طاسی و ریزش موی شدید یکی از دغدغه های اصلی زیبایی افراد است،به همین دلیل روش های مختلفی برای درمان ریزش مو و تقویت مو وجود دارد که در این مقاله به بررسی دلایل و عوامل طاسی خواهیم پرداخت.

شايد شنيده باشد افراد كم مو يا طاس نگران تمسخر باشند. طاسی عارضه‌اي است که در جامعه‌ي ما فراگیر می‌نماید و چندي است كه مردان جوان ایرانی برای درمان طاسی و كسب زیبايي به تكاپو افتاده‌اند، موضوعي كه دستمايه تبليغات فراوان براي موسسات و روش‌هاي مختلف درمان طاسي شده است.

برای اطلاع بیشتر درباره‌ي طاسی، دلايل آن و روش‌هاي درمان يا پيشگيري از اين معضل با دکتر سهیل فاتح، متخصص پوست و مو از دانشگاه تهران و عضو آکادمی متخصصین پوست آمريكا گفت‌وگو كرديم.

از كی كچل شد؟

بیماری‌های مرتبط با مو شامل اين مواردند: بیماری‌های قارچی و انگلی، بیماری‌های خودایمنی، ریزش مو همراه بارداری، بیماری‌های مادرزادی و ژنتیکی و بیماری‌های روان‌زاد.

مشهورترین بیماری عفونی مرتبط با مو درگیری قارچی سر یا همان کچلی است که این بیماری عمدتا در سنین کودکی در تعقيب تماس‌های نزدیک کودکان با کودک مبتلا رخ می‌دهد. علامت مهمان، ترشحات خارجي و سست شدن موها در یک ناحیه است.

اگر کچلی سریعا درمان شود خوشبختانه بدون هیچ عارضه‌ای بهبودی می‌یابد. در مواردی که کچلی درمان نشود ممکن است تمام سر را بگیرد و حتی ریزش موی دایمی بدهد.

از مهم‌تربن بیماری‌های انگلی مرتبط با مو شپش سر است. این بیماری هم مانند کچلی در کودکان شایع‌تر است و در اثر تماس‌های سر با سر رخ می‌دهد.

اولین نشانه‌ي کچلی، خارش سر است و با دقت در موهای کودک مبتلا می‌توان به آسانی تخم شپش یا رشک را در ساقه‌ي موها يافت.

در موارد شدید حتی خود شپش ـ در حال راه رفتن روی سر کودک ـ قابل رویت است. در مجموع، پلان و دیسکویید لوپوس از جمله بیماری‌های خودایمنی است که مو را درگیر مي‌كند و بیشتر اوقات باعث ریزش موی غیر قابل بازگشت می‌شود.

علت دقیق این بیماری‌ها ناشناخته است و به دلایل نامعلومي سامانه‌ي ایمنی خود فرد علیه پیاز موها وارد عمل می‌شود.

ریزش مو هنگام بارداری معمولا سه ماه بعد زایمان رخ می‌دهد بسیار شایع است و اغلب به دلیل تخلیه‌ي ذخایر آهن و مواد معدنی بدن مادر ـ در زمان بارداری و شیردهی ـ ظاهر می‌شود که به راحتی قابل درمان است.

چرا كچل شدم؟

گاهی به دلایل مادرزادی و ژنتیکی موهای سر اصلا از همان بدو تولد رشد نمی‌کند یا بسیار کم‌پشت است.

یکی از دلایل ریزش مو علل روان‌زاد است که در اصطلاح پزشکی «تریکوتیلومانیا» نام دارد. در اين بیماری، فرد به دلایل روانی، آرام آرام شروع به کندن موها می‌کند که درمان آن با متخصص روانپزشکی است.

چه كنم كه طاس نشوم؟

مهم‌ترین علت بروز طاسی، ریزش موی اندروژنتیک است. به عبارت دیگر پیاز موهای سر به دلایل ژنتیکی نسبت به هورمون مردانه یا تستسترون حساس است و به مرور زمان پیاز موها در اثر تماس با این هورمون از بین می‌رود و فرد طاس می‌شود. معمولا سابقه‌ي طاسی اندروژنتیک در پدر و عمو و دایی وجود دارد.

شیوع طاسی در ایران

هرچه ژنتیک خانوادگی قوی‌تر باشد ریزش موی اندروژنتیک وسیع‌تر و سریع‌تر و در سنین پایین‌تری رخ می‌دهد. بنابراین در افرادی که سابقه‌ي خانوادگی ریزش موی ژنتیک دارند هرچه درمان سریع‌تر شروع شود نتیجه بهتر است.

در مواقعی که از ریزش موی ژنتیک مدت‌ها گذشته باشد و پیاز موها در ناحیه‌ي طاسی به طور کلی از بین رفته باشد دیگر درمان بی‌فایده است و راهی جز کاشت مو وجود ندارد.

سلامت و بهداشت

طاسی اندروژنتیک در تمام نقاط کشور پراکندگی یکسانی دارد. سایر علل طاسی نظیر قارچ کچلی بیشتر در مناطقی از کشور که سطح بهداشت پایین‌تری دارند دیده می‌شود.

سبک زندگی و رعایت بهداشت فردی در پیشگیری از طاسی نقش مهمی دارد. افرادی که دچار استرس و اضطراب همیشگی هستند و خواب و استراحت خوبی ندارند بیشتر دچار ریزش مو می‌شوند. استحمام روزانه در سلامت موها بسیار مهم است.

غذاهای مغذی

غذاهایی که در تقویت مو نقش اثبات شده دارند منابع غذایی غنی از آهن است نظیر جگر و گوشت قرمز و منابع ویتامین‌های خانواده‌ي B مثل سبوس برنج و غلات.

منبع/خبرفارسی