زمانی که یک نوزاد از طریق روش طبیعی یا واژینالی به دنیا می آید، در هنگام عبور از کانال زایمان در معرض بسیاری از باکتری های مفید که به عنوان «میکروبیوتا» نیز شناخته شده اند، قرار می گیرد. این شامل ترکیباتی از باکتری هاست که به نوزاد کمک می کند تا اولین وعده غذایی خود را هضم کند. نوزادان متولد شده از طریق سزارین، بخش هایی از این ویژگی های خوب طبیعی را ازدست می دهند. درعوض، آنها به طور عمده توسط میکروب هایی از پوست، یک مجموعه بسیار متفاوت از گونه های باکتری قرار می گیرند. این تفاوت در باکتری های میکروبیوتا، تا ماه ها بعد و گاهی پس از سال ها بعد از تولد نوزاد، قابل اندازه گیری است. این دلیلی شد برای به وجود آمدن ایده کاشت واژینال؛ یعنی تلاش برای اصلاح این توازن و برگرداندن بعضی از باکتری های خوب به نوزاد.

این عمل که به عنوان “Micro birthing” نیز شناخته می شود، شامل گرفتن مقداری از مایع داخل واژن مادر و خالی کردن آن بر دهان، چشم ها، صورت و پوست نوزاد درست بلافاصله پس از تولد از طریق سزارین می باشد. عقیده این است که این عمل اجازه می دهد تا کودک متولد شده از طریق عمل سزارین، در تماس با باکتری های موجود در کانال زایمان قرار بگیرد. پزشکان امیدوارند که با این کار، باکتریهای روده افزایش پیدا کرده و خطر بیماری هایی مانند آلرژی و چاقی در نوزاد کاهش پیدا کند.

در حال حاضر تحقیقات زیادی در حال اجراست تا نقش باکتری های میکروبیوتا را در سلامت و بیماری مورد بررسی قرار دهد. برخی از تحقیقات اخیر که بسیار عالی هستند، نشان می دهند که عمل کاشت واژینال، می تواند تا حدودی میکروبیوتای نوزاد متولد شده از طریق عمل سزارین را تغییر دهد، تا بیشتر شبیه به میکروبیوتای نوزادان متولد شده از طریق زایمان طبیعی یا واژینال باشد.


حتما بخوانید : دوش واژینال چیست؟


اما علیرغم افزایش محبوبیت این روش و تحقیقات کنونی در مورد میکروبیوتا، هنوز شواهد کافی برای سودمندی استفاده از این روش وجود ندارد. تحقیقات جدید منتشر شده در BMJ نشان می دهد که به دلیل عدم شواهد کافی، متخصصان پزشکی نمی توانند آن را توصیه کرده و یا برای انجام آن، مادران باردار را تشویق به انجام آن کنند.

1- آیا استفاده از این روش ایمن است؟

متاسفانه ما برای نشان دادن ایمنی این روش در نوزادان، و نشان دادن اثرات مثبت و مفید این تغییرات در نوزادان، راه درازی در پیش داریم. نوزادان تازه متولد شده از طریق عمل سزارین، در واقع دارای کاهش خطر ابتلا برای انتقال برخی از باکتری ها و ویروس های بالقوه مضر درون کانال زایمان هستند. اما با کاشت واژینال، این باکتری ها و ویروس های مضر را می توان به نوزادان منتقل کرد و این کار به طور بالقوه باعث عفونتی ویرانگر خواهد شد.

البته همه این باکتری ها و ویروس ها، به طور بالقوه مضر نیستند، بنابراین مادران و پزشکان آنها همیشه نمی دانند که آیا این باکتری ها و ویروس های مضر در مایع واژن وجود دارد یا خیر. با این همه به نظر می آید این روش دارای ریسک بالایی است و به عنوان یک روش «امن» برای نوزادان تازه متولد شده شناخته نمی شود. البته اگر شواهد برای نشان دادن مزایای سلامتی کاشت واژینال، به حد کافی واضح و نمایان باشد، ممکن است در آینده استفاده از این روش تغییر کرده و «امن» شناخته شود. اما درحال حاضر یک هیئت ژوری اینجاست که عقیده دارد که کاشت واژینال، بیشتر از آنچه مفید باشد، در واقع مضر است.

2- پیامد هایی برای پزشکان و بیماران

ما به همه پزشکان و ماما ها در بیمارستان های خود توصیه می کنیم که عمل کاشت واژینال را انجام ندهند. این غیرمنطقی است که متخصصان مراقبت های بهداشتی را به انجام یک روش که اثربخشی آناثبات نشده است و ممکن است باعث آسیب شود، ترغیب کنیم. والدین می توانند این روش را خودشان پیشنهاد دهند؛ اما باید آنها نیز بدانند و با دقت فکر کنند و در مورد مزایا و خطرات بالقوه آن با پزشک مشورت کنند. ما همچنین می توانیم والدین هر کودکی را که عمل کاشت واژینال بر روی او انجام شده است، مطمئن کنیم که اگر فرزند آنها بیمار بود یا حال خوشی نداشت، با ذکر انجام کاشت واژینال، به پزشک متخصص کودکان، او را به بررسی بیشتر وادار سازند.

اگر پزشک متخصص آنها بداند که یک نوزاد تازه متولد شده توسط بخش سزارین، کاشت واژینال دریافت کرده است، ممکن است وی، ارزیابی خود را از خطر عفونت جدی تغییر و اصلاح کند. تغذیه با شیر مادر و استفاده از آنتی بیوتیک نیز، برای تغییر میکروبیوتا راهی شناخته شده است. مادرانی که امیدوارند تا کودک آنها یک میکروبیوتای سالم داشته باشد، بهتر است تمرکز خود را بر روی تغذیه نوزاد با شیر مادر بیشتر ساخته و از قرار گرفتن در معرض آنتی بیوتیک های غیرضروری پرهیز کنند.

زمان زیادی طول خواهد کشید تا تعیین شود که آیا کاشت واژینال، منافع بهداشتی را فراهم می کند یا خیر. و اینکه آیا این مزایا، سنگین تر از خطرات بالقوه آن است یا خیر. با توجه به افزایش محبوبیت و تقاضا های زیاد برای این عمل، این تحقیق باید خیلی زود انجام گیرد. این مطالعات همچنین باید به بررسی اثرات تغذیه با شیر مادر و مواجهه با آنتی بیوتیک برای گسترش میکروبیوتا و ارزیابی مزایای بالقوه کاشت واژینال در زمینه این اصلاح کنندگان بپردازد.


در این باره بیشتر بخوانید: IVF روشی کار آمد برای درمان اختلالات بارداری و ناباروری


برگردان: سیما آزادفلاح

هرگونه کپی برداری با ذکر نام دکتر سلام و لینک دهی مستقیم مجاز است