یکی از مهمترین برنامه های خانم های خانه دار تهیه و پخت غذاهای خوشمزه و لذیذ مخصوص شب یلدا می باشد،در این مقاله دکتر سلام شما را با انواع غذاهای ویژه شب یلدا و روش تهیه آن ها آشنا می نماید.هر استان ومنطقه ای از ایران عزیزمان غذا وشیرینی مخصوص به خود را آماده می کنند .غذای شب چله اصفهانی ها پلو ماهی و یا یکی از غذاهای محلی مانند کوفته، دلمه، ..است .سفرهٔ مردم شیراز مثل سفرهٔ نوروز رنگین است. مرکبات و هندوانه برای سرد مزاج‌ها و خرما و رنگینک برای گرم مزاج‌ها موجود است.در اردبیل رسم است که خانواده‌ها شب یلدا دور هم جمع می‌شوند و تا پاسی از شب با هم شب نشینی می‌کنند.

روش تهیه انار پلوی خوشمزه شب یلدا:

انار پلو خوشمزه و جدید برای دوستداران انار می‌باشد، با درست کردن این پلو مزه ای جدید و جالب از مخلوط انار، کشمش و پسته را تجربه می‌کنید.
هر خانواده ایرانى در هر جایى به سبک آداب و رسوم نیاکان خود براى یلدا شام تهیه مى‌کند. شام یلدا معمولاً یکى از خوش خوراک‌ترین غذا‌هاى اقوام مختلف است.
غذای اصلی این شب، خورشت فسنجان است. اما در برخی استان‌ها غذاهای دیگری هم رایج است. در شمال ایران گیلانى‌ها یا سبزى پلو درست مى‌کنند یا ترشى تره و در کنار آن سرسفره غذا ماهى سفید و یا ماهى دودى مى‌گذارند.
اما در شیراز غذاى ویژه سفره یلدا هویج پلو است. شیرازى‌ها معمولاً براى شب یلدا سفره پهن مى‌کنند. کنار غذا انواع تنقلات مربوط به یلدا را بر سرسفره مى‌گذارند.

مواد لازم برای 4 نفر:
برنج 2 پیمانه
انار دانه شده یک و نیم پیمانه
خلال پسته یک سوم پیمانه
گشنیز تازه خرد شده یک پیمانه
پودر تخم گشنیز یک قاشق مربا‌خوری
کشمش پلویی نصف پیمانه
زعفران به مقدار لازم

طرز تهیه انار پلو برای شب یلدا :
برنج را با آب و نمک خیس کرده، سپس به روش معمول آبکش کنید.
مابقی مواد لازم را با یکدیگر مخلوط کرده و هنگام دم کردن برنج، یک ردیف برنج ریخته، یک ردیف مخلوط انار و همینطور ادامه دهید تا آخر و نهایتا اجازه دهید برنج دم بکشد.
هنگام کشیدن برنج مقداری کره و زعفران روی برنج داده و سپس در بشقاب یا دیس مورد نظر کشیده و سرو کنید.

 

 

شب یلدا با کلم‌پلوی شیرازی:

این غذا با کوفته قلقلی درست می‌شه ولی می‌تونید از گوشت قیمه هم اضافه کنید. نیم کیلو گوشت چرخ‌کرده رو با ادویه، نمک، یک پیاز رنده شده و دو قاشق آرد نخودچی ورز بدید و کوفته‌های ریز درست کنید و توی روغن سرخ کنید.

حالا یه دونه کلم‌برگ بزرگ سفید رو رشته رشته خرد کنید و یه تفت مختصری بهش بدید تا کمی نرم بشه. یک پیاز وسه قاشق رب گوجه بهش اضافه کنید. اندازه یک لیوان آب‌گوشت روی این مواد بریزید و بذارید چند دقیقه بپزه و بعد

کوفته‌های سرخ شده رو توش بریزید. یک ربع پخت تا کشیدن آب

این مایه زمان مناسبیه. نمک و فلفل و پودر دارچین و زعفران دم‌کرده رو قبل از کشیده شدن آب مایه توش بریزید.

تو مدتی که مایه غذا می‌پزه، برنج رو آبکش کنید و برنج‌ها رو کمی زودتر از موقعی که برنج سفید می‌پزید آبکش کنید و لایه لایه از مایه گوشت و برنج توی قابلمه بچینید. برای اینکه غذاتون خوب دم‌بکشه یک قاشق روغن داغ و نصف

لیوان آب داغ روش بریزید و دم‌کنی بذارید و روی حرارت ملایم برنج رو دم کنید.

 

 

 خَشیل غذای مخصوص آذری:

شب یلدا، در شهرهای آذربایجان و بین مردم ترک، شب طولانی و شادیه که از غروب آفتاب مراسم مختلفی برای این شب اجرا می‌شه. البته تدارکات مربوط به شکم و خوراکی محور همه برنامه‌هاست.

خشیل یکی از غذاهاییه که کنار غذاهای دیگه تو سفره شب یلدا چیده می‌شه. این یکی از غذاهای زمستونی مردم آذربایجانه که به خاطر کالری بالایی که داره مقاومت بدن رو هم در مقابل هوای سرد این مناطق بالا می‌بره.

هرچند همه فامیل تو این شب بلند دور هم جمع می‌شن و مقدار زیادی غذا باید پخته بشه، اما دستور غذا رو برای ۴ نفر می‌نویسیم که بتونید به نسبت جمعیت کم و زیادش کنید.

یک پیمانه بلغور گندم، ۶ قاشق غذاخوری آرد گندم، یک لیتر آب سرد، شیر و عسل و کره به مقدار دلخواه کنار بذارید. بلغور رو چند ساعت قبل از شروع بدو بدو برای تدارک شب یلدا با آب سرد خیس کنید. بذارید با حرارت ملایم بپزه و بعد که خوب پخت و آبش رو کشید، بذاریدش کنار. حالا آرد رو برای چند دقیقه روی حرارت ملایم تفت بدید تا بوی خامش از بین بره و بعد آب و بلغور رو بهش اضافه کنید. هم بزنید تا حسابی غلیظ بشه.

وقتی این دسر ساده حسابی غلیظ شد، برای سرو اونو تو ظرف گودی بریزید و شیر و عسل گرم رو وسطش خالی کنید. بعضی‌ها کره آب شده هم روی این غذا می‌ریزن و شما هم می‌تونید امتحانش کنید. چاشنی این غذا شیره

 

خورش انار (ناردون) با مرغ غذای شب چله شمالی ها:

مرغ را کمی سرخ کرده و با ۲ لیوان آب به مدت ۱/۵ ساعت روی حرارت ملایم قرار داده تا بپزد. پیاز را خرد کرده و در روغن طلایی می کنیم. دانه های انار را در آن تفت می دهیم تا آب انار کشیده شده و خورشت به روغن بیفتد.
در صورت قرمز نبودن انارها رب گوجه را اضافه کرده، نمک و ادویه جات را داخل آن می ریزیم.
در کنار مرغ یا گوشت پخته شده قرار می دهیم.توجه داشته باشید که تنها کمتر از یک پیمانه آب داخل خورش باقی مانده باشد.خورشت را بدون گذاشتن درپوش قابلمه ( زیرا دانه های انار سفید خواهند شد) به مدت نیم ساعت روی حرارت ملایم نگه می داریم تا اصطلاحاً جا افتاده و کاملاً به روغن بیفتد. غلظت خورش مانند فسنجان باشد.
در صورت تمایل می توانیم بادمجان های سرخ شده را هم در کنار آن قرار دهیم.