عصب کشی مجدد دندان از زبان دکتر نوروززاده

درد دندان و به خصوص عصب کشی دندان بسیار ناراحت کننده می باشد،در این مقاله به دلایل عصب کشی مجدد دندان که به آن درمان مجدد ریشه نیز گفته می شود و روش عصب کشی مجدد دندان خواهیم پرداخت.

علت عصب کشی مجدد دندان از زبان دکتر نوروززاده

اکثر درمانهای ریشه یا همان روت کانال تراپی همان دفعه اول با موفقیت انجام میشوند ولی در برخي موارد، دندان‌هايي که معالجه ريشه شده‌اند، درمان‌شان با موفقيت همراه نيست و توصيه مي‌شود براي اينکه نقايص درمان قبلي رفع شود مجددا تحت درمان قرار گيرند. در برخي موارد، حين کار براي دندانپزشک مشکل‌هايي ايجاد مي‌شود يا به علت ساختمان، آناتومي و شکل دندان در ريشه‌ها کار ايده‌آل انجام نمي‌شود.

بنابراين ممکن است درمان اوليه ناموفق باشد. همچنين ممکن است به علت عفونت قبلي ريشه‌ها، ضايعه در انتهاي ريشه شکل بگيرد که در اين صورت دندان با تشخيص دندان‌پزشک کانديداي درمان مجدد خواهد شد. در برخي موارد با وجود درمان ايده‌آل نتيجه درمان موفقيت‌آميز نيست و به عبارت بهتر درمان با شکست مواجه مي‌شود. در اين صورت ممکن است دندان‌پزشک متخصص تصميم بگيرد مجددا دندان را تحت درمان قرار دهد يا اينکه جراحي کند. همچنين در صورتي که دنداني درمان شده باشد و پرکردگي تاج آن تخليه شده باشد با نظر دندان‌پزشک مجددا تحت درمان قرار مي‌گيرد.

مراحل و روش درمان مجدد عصب کشی دندان

در مرحله اول پس از برداشتن پوسيدگي و ترميمهاي قبلي ، از تاج دندان مسيري جهت ورود به فضاي داخل دندان و كانالها ايجاد ميگردد.

در مرحله دوم تمام مواد پر شده قبلي در كانالها را توسط وسائل باريك سوزن مانندي ( بنام فايل ) خارج نموده و پس از نفوذ تاانتهاي كانال در صورت امكان سراسر ريشه را توسط اين وسايل از سايز كوچك به بزرگ تميز و پاكيزه مي كنيم.

در مرحله سوم با مواد مخصوص صورتي رنگي ( به نام گوتا پركا ) ، كانال تميز و پاكيزه شده را پر و مسدود مي‌كنيم تا ميكروبها نتوانند در اين فضاها وارد شوند.

در تمام مراحل فوق، طول كاركرد وسايل بكار برده شده تا انتها كانال توسط راديوگرافي و وسايل ديجيتالي كنترل مي گردد و در نهايت تاج دندان ، پانسمان شده و جهت ترميم و يا روكش كردنِ دندان به دندانپزشك مربوطه ارجاع مي گرديد.

اصطلاح غلط عصب كِشي يا عصب كُشي تنها اقدامي كم و جزئي از مراحل فوق مي باشد و لفظ درمان مجدد ريشه (ري اندو) اصطلاح صحيح مي باشد.

 

آیا عصب کشی مجدد دندان بهترین روش است:

در صورت امکان ، بهتر است از دندان های طبیعی خود محافظت کنید، اما دندانی که دوباره عصب کشی شده است می تواند برای سال ها و حتی برای یک عمر به خوبی کار کند. پیشرفت در تکنولوژی همیشگی است و تکنیک های به روز شده ممکن است برای حفظ دندان مورد استفاده قرار بگیرند، که احتمالا هنگامی که شما پر کردگی اولیه دندان خود را انجام دادید موجود نبوده اند. اگر درمان مجدد غیر جراحی یک گزینه نیست، پس جراحی انتهای ریشه ممکن است در نظر گرفته شود. این جراحی شامل ایجاد یک شکاف برای ایجاد دسترسی به انتهای ریشه ها است. هم چنین اندودنتیکس ممکن است در رابطه با درمان مجدد یا به عنوان جایگزین توصیه می شود.

تنها جایگزین دیگر برای درمان مجدد یا عصب کشی نا موفق در نهایت کشیدن دندان است. سپس آن را باید با ایمپلنت، بریج و یا پروتز متحرک جزئی جایگزین کرد که برای بازگرداندن قابلیت انجام عملکرد جویدن و زیبایی و مهمتر از همه، برای جلوگیری از حرکت دندان مجاور مورد استفاده قرار می گیرد. از آنجا که این گزینه ها نیاز به عمل جراحی و یا اعمال دندانپزشکی بر روی دندان سالم مجاور را دارد، می توانند پرهزینه و وقت گیرتر از عصب کشی مجدد و ترمیم دندان طبیعی باشند.

پرسش های متداول درباره عصب کشی مجدد دندان:

آيا دنداني كه به درمان مجدد ريشه نياز دارد لزوما دردي احساس مي كند؟

خير. از آنجاييكه اين دندان پيش از اين عصب كشي شده است و اعصاب دندان خارج شده اند ممكن است فرد دردي احساس نكند اما نداشتن درد به معناي سلامتي كامل دندان نيست. البته در مواردي ممكن است عفونت داخل كانال ها چنان زياد باشد كه وارد استخوان شود و با از بين بردن بافت استخواني و بافت هاي مجاور براي بيمار توليد درد نمايد. بهترين راه پيشگيري از چنين وضعيتي كنترل هاي دوره اي با راديوگرافي توسط دندانپزشك مي باشد.

اگر درمان مجدد با شكست مواجه شود چه راه حلي وجود دارد؟

در اکثر موارد مي‌توان براي نجات دندان جراحي پر‌ي‌اپيکال را انجام داد البته نتيجه درمان جراحي نيز تضمين شده نيست و احتمال عدم موفقيت وجود دارد. در اصل درمان مجدد و جراحي پري‌اپيکال تلاش براي حفظ دندان است و در اين دو درمان نيز احتمال شکست وجود دارد بنابراين بيمار ضمن آگاهي بايد ريسک عدم موفقيت درمان را قبول کند.

چه کسی عصب کشی دوباره را انجام می دهد ؟

درمان مجدد ریشه و یا عصب کشی دوباره، می تواند پیچیده تر و از نظر فنی چالش برانگیزتر از درمان اولیه باشد، و به طور کلی توسط متخصصان عصب کشی، ” اندودنتیست ” ها، و یا به عبارت دیگر دندانپزشکانی که در تشخیص و درمان مشکلات ریشه دندان تخصص گرفته اند انجام می شود. اکثر روش های ریشه درمانی مدرن به وسیله میکروسکوپ اجازه تنظیم درجه مناسب از دقت و پیچیدگی مورد نیاز برای اطمینان از موفقیت را فراهم می کند.