ارتباط کبد چرب با امراض قندی

بیماری کبد چرب از جمله عارضه هایی است که تاثیرات منفی زیادی بر سلامتی مبتلایان میگذارد. این عارضه با بیماری دیابت مرتبط است و میتواند عاملی برای بروز دیابت نوع 2 شود. مبتلایان به کبد چرب نسبت به دیگران در زمینه ابتلا به این عارضه مستعدتر هستند.

با جدیدترین نتایج تحقیقات در زمینه بیماری کبد چرب آشنا شوید!

کبد چرب چیست؟

وقتی مقدار زیادی چربی در کبد ذخیره می شود، به آن بیماری کبد چرب می گویند. انواع کبد چرب عبارت اند از: کبد چرب الکلی و کبد چرب غیر الکلی (NAFLD). در برخی موارد چربی کبد منجر به اختلال در عملکرد کبد می شود. از آنجایی که وظیفه کبد فیلتر کردن سموم از خون است، اختلال در عملکرد آن می تواند منجر به بیماری های جدی تری شود.

کبد چرب

رابطه کبد چرب با ژن

بیماری کبد چرب غیر الکلی: 1 ژن خطر ابتلا به این بیماری را افزایش داده و 1 ژن از آن محافظت می کند.

تحقیقات اخیر نشان می دهند که چرا احتمال ابتلا به بیماری کبد چرب در اسپانیایی ها زیاد و در آفریقایی- آمریکایی ها کمتر است. در واقع ژن ها نقش موثری در این زمینه دارند.

بیماری کبد چرب غیر الکلی (NAFLD) یکی از شایعترین بیماری های کبدی در ایالات متحده و اروپا است. تقریبا یک سوم آمریکایی ها به بیماری کبد چرب مبتلا هستند و در سطح جهانی نیز این آمارها بسیار بالاست.

در مقاله های مختلف چاقی و سایر علائم شناخته شده به عنوان سندرم متابولیک با ابتلا به کبد چرب غیر الکلی مرتبط هستند این در حالی است که برخی افرادی که این عوامل را دارند به بیماری کبد چرب مبتلا می شوند و برخی دیگر هرگز این بیماری را تجربه نمی کنند.

به همین دلیل گمان می شود بدن برخی افراد برای ابتلا به بیماری کبد چرب مستعدتر از دیگران است و این گرایش به نژاد و قومیت آن ها مرتبط است. کبد چرب در 33% از اروپایی-آمریکایی ها، 45% اسپانیایی_آمریکایی ها و 24% از آفریقایی-آمریکایی ها دیده می شود.

ارتباط کبد چرب با امراض قندی
انواع کبد چرب

چرا احتمال ابتلا به کبد چرب در برخی افراد بیشتر است؟

دانشکده پزشکی دانشگاه تگزاس تحقیقات جدیدی را برای بررسی بیشتر این موضوع آغاز کرد. تیم تحقیقاتی بیش از 12000 نوع ژن را شناسایی کردند که تنها یکی از آن ها با کبد چرب در ارتباط بود. یک ژن با عملکرد ناشناخته به نام PNPLA3.

نوع دیگری از این ژن به شدت با بیماری کبد چرب در ارتباط است که در 23% از اروپایی-آمریکایی ها، 49% اسپانیایی_آمریکایی ها و 17% از آفریقایی-آمریکایی ها دیده می شود.

تحقیقات نشان می دهد که ژن ها 72% از تفاوت های نژادی مرتبط با بیماری کبد چرب را توضیح می دهند. جالب تر اینکه این نوع ژن با بیماری التهاب کبد (هپاتیت) نیز در ارتباط است.

با این حال محققین اعلام کردند در حال حاضر به طور دقیق نمی توان پیش بینی کرد که افراد مبتلا به بیماری کبد چرب به بیماری های جدی تری از جمله سیروز کبدی و نارسایی کبدی نیز مبتلا خواهند شد.

ظاهرا این نوع ژن مرتبط با چربی کبد، عملکرد ژن PNPLA3 را ضعیف کرده یا به طور کلی مختل می کند.

نوع دیگری از ژن PNPLA3 با کاهش احتمال ابتلا به بیماری کبد چرب در ارتباط است. این نوع ژن به بهبود عملکرد PNPLA3 کمک می کند.

ارتباط کبد چرب با امراض قندی
دیابت

ارتباط کبد چرب با دیابت نوع 2

کبد چرب ممکن است با احتمال ابتلا به دیابت در ارتباط باشد.

تحقیقات نشان می دهد احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 در بیماران مبتلا به بیماری کبد چرب بیشتر است.

محققان دریافتند در بیماران مبتلا به کبد چرب احتمال ابتلا به برخی بیماری ها در مدت 5 سال بیشتر از افراد با کبد سالم است.

علت ابتلا به کبد چرب از جمله چاقی و مقاومت به انسولین اغلب علت ابتلا به دیابت نیز هستند.

اما در این مطالعه محققان دریافتند که در بین افرادی که غلظت انسولین مشابهی دارند، احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 در بیماران مبتلا به کبد چرب 2 برابر بیشتر است.

در تحقیقات اخیری که در زمینه ارتباط کبد چرب و دیابت انجام شد 11091 بزرگسال کره ای مورد بررسی قرار گرفتند. سطح غلظت انسولین و عملکرد کبد شرکت کنندگان در شروع تحقیق (سال 2003) و دوباره 5 سال بعد اندازه گیری شد.

در زمان شروع تحقیق در 27% شرکت کنندگان تشخیص کبد چرب انجام شد. تقریبا 2/3 بیماران مبتلا به کبد چرب اضافه وزن داشتند و چاق بودند.

همچنین تقریبا در نیمی از بیماران مبتلا به کبد چرب، غلظت انسولین ناشتا، نشانگر مقاومت به انسولین، بالاتر از دیگران بود.

در طول تحقیق کمتر از 1% از افرادی که بیماری کبد چرب نداشتند به دیابت نوع 2 مبتلا شدند در حالی که این آمار در بیماران مبتلا به کبد چرب 4% بود.

در ابتدای تحقیق مقاومت به انسولین افراد اندازه گیری شده بود و در طول تحقیق افرادی که سطح مقاومت به انسولین مشابهی داشتند با هم مقایسه شدند، در بیماران مبتلا به کبد چرب احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 دو برابر بقیه بود.

علاوه بر این، صرفه نظر از سطح مقاومت به انسولین در افراد، در بیماران مبتلا به کبد چرب عوامل خطرساز ابتلا به دیابت از جمله سطح بالای قند خون و اختلال کلسترول بیشتر به چشم می خورد.

تحقیقات جدید ثابت کرد کبد چرب می تواند به طور مستقل احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 را افزایش دهد. به همین دلیل درمان کبد چرب از اهمیت بالایی برخوردار است.