دکتر منیره تهرانی: پروتز دندان و مراقبت های بعد از آن

پروتز دندان دکتر منیره تهرانی
آیا تا به حال اصطلاح پروتز دندان به گوشتان خورده است؟ منظور از این اصطلاح دندان مصنوعی یا تعویض دندان است. این پروتزها انواع مختلفی دارند، پروتز دندان متحرک و ثابت بنا به دلایل زیبایی و پزشکی توسط دندان پزشک مورد استفاده قرار می گیرد. در این مطلب شما را با مراقبت های بعد از درمان پروتز آشنا خواهیم کرد.

پروتز متحرک چیست؟

در صورتی که دندانهای از دست رفته توسط پروتزی جایگزین شود که قابلیت خروج از دهان را داشته باشد و توسط بیمار در محیط خارج از دهان تمیز گردد، پروتز متحرک گفته می شود. این روش از درمان هایی است که متعاقب از دست رفتن مقداری از دندانها، صورت می پذیرد. پروتز متحرک هر چه که بزرگتر باشد (مقدار دندان بیشتری را جایگزین نماید)، تطابق بافت های مجاور با آن مثل زبان، گونه و عضلات همه زمان بیشتری نیاز دارد.

مراقبت های پس از درمان پروتز متحرک

1- در روزهای اول غذاهای نرم تر استفاده نماییم.

2- امکان بروز زخم در لبه های پروتز در هفته های اول وجود دارد، در صورت بروز چنین حالتی باید به دندانپزشک مراجعه نمود.

3- پروتز متحرک بعد از هر وعده غذایی و منظم باید شستشو داده شود و با استفاده از مسواک نرم به خوبی مناطق مختلف آن تمیز گردد.

4- با تغییرات ابعادی فک مثل تحلیل لثه و استخوان و یا متورم شدن لثه، پروتز متحرک نیاز به تنظیم مجدد و یا آستر کردن دارد که باید بطور منظم توسط دندانپزشک بررسی گردد.

پروتز ثابت چیست؟

برای جایگزینی دندان های از دست رفته و یا تقـویت تاج دندان های ضعیف از پروتز ثابت استفاده می شود. پروتز ثابت نمایی همانند دندان های طبیعی دارد که می تواند یک یا چند واحدی باشد. هنگامی که یک یا چند دندان از دست رفته باشد از پل یا بریج استفاده می کنند. بطوریکه برای استقرار آن، وجود حداقل ۲ پایه سالم و مستحکم در طرفین آن ضروری است. دندان های طرفین ناحیه بی دندانی نقش پایه ها را به عهده دارد و قسمت میانی (پل) هم نقـش دندان های جایگزین شده را به عهده می گیرد. برای دندان هایی که قسمت زیادی از نسج خود را از دست داده اند و در برابر فشار ضعیف هستند نیز پایه ای در ریشه دندان ایجاد می شود که به آن پست و کور می گویند، که بعد از قرارگیری این پایه، روی دندان قالبگیری شده، روکش روی آن قرار می گیرد.

مراقبت های پس از درمان پروتز ثابت

1- پس از چسباندن روکش تا 2 ساعت چیزی میل نفرمایید.

2- تا 24 ساعت، با طرفی از دهان که دندان روکش شده است، غذا نجوید.

3- چنانچه دندان روکش شده در دندان هاي جلو مي باشد، بایستی از گاز زدن غذا یا میوه های سخت خودداری کرده آنرا قبل از جویدن و در خارج از دهان تکه تکه نماييد.

4- استفاده از مسواک در 24 ساعت اول پس از چسباندن روکش در ناحیه روکش شده، پیشنهاد نمی شود ولی پس از 24 ساعت استفاده از نخ دندان و مسواک بلامانع است.

5- در پروتز ثابت چند دندان (بریج)، حتما از نخ دندان مخصوص زير بريج كه در داروخانه موجود است استفاده نماييد.

يادآوری: در جلسه تحویل بريج نحوه مسواك زدن و استفاده از نخ دندان توسط دندانپزشك يا دستیار وی آموزش داده می شود.

6- در صورتیکه پس از چسباندن روکش احساس بلندی در دندان مربوطه داشتيد و یا احساس غیر طبیعی دارید که ظرف مدت یک هفته استفاده از آن برطرف نشد، برای انجام اصلاحات لازم است به دندانپزشك خود مراجعه نماييد.

توصیه های کلی بعد از درمان پروتز دندان

پروتز دندان دکتر منیره تهرانی

با توجه به ترمیم کل دندان و یا مقداری دندان با استفاده از روکش ها، ممکن است شکل قرارگیری دندان ها بر روی هم تغییر نماید که متعاقب آن لازم است به عضلات جونده فرصتی داده شود تا خود را با این تغییرات هماهنگ نمایند.

1- در روزهای اول از غذاهای نرم استفاده شود.

2- مسواک و نخ دندان طبق توصیه پزشک باید مرتب انجام شود و جهت بریج ها استفاده از نخ زیر بریج و مسواک های بین دندانی و یا واترجت ضروری می باشد.

3- محل قرار گیری روکش بر روی دندان (مارجین روکش) آسیب پذیرترین قسمت روکش بوده که باید به خوبی تمیز شود و در ۶ ماه توسط دندانپزشک مورد بازبینی قرار گیرد و در صورت نیاز رادیوگرافی تهیه شود.