مصرف قلیان عوارض بسیاری برای مصرف کنندگان به همراه دارد و این موضوع بر هیچ کس پوشیده نیست. با این وجود برخلاف داده نشدن اجازه ی صدور حتی یک پروانه فروش فرآورده‌های دخانی، در برخی اماکن سیستم بیرون بر قلیان نیز درست شده است.

ایرج حریرچی، قائم مقام وزیر بهداشت افزود: ما قانوني داريم كه لازم‌الاجراست و در هيچ قانوني گفته نشده كه برای اجرای یک قانون پيش زمينه آماده كنيد.
حریرچی ادامه داد: تعجب می‌کنم که اصلا چرا اسم اصرار به اجرای قانون گذاشته می‌شود؛ زیرا قانون لازم‌الاجرا در این زمینه وجود دارد که در آن گفته می‌شود هر نوع تشویق مستقیم و غیرمستقیم یا تحریک افراد به استعمال دخانیات ممنوع است.
وی اظهارداشت: همین ‌که بگوییم جوانان چون بیکار هستند، به سمت مصرف قلیان کشیده می شوند، خود تشویق مستقیم یا غیرمستقیم مصرف مواد دخانی است که غیر قانونی است.قائم مقام وزارت بهداشت با بیان اینکه خود تنباکوی قانونی، هزاران ضرر دارد و باید دید چه چیزی در آن می‌ریزند که قیمتش کاهش پیدا می‌کند، گفت: در حال حاضر حتی در بعضی قهوه‌خانه‌های غیرمجاز هم دیده شده که ترکیبات آمفتامین، مواد مخدر و حتی شیشه در تنباکوی قلیان‌ها ریخته می‌شود.
حریرچی در پاسخ به این سوال که مسئول نظارت بر اماکنی که قلیان عرضه می کنند، کیست؟ گفت: در مکان‌هایی كه از قبل مجوز دارند و تعداد آنها كم است، خود صنف بايد نظارت كند اما باید توجه کرد كسي كه هروئين توزيع مي كند مي‌تواند مواد مخدر را هم به تنباكوها اضافه كند كه منجر به اعتياد مي‌شود.
وی خاطرنشان کرد: فاجعه است كه پنج درصد مردان روزانه قليان مصرف مي‌كنند و متاسفانه كشش دختران نیز به مصرف قليان افزایش یافته است.سخنگوی وزارت بهداشت با تاکید بر اینکه بايد به فكر سلامت جوانان باشيم و قانون نیز باید اجرا شود، گفت: ما دستبوس دادستان‌هايي كه قانون ١١ ساله را به اجرا درآورده‌اند، هستيم.
18 درصد قلیانی‌ها معتاد می شوند
دبیر کل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران نیز در این برنامه، عرضه قلیان را مغایر با انضباط اجتماعی دانست و گفت: زنگ خطری در کشور به صدا درآمده و آن گسترش مصرف قلیان در میان جوانان است.
محمدرضا مسجدی افزود: طی تحقیقات به عمل آمده ۲۵ درصد آقایان بالای ۱۷ سال و پنج درصد خانم‌های بالای ۱۷ سال دخانیات استعمال می کنند، همچنین مطالعات انجام شده حاکی از آن است که استعمال قلیان در دختران در برخی از مراکز به ۳۵ درصد و در میان پسران تا ۴۲ درصد رسیده است که این آمار مربوط به سنین دبیرستان و دانشگاهی است.مسجدی با اشاره به اینکه جمع‌آوری قلیان قسمتی از قانون جامع کنترل و مبارزه با دخانیات است، ادامه داد: قهوه‌خانه مجوز دار جدید که مجوز عرضه قلیان داشته باشد، نداریم.وی با بیان اینکه در مورد قلیان سنت شکنی عجيبی در حال رخ دادن است گفت: ۱۸ درصد کسانی که قلیان می‌کشند، معتاد می‌شوند.
بلایی که قلیان بر سر زنان می‌آورد
کارشناس مسئول بیماری‌های قلبی، عروقی وزارت بهداشت گفت: زنان سیگاری یک و نیم تا دو برابر از همسالان خود که استعمال دخانیات ندارند، مبتلا به بیماری‌های عروق کرونر می‌شوند، همچنین باید توجه داشت که هر بار استعمال قلیان برابر با 70 نخ سیگار است و این موضوع خطرات زیادی برای زنان به همراه دارد.
طاهره سماوات با تأکید بر اینکه ارتباط استعمال دخانیات با بیماری‌های قلبی عروقی ثابت شده است، به فارس، گفت: زنانی که حین بارداری دخانیات مصرف می‌کنند و یا پیش از این سابقه استعمال دخانیات دارند، نسبت به سایر زنان نوزادان کم‌وزنی به دنیا می‌آورند که این کم‌وزنی و کوچکی نوزاد ممکن است در آینده سبب فشار خون بالای آن شود و این مسئله زمینه‌ساز بیماری‌های قلبی و عروقی خواهد شد. سماوات افزود: 60 درصد از سکته‌های مغزی و 50 درصد از سکته‌های قلبی مرتبط با فشار خون بالا است و زنان نیز نسبت به مردان بیشتر مبتلا به دیابت می‌شوند که این مسئله زمینه‌ساز ابتلا به بیماری‌های عروق کرونر است. وی تأکید کرد: زنان برای مبارزه با بیماری‌های قلبی و عروقی باید با چاقی مبارزه کنند و با تغذیه مناسب و تحرک کافی، از دیابت پیشگیری کنند تا کمتر دچار بیماری‌های قلبی و عروقی شوند.

منبع: کیهان