دندانپزشکی هیراد: در مورد ایمپلنت دندان چه می دانید؟

ایمپلنت دندان دندانپزشکی هیراد

از دست دادن یک یا چند دندان تاثیر به سزایی در چهره و مهم تر از آن در روحیه و اعتماد به نفس افراد دارد. با استفاده از ایمپلنت های دندانی میتوان علاوه بر بازیابی توانایی جویدن طبیعی، چهره طبیعی و زیبایی لبخند را نیز به فرد باز می گرداند.

ایمپلنت دندان چیست؟

ایمپلنت دندان نوعی پایه تیتانیومی سازگار با سلول های بدن است. از ایمپلنت های دندانی به عنوان جایگزینی مناسب و دائمی به جای یک یا چند دندان از دست رفته استفاده می شود. پس از قراردادن ایمپلنت توسط دندانپزشک در داخل استخوان فک، با استخوان سازی سلول های استخوان ساز در سطح ایمپلنت، استخوان فک به ایمپلنت جوش می خورد. فرآیند جوش خوردن معمولا 3 تا 4 ماه طول کشیده، سپس قسمت تاج و روکش دندان ساخته شده و بر روی پایه قرار می گیرد. کاشت ایمپلنت در خانم ها از سن 15 سالگی و در آقایان از سن 18 سالگی امکان پذیر است.

انواع ایمپلنت دندان

اولین چیزی که بیمار نیازمند به ایمپلنت به ذهنش متبادر میشود این است که کدامیک از انواع ایمپلنت بهتر است و گاها مبهوت از انواع ایمپلنت های دندانی موجود در بازار ( انواع ایمپلنت کره ای، آمریکایی ، ایمپلنتیوم ، ایمپلنت سوئیسی ، ایمپلنت sic و …  ) درمان خود را به تعویق می اندازد. غافل از اینکه غالب ایمپلنت ها خوبند به شرط آنکه توسط دندانپزشکی که کار را میداند انجام پذیرد. مهارت دندانپزشک در درمان ایمپلنت امری بس مهم و ضروری است.

شرایط لازم برای کاشت ایمپلنت:

شرایط کاشت ایمپلنت دندان به شرح زیر می باشد:

– لثه های سالم داشته باشد.

– استخوان کافی برای نگه داشتن ایمپلنت در فک خود داشته باشد. بعضی افراد که استخوان فک خود را از دست داده اند نیز می توانند از ایمپلنت دندان استفاده کنند، اما ابتدا لازم است استخوان از بین رفته با استفاده از روش های درمانی مناسب تجدید و ترمیم شود.

– تعهد برای مراقبت بسیار مناسب از دندان های کاشته شده. در این حالت لازم است دندان ها و لثه ها به صورت روزانه مسواک زده و نخ دندان کشیده شود. علاوه بر این ملاقات منظم با دندان پزشک در این رابطه از اهمیت خاص برخوردار است.

کاشت ایمپلنت دندان برای چه افرادی توصیه نمی شود:

– افراد سیگاری

– افرادی که به بیماری های خود ایمنی مبتلا هستند یا از داروهایی استفاده می کنند که این شرایط را به همراه دارند.

– افرادی که از پرتو درمانی در ناحیه سر و گردن استفاده کرده اند.

– کسانی که دیابت کنترل نشده دارند.

آیا فلز ایمپلنت یا تیتانیوم باعث آسیب یا واکنش در بدن میشوند؟

خیر. فلز تیتانیوم دارای خاصیت بیولوژیکی می باشد و بالاترین تطابق و ماندگاری را با بدن و استخوان فک دارد و واکنش آلرژیک ایجاد نمی کند. ایمپلنت به خوبی با استخوان فک جوش میخورد و به خاطر طراحی سطح آن، هنگامی که با اکسیژن هوا ترکیب شود یک لایه اکسید تیتانیوم یا TIO2 روی سطح آن شکل میگیرد که باعث میشود در استخوان فک جوش بخورد.

خصوصیات ایمپلنت

ایمپلنت وزن بسیار سبکی دارد و در عین حال دارای استحکام بالایی است زیرا این خاصیت سبب میشود که فشارهای اکلوزالی را به خوبی تحمل کند و در اثر نیروهای جویدن دارای تغییر شکل  نگردد و ماندگاری بسیار بالایی داشته باشد.

ماندگاری ایمپلنت

اگر متخصص ایمپلنت دارای تبحر کافی باشد و کیفیت ایمپلنت دندان بالا باشد و کارخانه سازنده ایمپلنت در دنیا معتبر باشد و بیمار بهداشت خود را به خوبی رعایت نماید ایمپلنت دندان بیش از  30 سال ماندگاری دارد .ضمن اینکه بیمار دارای ایمپلنت باید در طول سال حداقل 2 بار به متخصص ایمپلنت مراجعه کند و معاینات دوره ای خود را انجام دهد.

آیا ایمپلنت پس میزند؟

ایمپلنت دندان دندانپزشکی هیراد

خیر، ایمپلنت دندانی بر خلاف انواع دیگر پیوندها (قلب ،کلیه، ریه و…) پس نمیزند چرا که تیتانیوم فلزی است که با محیط بدن کاملا سازگار است . اما علل از دست دادن ایمپلنت شامل عواملی است همچون:

– جراحی نامناسب

– تروما (آسیب و ضربه) به ایمپلنت دندانی بلافاصله بعد از جراحی

– پروتز نامناسب و عدم پخش صحیح نیرو

– از همه مهمتر، عدم رعایت بهداشت دهان توسط بیمار

مزایای ایمپلنت دندانی

– در عین گران بودن درمان، مزایایی همچون راحتی، مقاومت بالا، کاربردی بودن، بازگرداندن توانایی جویدن طبیعی و زیبایی فوق العاده، باعث میشود تا رضایت خاطر بیماران نسبت به بریجهای ثابت یا پرتز متحرک بیشتر شود. در صورت رعایت کامل بهداشت، این دندان ها دائمی (Lifetime) خواهند بود.

– با درمان ایمپلنت، دندانهای دیگر قربانی جایگزینی دندان از دست رفته نمیشوند.

– پایه ایمپلنت مانند ریشه دندان داخل استخوان قرار گرفته و استخوان فک به دلیل ساپورت توسط ایمپلنت تحلیل نمیرود. بنابراین فرم صورت، کمتر دستخوش تغییرات ناشی از از دست دادن دندان میشود.

– به طور معمول طول عمر ایمپلنت دندان از سایر درمانهای جایگزین طولانی تر است و در صورت از دست رفتن ایمپلنت، امکان جایگزینی مجدد وجود دارد.

مضرات، معایب، مشکلات و عوارض ایمپلنت دندانی

– از جمله معایب و مشکلات ایمپلنت قیمت آن است. هزینه ایمپلنت دندان نسبت به سایر درمانها برای جایگزین کردن دندان مانند پروتز ثابت یا پرتز متحرک بیشتر است. هزینه ایمپلنت یک دندان حدود دو تا دو و نیم میلیون تومان است.

– علاوه بر قیمت ایمپلنت دندان، زمانبر بودن درمان ایمپلنت نیز از معایب دیگر ایمپلنت های دندانی است. زمانی حداقل بین ۴ تا ۹ ماه برای این درمان لازم است. (مدت زمان ایمپلنت دندان)

– از جمله مضرات ایمپلنت این است که یک جراحی بوده و ریسکهای مربوط به جراحی را نیز دارد. از جمله این ریسک ها میتوان به احتمال عفونت وشکست درمان یا از دست رفتن ایمپلنت دندان اشاره کرد که در این مورد نیاز به جایگزینی مجدد آن است.

ایمپلنت نیازمند معاینات دوره ای توسط دندانپزشک است.