عطسه

با رسیدن فصل پاییز و به مرور سرد شدن هوا بیماری های مختلفی به همراه این فصل رنگارنگ می آید که باید بیشتر از گذشته مراقبت خودتان باشید تا از ابتلا به این بیماری ها جلوگیری کنید. در این مقاله از دکتر سلام نکاتی در خصوص پیشگیری از ابتلا به بیماری های مختلف در پاییز را آماده کرده ایم. پیشنهاد می کنیم که حتما این مقاله را مطالعه کنید. با ما همراه شوید.

فصل پاییز، فصل شب نشینی و دور هم جمع شدن خانواده و فامیل است، سرمای هوا باعث می شود که افراد خانواده زودتر به خانه بیایند و در کنار یکدیگر اوقات شب را سپری کنند، اما شرط این دور هم جمع شدن و لذت بردن از بودن کنار یکدیگر سلامتی است و اگر یکی از افراد خانواده بیمار باشد این فصل زیبا تبدیل به فصلی پر دردسر خواهد شد.

فصل رنگارنگ با بیماری های متنوع

فصل پاییز و البته زمستان، زمان اوج ابتلا به بیماری های گوناگون است هر چند سرماخوردگی و آنفلوآنزا مهمترین بیماری این فصل ها می باشد اما بیماری های دیگر نیز همزمان با فرا رسیدن این فصل ها به سراغ انسان می آید و او را به زحمت و دردسر می اندازد.

سردرد، سینوزیت و آبریزش بینی از دیگر بیماری های رایج این فصل می باشند که طاقت انسان را کم می کنند و او را از کار و زندگی باز می دارند، یک متخصص گوش و حلق و بینی در این باره می گوید: «سینوس ها به طور طبیعی پر از هوا هستند اما وقتی مسدود و پر از مایع می شوند، باکتری ها در آنها شروع به رشد می کنند و باعث عفونت می شوند، این عفونت سینوزیت نامیده می شود، بیماری سرماخوردگی یا آنفلوآنزا عفونت های سینوزیتی را تشدید می کند، ترشحات زردرنگ از بینی، سردرد و احساس فشار و درد از علائم سینوزیت است و مهمترین راه پیشگیری از این بیماری، دوری از هوای آلوده و مصرف مایعات فراوان است. قرار گرفتن در معرض سرمای شدید، باد کولر یا پنکه و جریان مستقیم هوا این بیماری را تشدید می کند.»

بیماری های پوستی و اگزما نیز از دیگر بیماری های شایع فصل سرما هستند که علائم آن قرمزی، خشکی، خارش و سوزش در پوست و تاول های ریز است.

«پوست افرادی که به اگزما یا حساسیت های پوستی، جوش، تاول و خشکی مبتلا می شوند معمولاً بسیار خشک و تحریک پذیر است و عامل ژنتیکی و وراثتی، شرایط زندگی و تغییرات آب و هوایی، همچنین نوع تغذیه در ایجاد بیماری های پوستی بسیار تأثیرگذار است.

«نگرانی، اضطراب و استرس نیز بر روی بیماری های پوستی تأثیر فراوان می گذارد و معمولاً کسانی که به اگزما، آلرژی های پوستی و عفونت های باکتریال مبتلا می شوند افرادی مضطرب و نگران هستند که نسبت به هر مسئله ای ابراز نگرانی می کنند.»

استفاده از دستگاه بخور و مرطوب نگه داشتن فضای خانه، استفاده از کرم های مرطوب کننده و لوسیون های مناسب، پرهیز از هر گونه استرس و نگرانی و استفاده از غذای مناسب، میوه ها و سبزیجات تازه از جمله راهکارهایی است که این دانشجوی پزشکی برای درمان بیماری های پوستی در فصل پاییز و زمستان توصیه می کند.

شروع فصل پاییز که با ریزش برگ آغاز می شود معمولاً با گرده افشانی گیاهان مختلف هم همراه است و همین مسئله موجب می شود که بیماری آلرژی نیز در این فصل شیوع زیادی پیدا کند.

آبریزش بینی، خارش گلو، سوزش بینی و چشم از جمله عوارض این بیماری است.

خانمی که خود را دانشجوی معماری معرفی می کند درباره بیماری های فصل پاییز و به ویژه آلرژی و حساسیت می گوید: «خوشبختانه من به دلیل اینکه از میوه ها و سبزیجات متنوع و تازه استفاده می کنم و از غذاهای فرآوری شده پرهیز می کنم کمتر به بیماری مبتلا می شوم به خصوص اینکه ورزش کردن و پیاده روی را با زندگی خودم همراه و هماهنگ کرده ام و روزی نیست که حداقل چند حرکت ورزشی انجام ندهم اما متأسفانه با آغاز فصل پاییز و یا فصل بهار که گرده افشانی گل ها آغاز می شود آلرژی من هم شروع می شود و عطسه های ممتد و پی در پی و آب ریزش بینی و چشم امانم را بریده است و من را از کار و زندگی بازداشته است. گاهی سر کلاس درس آنقدر عطسه می کنم که مجبور می شوم کلاس را ترک کنم و برای مدتی از فضای درس و کلاس دور بمانم.»

وی اضافه می کند: «البته به پزشک متخصص هم مراجعه کرده ام و توصیه های پزشک را رعایت می کنم مثلاً از خوردن غذاها و میوه های حساسیت زا مانند بادمجان، گوجه فرنگی، سوسیس و کالباس و… جداً پرهیز می کنم اما به دلیل شرایط خاص این فصل ها بیماری آلرژی من شروع می شود و من را به دردسر می اندازد.»

این دانشجو همچنین تصریح می کند: «به دلیل همین بیماری سعی می کنم از رفتن به پارک و باغ خودداری کنم زیرا گرده های گل، گرد و غبار و قارچ هایی که روی درختان و برگ ها وجود دارد عامل تشدید کننده بیماری آلرژی است.»

دردهای مفصلی و استخوان درد، بیماری های قلبی و بیماری های روحی و افسردگی نیز از دیگر بیماری های شایع در فصل پاییز و زمستان هستند که با کاهش دما و سردی هوا خود را بیشتر نمایان می سازند.

تحقیقات نشان می دهد که با شروع فصل سرما برخی از افراد مبتلا به افسردگی فصلی می شوند و تمایل دارند که در این فصل در تنهایی و انزوا به سر ببرند و از معاشرت با دیگران پرهیز کنند.

براساس این تحقیقات شیوع افسردگی فصلی بین زنان به مراتب بیشتر از مردان است اما علائم این اختلال در مردان شدیدتر می باشد، هر چند که عامل ژنتیکی در ایجاد این اختلال موثر می باشد اما با مشاوره درمانی و مراجعه به کارشناسان متخصص، این بیماری بهبود پیدا می کند. شرکت در جمع های فامیلی یا میهمانی های دوستانه، معاشرت با خویشاوندان و گفت وگو و تبادل نظر با دیگران از جمله راه هایی است که می تواند در درمان بیماری افسردگی موثر واقع شود.

استرس و فشار عصبی به توانایی عملکرد سیستم ایمنی صدمه می زند، افراد مضطرب با فشار عصبی بالا بیشتر مستعد بیماری هستند، لذا دوری کردن از هرگونه فشار عصبی و استرس می تواند انرژی فرد را چه از لحاظ روحی و چه از لحاظ جسمی افزایش دهد و روحیه او را قوی و توانمند سازد.

راهکارهای موثر برای جلوگیری از عطسه های پاییزی راه های پیشگیری از بیماری های پاییزی چگونه از ابتلا به بیماری ها در پاییز جلوگیری کنیم.

عطسه

پیشگیری بهتر از درمان

میکروب ها و ویروس ها به راحتی بین افراد سرایت کرده و به کسانی بیشترین صدمه را می زنند که از سیستم ایمنی ضعیفی برخوردارند، اغلب بیماری های واگیردار و عفونی اگر به موقع درمان نشوند خطرناک خواهند شد و حتی به مرگ منجر خواهند شد بنابراین پیشگیری از این بیماری ها می تواند در عدم ابتلا به آنان بسیار موثر باشد و از وقوع مرگ و نیستی جلوگیری کند.

«از آنجا که غالب بیماری های مسری و واگیردار از طریق تماس با فرد بیمار منتقل می شود بهترین راه حفاظت در مقابل این بیماری ها، شستن مکرر دست ها با آب گرم و صابون است. پوشیدن لباس های مناسب در این فصل ها که دمای هوا پایین می آید از دیگر راه های پیشگیری از بیماری های این فصل است.»

«محیط خانه و فضای کار خود را نیز باید تمیز نگه داریم تا باکتری ها و ویروس ها امکان اشاعه نداشته باشند، نوشیدن غذاهای سالم، مایعات فراوان، میوه و سبزیجات تازه و سالم نیز در عدم ابتلا به بیماری های عفونی موثر است.»

«کسانی که در محیط های آلوده به دود سیگار قرار می گیرند سریع تر از دیگر افراد به بیماری دچار می شوند زیرا دود سیگار مجاری تنفسی آنان را حساس می کند و در مقابل ویروس ها آسیب پذیرتر هستند.»

«مهمترین عامل داشتن یک بدن سالم، تغذیه مناسب است، نوشیدن آب و مایعات مناسب و خوردن غذاهای سالم تاثیر فراوانی در عدم ابتلا به بیماری های گوناگون دارد.» وی اضافه می کند: «نقش ویتامین ها را نیز در جلوگیری از ابتلا به بیماری ها نباید نادیده گرفت، به طور مثال ویتامینC در تمام اشکال آنچه به شکل قرص، چه شربت و چه میوه می تواند برای جلوگیری از سرماخوردگی موثر باشد. ویتامین B نیز که در غلات به وفور وجود دارد از دیگر ویتامین های ضروری بدن است، ویتامین های دیگری نظیر E، K، D و… نیز که در گوشت قرمز، گوشت مرغ، غلات، حبوبات، تخم مرغ، شیر و ماست یافت می شود از دیگر ویتامین های مورد نیاز سیستم ایمنی هر انسانی است.»

ماده ای به نام «کوئرسیتین» وجود دارد که خاصیت آنتی اکسیدانی دارد و در تقویت دستگاه ایمنی بدن بسیار موثر است بنابراین خودرن سبزیجات و میوه هایی که پوست تیره دارند مثل سیب یا کلم بروکلی، کلم قرمز، پیاز قرمز، زغال اخته، گیلاس، لوبیا، چای و… که مقادیر زیادی از این ماده ضداکسیدان دارند در عدم ابتلا به بیماری های ویروسی همچون سرماخوردگی و آنفلوآنزا و حتی بیماری سرطان تاثیر فراوانی دارد.

استراحت کافی

هر انسان سالمی حداقل به ۷ تا ۸ ساعت خواب کافی نیاز دارد تا سیستم ایمنی بدنش در بهترین وضعیت ممکن قرار گیرد، اما افرادی که بیمار می شوند به زمان بیشتری برای استراحت نیاز دارند تا با بیماری مقابله کنند. بیماران بهتر است در خانه بمانند تا هم در زمان کوتاهتری بهبود پیدا کنند و سرعت درمان آنان بیشتر شود و هم از شیوع بیماری و سرایت آن به دیگران جلوگیری کنند.

«گاهی بچه هایی را به درمانگاه می آورند که سرما خورده و یا آنفلوآنزا گرفته اند اما به دلیل اینکه خوب استراحت نکرده اند و زمان کافی برای بهبود آنها در نظر گرفته نشده ویروس بیماری به طور کامل از بدن آنان خارج نشده و دوباره به این بیماری مبتلا شده اند.»

«نکته جالب اینجاست که برخی از خانواده ها بار اول که برای درمان فرزند خود می آیند خودشان سالم هستند و هنوز مبتلا نشده اند اما بار دیگر فرد یا افراد دیگری از خانواده هم مبتلا شده اند و برای درمان به پزشک مراجعه می کنند.»

این درمانگر تصریح می کند: «در حالی که اگر همان بار اول فرزند خود را به خوبی مراقبت می کردند و تمام نکات ایمنی و بهداشتی را رعایت می کردند هم فرزندشان سریع تر بهبود پیدا می کرد و هم دیگر افراد خانواده به بیماری مبتلا نمی شدند.»

آغاز فصل پاییز و کاهش دما علت اصلی سرما خوردگی به آنفلوآنزا و دیگر بیماری های این فصل نیست چرا که این بیماری ها معمولا ویروسی هستند و از دیگران به انسان منتقل می شود اما سرما می تواند باعث کاهش استقامت و نیروی بدنی شود. کسانی که احساس سرما می کنند و در معرض ویروس های مختلف قرار می گیرند به دلیل احساس ضعف بدنی پذیرای ویروس می شوند و سریع تر به بیماری دچار می گردند به همین دلیل با رعایت مسائل ایمنی و بهداشتی می توان سیستم ایمنی بدن را تقویت کرد و سلامت جسمی و روحی را تضمین کرد.

منبع: تیک