بررسی علل بروز انواع اختلالات تیروئیدی

غده تیروئید از جمله مهمترین غدد بدن به شمار می رود که در صورت کم کار بودن یا پرکاربودن آسیب های زیادی به سلامتی مان وارد میکند. می خواهیم به انواع علائم و نشانه های بیماری های تیروئیدی در این بخش اشاره کنیم. با برخی نشانه ها در بدنتان می توانید پی به اختلالات تیروئیدی ببرید.


دکتر رضا کریمی: قبلا در مورد بزرگی تیروئید مطالبی گفته ایم. گاهی اطرافیان بیمار متوجه بزرگی و تورم در جلوی گردن می‌شوند و بیمار با مراجعه به پزشک در صدد بررسی این مشکل برمی‌آید.

نکته مهم این است برجستگی‌ها و تورم‌های جلو و پایین گردن مربوط به تیروئید هستند و برجستگی‌های زیر فک و بالای گردن معمولا به غده‌های لنفی مربوط می‌شوند.

البته این وظیفه پزشک خانواده دوره دیده و متخصص است که می‌تواند انواع تورم‌های گردن را از هم تشخیص دهد و به متخصص مربوط ارجاع دهد. در کشور ما هنوز پزشک خانواده متخصص وجود ندارد و گاه بیماران برای تشخیص یک مشکل کوچک سردرگم می‌شوند.

بررسی علل بروز انواع اختلالات تیروئیدی

اولین نشانه سرطان تیروئید، وجود یک گره یا ندول در غده تیروئید است که معمولا خود بیمار یا اطرافیان متوجه آن می‌شوند. در این زمان روش استاندارد نمونه‌برداری سوزنی از این گره است. در صورتی که سلول‌های سرطانی در گره وجود داشته باشند، پاتولوژیست آن را تشخیص می‌دهد و گزارش می‌کند. البته باید دانست درصد بسیار کمی از ندول‌ها بدخیم و بقیه کاملا خوش‌خیم هستند که این موضوع با یک سونوگرافی دقیق از تیروئید و بعد از نمونه‌برداری مشخص می‌شود.

سرطان تیروئید در سنین جوانی و میانسالی شیوع دارد و در خانم‌ها شایع‌تر است. این بدخیمی اگرچه نسبت به سرطان‌های ریه، پستان، پوست و کولون خیلی شایع نیست، اما جزو سرطان‌های با شیوع متوسط است به طوری که بروز آن حدود یک در ده هزار نفر در سال است یعنی در یک شهر متوسط با جمعیت 500 هزار نفر در هر سال حدود 50 نفر به این سرطان مبتلا می‌شوند. خوشبختانه این سرطان چندان بدخیم نیست و کاملا درمان می‌شود. در صورتی که سلول سرطانی در گره تیروئید تشخیص داده شود باید قسمتی یا کل غده تیروئید با جراحی خارج شود.

بررسی علل بروز انواع اختلالات تیروئیدی

اکنون نوبت به ید رادیواکتیو یا ید 131 می‌رسد که پاکسازی را انجام دهد. خاصیت مهم سلول‌های سرطانی تیروئید که آنها را از بقیه سرطان‌ها جدا می‌کند این است که ید را بشدت جذب می‌کنند و به این ترتیب وقتی مقدار کمی ید رادیواکتیو به بیمار خورانده می‌شود بیشتر آن در سلول‌های سرطانی باقیمانده متمرکز می‌شود و باعث از بین رفتن آنها می‌شود، در حالی که بیشتر سلول‌های سالم بدن که ید را جذب نمی‌کنند در امان می‌مانند. بعد از جراحی و دادن ید رادیواکتیو بیمار با هورمون تیروئید درمان می‌شود تا هم جبران نداشتن غده تیروئید شود و هم با دادن هورمون تیروئید به بیمار سلول‌های باقیمانده سرطان (احتمالی) فرصت رشد پیدا نکنند.

آنچه اهمیت دارد این که توده‌های تیروئید چه خوش‌خیم و چه بدخیم اگر بموقع تشخیص داده و درمان شوند بخوبی کنترل شده و بیمار معمولا عمر طولانی و عادی خواهد داشت و بجز زحمت و رنج یک جراحی و مراجعه به متخصصان می‌تواند زندگی عادی داشته باشد. از بیماری‌های تیروئید نترسید و با اعتماد به پزشک متخصص و مجرب بیماری‌تان را پیگیری کنید.

*فوق‌تخصص غدد و متابولیسم

جام جم