بلیچینگ چیست و چه عوارضی دارد؟

 

بلیچینگ دکتر ادیب

بلیچینگ دندان چیست؟

بلیچینگ دندان یکی از روش های علمی و موثر در سفید کردن دندان ها می باشد که امروزه بسیار از آن استفاده می شود. افراد با انجام بلیچینگ می توانند رنگ دندان های خود را تغییر بدهند و به رنگ دلخواه خود دست بیابند و دندان های زیبایی داشته باشند.

رنگ دندان‌ها به مرور زمان و با افزایش سن تغییر می کند. این رنگ بد دندان در اثر نفوذ رنگ دانه ها به ساختار لوله ای شکل مینا و تغییر مواد معدنی عاج صورت می‌گیرد و موجب ایجاد رنگ زرد در دندان می شود. بسیاری از افراد نیز به دلایل مادرزادی دارای رنگ مناسبی در دندان نمی باشند . از آن جائی که سفیدی دندان‌ها به طور ناخود آگاه نشانه‌ای از جوانی و زیبایی بر شمرده می‌شود و در زیبایی فرد تاثییرات بسیاری دارد ، همواره سفید کردن دندان ها که در علم پزشکی به آن بلیچینگ نیز گفته می شود، از محبوبیت برخوردار بوده است. این نکته قابل ذکر است که بلیچینگ دندان برروی دندان های روکش شده و همچنین روکش ایمپلنت دندان قابل انجام نمی باشد.

علل تغيير رنگ

دو گروه داخلى و خارجى هستند:

١- هنگامی که رنگ سطح خارجی دندان تغییر می کند با پاک کردن و تمیز کردن سطح دندان های می توان آن را برطرف نمود. 

دلایل آن: استعمال دخانیات، رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان، كلرهگزيدين، باكترى هاى كروموژنيك و استفاده از نوشابه و خوراکی های رنگی.

٢-تغيير رنگ هاى داخلى كه به وسيله بليچينگ قابل برداشتن است و درون بافت دندان است.

علل تغيير رنگ هاى داخلى: افزايش سن،خوراكى ها و نوشابه هاى رنگى،ترك هاى ريز مينايى،آميلوژنزيس و دنتينوژنزيس ايمپرفكتا، دخانيات، كلرهگزيدين، مصرف تتراساكلين، وجود فلورايد بيش از حد در آب، يرقان شديددر نوزادان، پوسيدگى دندان، نازك شدن مينا، ترميم هاى آمالگام، درمان نادرست ريشه، تروماى دندان.

بلیچینگ دکتر ادیب

تفاوت سفید کردن دندان و بلیچینگ

مطابق بیانیه های FDA، اصطلاح « بلیچینگ دندان » فقط زمانی استفاده می شود که امکان تمیز کردن دندان فراتر از رنگ طبیعی آن وجود داشته باشد. بنابراین هر محصول تمیز کننده (مثل یک خمیر دندان) از نظر تکنیکی یک سفید کننده دندان محسوب می شود. مطمئناً، اصطلاح سفید کننده بهتر از بلیچینگ به نظر می رسد و به همین خاطر حتی زمانی که محصولات حاوی بلیچ نیز توضیح داده می شوند، از اصطلاح سفید کننده برای انجام این کار استفاده می شود.

روش اثر ماده بليچينگ

روند بليچينگ بايد طورى باشد كه عامل اكسيدان (اتم اكسيژن نوزاد) قابليت دسترسى به نواحى مختلف مينا و عاج را پيدا كند.
هدف ما در بليچينگ انتقال اين عوامل فعال به بخش تغيير رنگ يافته دندان است و ذرات كروماتيك يا بى رنگ شوند يا از ناحيه رانده شوند.

هيدروژن پراكسايد به دليل وزن مولكولى كم از طريق ماتريس آلى مينا و عاج نفوذ مى كند و راديكال هاى آزاد آن به مولكول هاى آلى هجوم مى آورند تا به ثبات دست يابند.

اين عمل باعث آزاد سازى اكسيژن نوزاد شده و پيوند الكترون ها مى شكند،و مولكول هاى ساده تر نور كم ترى را منعكس مى كنندو دندان روشن تر به نظر مى رسد.

در مراحل اوليه

– تركيبات حلقوى كربن كه رنگدانه بيشتر دارند به زنجيره با رنگ روشن تر تبديل مى شود.

– تركيبات با باند دوگانه كربن زرد است و به هيدروكسيل بى رنگ تبديل مى شود.

– فرآيند بليچ تا جايى كه تمام رنگدانهها بى رنگ يا كم رنگ شوند ادامه دارد.

– تركيب كارباميد پروكسايد هم در مراحل نهايى شامل واكنش پروكسيد هيدروژن با تركيبات داخل دندان است.

– كار با ميد پروكسايد به اوره و هيدروژن پروكسايد تبديل مى شود.

– بليچينگ نه تنها تغيير رنگ داخلى را مى برد بلكه رنگ ذاتى عاج را نيز روشن مى كند.

بلیچینگ دکتر ادیب

مزایا و عوارض بلچینگ دندان

برای سفید کردن دندان ها به روش بلیچینگ از مواد شیمیایی استفاده می گردد. نام این مواد شیمیایی پر اکسید هیدروژن است که باعث تغییر رنگ و سفیدی دندان ها می شود. در روش بلیچینگ مواد شیمیایی به درون مینای دندان نفوذ می کنند و رنگ دانه های رسوب کرده در بین هرم‌های مینائی را اکسید می‌کنند.

با گذشت زمان نفوذ مواد اکسید کننده بلیچینگ به داخل عاج دندان که در لایه زیرین مینا قرار دارد نیز صورت گرفته و رنگ آن نیز روشن تر می‌شود. مواد استفاده شده در انواع مختلف بلیچینگ متفاوت می باشد و دارای غلظت های متفاوتی است. در مواردی که به سفید شدن فوری نیاز داشته باشیم از روش مطبی استفاده میکنیم ولی شیوه صحیح آن استفاده از هر دو روش بلیچینگ می باشد.