درمان های ویژه برای تخمدان پلی کیستیک

سندروم تخمدان پلی کیستیک از بیماری های رحمی رایج در بانوان و دختران جوان است. این عارضه با استرس، چاقی، دیابت، کم تحرکی و اختلالات هورمونی ارتباط مستقیمی دارد که با بررسی علائم بالینی و سونوگرافی از رحم قابل تشخیص خواهد بود.


سندرم تخمدان پلی کیستیک چیست؟

سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یا تنبلی تخمدان یک اختلال هورمونی است که می تواند در طی سال ها باعث ناباروری زنان شود. سیکل قاعدگی به هم خورده و ممکن است قدرت باروری کاهش یابد. بدن نیز هورمون مردانه آندروژن بیشتری تولید می کند و منجر به رویش غیر طبیعی مو، آکنه و افزایش وزن می شود. علاوه بر این زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک با خطر ابتلا به بیماری های قلبی و دیابت نوع 2 روبرو هستند. درمان قطعی برای سندرم تخمدان پلی کیستیک وجود ندارد اما راهکارهای زیادی برای بهبود علائم این بیماری وجود دارد.

 

کاهش وزن

کنترل وزن برای زنان مبتلا به تنبلی تخمدان (PCOS) بسیار حائز اهمیت است. اگر شاخص توده بدنی (BMI) شما در وضعیت طبیعی یا سالم قرار دارد نیازی به کم کردن وزن ندارید اما اگر اضافه وزن دارید، حتی کمی کاهش وزن می تواند باعث تعادل هورمون ها شود.

کاهش 5 تا 7 درصد وزن بدن در طول 6 ماه می تواند به طور قابل توجهی سطح بالا و غیر طبیعی اندروژن را پایین بیاورد. این کاهش وزن در 75 درصد زنان منجر به بازیابی توانایی باروری می شود.

مقاومت به انسولین یکی دیگر از عوارض تخمدان پلی کیستک است که چاقی می تواند آن را بدتر کند. برای کاهش وزن نیاز به رژیم لاغری سنگین یا ورزش های شدید ندارید و فقط کافیست هر روز میزان کالری مصرفی خود را محاسبه کنید.

مصرف حداکثر 1200 تا 1600 کالری در روز معمولا می تواند برای کاهش وزن مفید باشد.


بیشتر بخوانید: کاهش وزن در اشخاص دارای تخمدان پلی کیستیک


عادت های غذایی خود را تغییر کنید

برای درمان تنبلی تخمدان چه بخوریم؟ بیشتر سعی کنید رژیم غذایی متعادل حاوی میوه ها، سبزیجات، غلات و لبنیات کم چرب داشته باشید. همچنین سعی کنید میزان شکر مصرفی خود را به طور قابل توجهی کاهش دهید.

از آنجایی که سندرم تخمدان پلی کیستیک با مقاومت به انسولین مرتبط است، حفظ سطح قند خون و انسولین می تواند مهم باشد. رژیم غذایی کم کربوهیدرات را امتحان کنید و بیشتر کربوهیدرات حاوی فیر استفاده کنید.

به میزان متوسط کربوهیدرات های با ارزش غذایی بالا مانند سبزیجات، میوه ها، لوبیاها و غلات بخورید و از کربوهیدرات هایی مانند غذاهای حاوی شکر، غلات سفید، آبمیوه پرهیز کنید.

درمان های ویژه برای تخمدان پلی کیستیک

فعال باشید

ورزش منظم به حفظ تعادل وزن شما کمک خواهد کرد اما علاوه بر آن فعالیت بدنی می تواند به کاهش سطح قند خون و بهبود علائم کمک کند.

اگر اضافه کردن ورزش به برنامه روزانه کار سختی است ابتدا با 30 دقیقه پیاده روی به مدت 4 تا 7 روز در هفته شروع کنید.

به جای ورزش های قدرتی روی ورزش های هوازی تمرکز کنید. ورزش های هوازی سلامت قلب، ریه و سیستم گردش خون را تقویت می کند. همچنین توانایی بدن را در کاهش وزن و داشتن وزن متعادل افزایش می دهد.

سیگار نکشید

اگر سیگار می کشید یا از سایر محصولات حاوی تنباکو استفاده می کنید، هر چه سریع تر آن را کنار بگذارید. اگر ترک کردن سیگار برایتان کار سختی است از آدامس نیکوتین یا برچسب های ترک سیگار استفاده کنید که اعتیاد شما را به مرور زمان کاهش می دهند.

تحقیقات نشان می دهند سطح آندروژن در خون زنان سیگاری بیشتر از زنان غیر سیگاری است.

 

تنظیم سیکل قاعدگی

پریود نامنظم و سنگین از جمله علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) به شمار می رود. درمان های زیادی برای تنظیم کردن سیکل قاعدگی وجود دارند. این درمان شامل داروهایی است که باعث افزایش سطح پروژسترون و کاهش تولید آندروژن می شود.

درمان های ویژه برای تخمدان پلی کیستیک

بهبود توانایی تخمک گذاری

سندرم تخمدان پلی کیستیک یا تنبلی تخمدان اغلب باعث ناباروری زنان شده و یا باردار شدن را با مشکلاتی روبرو می کنند. اگر تصمیم به بارداری دارید و به بیماری تنبلی تخمدان نیز مبتلا هستید، دکتر یا متخصص زنان داروهایی را برای بهبود تخمک گذاری برای شما تجویز می کند.
تخمدان

بررسی داروهای دیابت

متفورمین دارویی است که معمولا برای درمان دیابت نوع 2 استفاده می شود اما شواهدی وجود دارد مبنی بر اینکه این دارو علائم تخمدان پلی کیستیک یا تنبلی تخمدان را نیز بهبود می بخشد. اگرچه متفورمین هنوز برای درمان تخمدان پلی کیستیک ثابت نشده است.
کیست تخمدان

مقابله با هورمون مردانه اضافی

اگر می خواهید با علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک مرتبط با هورمون آندروژن اضافی در بدن خود مقابله کنید، دکتر برای شما داروهای آنتی آندروژن را تجویز خواهد کرد. این داروها معمولا برای درمان آکنه یا جوش صورت ناشی از تنبلی تخمدان و کاهش رویش موهای زائد استفاده می شود.
دکتر زنان

جراحی لاپاراسکوپی تخمدان

برای زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) که برای بارداری اقدام کرده اما به درمان های سنتی باروری جواب نمی دهند، متخصص زنان این روش را پیشنهاد می کند.

جراح برش کوچکی را روی شکم ایجاد می کند و لاپاراسکوپ (لوله باریکی که در انتهای آن دوربین کوچکی وصل است) را از طریق این برش داخل شکم می کند. این دوربین تصاویر با جزئیات دقیق از اندام های لگن و تخمدان در اختیار دکتر زنان قرار می دهد.

جراحی باریاتریک

اگر همواره چاق هستید و نمی توانید از طریق راه های معمول وزن کم کنید، دکتر جراحی باریاتریک را به شما پیشنهاد می کند به همین دلیل این جراحی با نام جراحی لاغری نیز شناخته می شود.

اگر به بیماری چاقی مبتلا هستید شاخص توده بدن (BMI) شما باید بالای 40 بوده یا اگر بیماری مرتبط با چاقی دارید بالای 35 است.