دست دادن آب بدن) عوارض جانبی دارو را تشدید می کنند.

سخنگوی سازمان غذا و دارو گفت: عوارض این قرص ها به طور دقیق مانند عوارض مصرف شیشه شامل تپش قلب، بی قراری، بی خوابی زیاد، لاغری سریع، قطع اشتها و حتی توهم است.

هاشمی افزود: متاسفانه معلوم نیست چه میزان مصرف می تواند این حالات را پیش آورد ولی ممکن است فردی مقدار زیادی از این قرص ها را در طول چند ماه مصرف کند و عارضه خاصی نشان ندهد اما در برخی موارد بدن ها به قدری مستعد است که حتی با مصرف یک یا دو عدد قرص فرد دچار عارضه های شدید شده و به آن وابسته می شوند .

وی خاطرنشان کرد: اگرچه این قرص ها ممکن است سبب لاغری شوند اما به دنبال آن عوارض بسیار شدید و حالات بدی در انتظار فرد خواهد بود که گاهی حتی با قطع قرص عوارض برطرف نمی شود.

** قرص های دارای سیبوترامین

سخنگوی سازمان غذا و دارو گفت: داروی ˈسیبوترامین ˈ مهارکننده جذب مجدد منوآمین ها است که به صورت مرکزی عمل می کند و موجب کاهش کلسترول مفید (HDL) و تری گلیسیرید و افزایش فشار خون و تعداد نبض می شود.

هاشمی ادامه داد: سوپراسلیم از دیگر داروهایی است که در عملکرد لاغری آن به چربی سوزی و کاهش اشتها اشاره شده که به علت وجود سیبوترامین با مهار بازجذب سرتونین و نوراپی نفرین در مغز باعث کاهش اشتها می شود.

وی افزود: پارت اسلیم نیز دارویی است که به کاهش وزن سریع و مهار کننده اشتها معرفی می شود که سیبوترامین و آمفتامین ها در ترکیبات این قرص است.

هاشمی خاطرنشان کرد: سیبوترامین با مهار بازجذب سرتونین و نوراپی نفرین و تحریک تولید هورمون های سروتونین و سایر کاتکولامین ها و تاثیر آنها بر مرکز اشتها در مغز باعث کاهش اشتها می شود.

هاشمی گفت: عوارض مصرف این داروها بی اشتهایی مفرط ، بی خوابی، مشکلات عروقی، افزایش فشارخون و ضربان قلب، حمله ی قلبی و سکته های مغزی است.

وی تصریح کرد: مجوز مصرف داروی سیبوترامین قبلا دارای تأییدیه از سازمان های جهانی بوده است که به دلیل بالا بردن ریسک سکته های مغزی و قلبی، در اروپا و آمریکا لغو شده است و شرکت سازنده مجبور به جمع آوری این دارو از بازارهای اروپا و آمریکا شده اند و از سال 1390 از فهرست داروهای ایران نیز حذف شده است.

سخنگوی سازمان غذا و دارو اظهار داشت: استفاده از این دارو به دلیل بالا بردن خطر سکته های مغزی و قلبی و همچنین بالا بردن فشارخون بیمارانی که از این دارو به عنوان داروی ضد چاقی استفاده می کنند به هیچ وجه توصیه نمی شود.

** داروهایی که دفع آب بدن را بالا می برند

هاشمی گفت: این قرص ها معمولا از چای سبزGreen tea ، درخت غان white birch و آب آلو prunus domestic تهیه می شوند که خواص مسهلی معروف هستند.

وی تصریح کرد:در واقع این داروها در صورتی که شخصی دچار مشکلات گوارشی یا احتباس آب باشد موثر عمل می کنند اما در کاهش وزن تاثیر چندانی ندارند.