علائم ابولا و درمان آن

ابولا (Ebola) یک بیماری ویروسی است و منشا اصلی ایجاد آن از طریق ویروس ابولا می باشد. ویروس ابولا از دسته فیلو ویروس ها می باشد که پس از وارد شدن در خون، بیماری را در بدن فرد ایجاد می کند که با تب و خونریزی همراه است و 50 تا 90 درصد افرادی که به این بیماری مبتلا می شوند پس از مدتی فوت می شوند. البته از ۴ گونه ویروسی ابولا یک گونه تنها به یک ابتلای بدون علامت منجر می شود و به مرگ نیز منتهی نخواهد شد.

بیماری ابولا اولین بار در سال ۱۹۷۶ در یکی از استان های سودان و نیز منطقه ای در نزدیکی زئیر جایی که هم اکنون جمهوری دمکراتیک کونگو واقع شده است پیدا شد.بین ژوئن تا نوامبر آن سال ، ۲۸۴ نفر به این بیماری مبتلا شدند که در نهایت ، ۱۵۱ نفر، جان خود را از دست دادند.طی سالهای بعد، این ویروس به دیگر کشورهای آفریقایی هم گسترش یافته و هرچند سال یکبار تعدادی کشته و قربانی برجا می گذارد.البته فقط آفریقا درگیر نشده و بیماری پای خود را از آفریقا نیز بیرون گذاشته است.

ویروس ابولا گاه به گاه به طور مرگباری در میان انسانها و میمونها در آفریقا شایع میشود. این ویروس با ایجاد تب شدید و خونریزی بیمار را از پا درمی آورد و خیلی سریع گسترش مییابد.

ابولا نام نوعی ویروس است. تب خونریزی دهنده ابولا، یک بیماری شدید و کشنده است که نخستین بار در سال ۱۹۷۶میلادی شناخته شد.

نام ویروس این بیماری از یکی از رودخانه های کشور زئیر، که امروزه جمهوری دموکراتیک کنگو نام دارد، گرفته شده. این بیماری برای اولین بار در کشور کنگو دیده شد.

پژوهشگران بر این باورند که ویروس ابولا از طریق حیوانات به انسان سرایت میکند و معمولا در بدن جانوری زندگی میکند که در قاره آفریقا سکونت دارد.

علائم ابولا و درمان آن

علائم و نشانه های ابولا

فاصله زمانی ابتلا به عفونت با ویروس ابولا و شروع علائم ۲ تا ۲۱ روز است. اگر چه شایع ترین زمان بروز علائم ۸ تا ۱۰ می باشد. علائم و نشانه های این بیماری عبارتند از:

– تب

– سردرد

– درد مفاصل و عضلات

– ضعف

– اسهال

– استفراغ

– دل درد

– کاهش اشتها

برخی از بیماران ممکن است تجربه علائم زیر را نیز داشته باشند:

راش

– قرمزی چشم ها

– سکسکه

– سرفه کردن

– گلو درد

– درد قفسه سینه

– مشکلات تنفسی

– مشکل بلعیدن

– خونریزی داخلی و خارجی بدن

ابولا، اغلب باعث شروع ناگهانی علائم زیر می شود:

– تب

– ضعف شدید

– درد عضلانی

– سردرد

– گلودرد

این علائم معمولا با علائم زیر همراه هستند:

– استفراغ

– اسهال

بثورات پوستی

– اختلال کلیوی

– اختلال کبدی

– در برخی موارد شدید، خونریزی داخلی و خارجی نیز وجود دارد.

نتایج آزمایشگاهی نشان می دهد که گلبول های سفید خون و پلاکت ها در بدن افراد آلوده کم است و آنزیم های کبدی افزایش می یابد.

تا زمانی که خون و ترشحات بیمار حاوی ویروس است، او ناقل بیماری است. ویروس ابولا قادر است ۶۱ روز پس از شروع بیماری از طریق مایع منی نیز منتقل شود.

درمان ابولا

از آنجا که هیچ دارویی برای مبارزه با این ویروس وجود ندارد، تیم های مراقبت بهداشتی علائم فرد را درمان میکنند و مراقبت های حمایتی پایه ارائه می دهند. از جمله مراقبت های زیر:

– هیدراته نگه داشتن فرد با مایعات از طریق IV

– دادن اکسیژن به بیماران

– حفظ فشار خون آنها

– درمان هر گونه عفونت دیگری که بیماران دارند.

بقای فرد به کارایی خوب سیستم ایمنی بدن وی بستگی دارد. هر چه زودتر بیمار مراقبت های پزشکی دریافت کند، شانس بهبودی او نیز بیشتر خواهد شد.

علائم ابولا و درمان آن

واکسن هایی که بارقه های امید را روشن می کنند

از آنجایی که برای درمان بیماری ابولا روش قطعی وجود ندارد محققان به دنبال ساخت واکسنی هستند تا توانایی درمان این بیماری را داشته باشد. از ابتدای زمانی که ویروس ابولا شیوع یافته است تا کنون واکسن های بسیاری برای درمان این بیماری ساخته شده که هیچکدام موفق به دریافت مجورز های لازم نشده اند. چندی پیش رسانه های جهانی از کشف یک واکسن با تاثیر صد درصدی خبر دادند.

به تازگی محققان واکسن ابولا را که به طور 100 درصد در پیشگیری از ابتلا به این بیماری موفقیت آمیز بوده کشف کردند. در همه‌گیری اخیر ابولا از ماه دسامبر سال 2013 در سراسر منطقه غرب آفریقا بیش از 11 هزار نفر جان خود را از دست داده و حدود 28 هزار و 600 نفر به این ویروس کشنده آلوده شدند. شیوع این بیماری واکنش‌های جهانی زیادی را در پی داشت که یکی از آن‌ها تلاش برای تولید واکسنی موثر برای مقابله با این بیماری کشنده بود.

نتایج نهایی تحقیقات انجام گرفته روی این واکسن در گینه و سیرالئون نشان می‌دهد که این واکسن در برابر یکی از کشنده‌ترین پاتوژن‌های موجود در ویروس ابولا بیشترین قدرت مقابله را داشته و از 11 هزار و 841 نفر ساکن گینه که در این مطالعه شرکت کردند، 10 روز پس از تزریق واکسن، هیچ یک از افراد به بیماری مبتلا نشدند. البته چند نفر پس از واکسیناسیون جان خود را از دست دادند که به گفته محققان احتمالا این اشخاص به ویروس ابولا آلوده شده بودند.

کارشناسان سازمان جهانی بهداشت (WHO) اظهار داشتند: تولید این واکسن برای افرادی که در همه‌گیری اخیر این بیماری در غرب آفریقا گرفتار ابولا شدند، موثر نبوده اما در صورت شیوع مجدد این ویروس، برای مقابله با آن بسیار مفید است و از اپیدمی شدن این بیماری جلوگیری می کند.

چگونه می توانم از این بیماری جلوگیری کنم؟

بهترین راه برای جلوگیری از ابولا دور ماندن از مناطقی است که در آنجا ویروس ابولا شایع است. اگر در منطقه شیوع هستید این کارها را انجام دهید:

– اجتناب از افراد آلوده، مایعات بدن آنها و اجساد هر کسی که از این بیماری فوت کرده است.

– از دست زدن به بدن حیوانات وحشی همچون خفاش و ممیون خود داری نمایید و به هیچ عنوان از گوشت این حیوانات مصرف نکنید.
در طول روز چندیدن بار دستان خود را بشویید.

– بعد از ترک منطقه، تا 21 روز مراقب تغییرات در سلامت بدن خودتان باشید و اگر مورد را مشاهده کردید سریعا به پزشک مراجعه نمایید.